Keibubapaan

Kepentingan Memenuhi Keperluan Kalsium untuk Kanak-kanak

Umur kanak-kanak adalah tempoh yang sesuai untuk pertumbuhan dan perkembangan mereka. Untuk perkembangan badan yang optimum, kanak-kanak memerlukan pengambilan nutrien yang mencukupi, salah satunya adalah untuk memenuhi keperluan kalsium setiap hari. Berapa banyak keperluan kalsium harian untuk kanak-kanak dan haruskah dia mengambil makanan tambahan kalsium sebagai tambahan kepada makanan?

Apakah faedah kalsium untuk kanak-kanak?

Kalsium adalah salah satu mineral yang diperlukan pada semua peringkat usia, termasuk untuk kanak-kanak semasa tempoh pertumbuhan mereka.

Kalsium yang sama bermanfaat untuk kesihatan tulang. Tetapi selain itu, kalsium juga membantu sistem saraf, otot, dan kesihatan jantung.

Bagi anak-anak sendiri yang masih dalam masa pertumbuhan dan perkembangannya, tulang berkembang sangat pesat.

Perkembangan tulang pada usia kanak-kanak ini akan berterusan sehingga akhir usia remaja.

Itulah sebabnya penting untuk menyokong tulang tumbuh dengan optimum pada masa kanak-kanak hingga remaja, salah satunya adalah dengan memenuhi keperluan kalsium kanak-kanak.

Ini menyokong perkembangan tulang sehingga anak tumbuh tinggi sehingga tidak menyebabkan badan anak menjadi pendek.

Dilancarkan dari laman Kesihatan Kanak-kanak, manfaat kalsium adalah baik untuk mencegah anak-anak mengalami kehilangan tulang di kemudian hari.

Pengambilan kalsium yang mencukupi bersama dengan vitamin D juga membantu mengelakkan kanak-kanak dari riket.

Riket adalah penyakit yang menyebabkan tulang kaki anak menjadi bengkok dan melemahkan otot, sehingga menghalang pertumbuhan.

Bukan hanya itu, manfaat kalsium untuk kanak-kanak juga menyokong pertumbuhan gigi, membantu proses pembekuan darah, dan mengaktifkan enzim yang diperlukan untuk mengubah nutrien menjadi tenaga.

Di mana kanak-kanak boleh mendapatkan sumber kalsium?

Melihat faedah dan peranan kalsium sangat penting untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak, anda perlu membantu mengoptimumkan pengambilan kalsium harian mereka.

Biasanya, kanak-kanak mendapat pengambilan kalsium dari susu yang diminum semasa sarapan, diambil sebagai makan tengah hari sekolah untuk kanak-kanak, atau dicampur dengan makanan ringan yang sihat untuk anak-anak.

Dalam satu gelas susu (250 ml) umumnya mengandungi kira-kira 300 mg kalsium.

Jadi, jika seorang kanak-kanak minum 3 gelas susu sehari, keperluan pemakanan anak dalam bentuk kalsium sebenarnya cukup dipenuhi.

Selain susu, keperluan kalsium harian untuk kanak-kanak juga dapat dipenuhi dari sumber makanan dan minuman lain, seperti:

 • Susu soya
 • Yogurt
 • Keju
 • Salmon
 • Kale
 • Brokoli
 • Kobis
 • Mustard
 • Bayam
 • Kacang badam
 • Edamame

Sebenarnya, memandangkan peranan penting mineral ini, kalsium juga sering diperkaya atau ditambahkan pada pelbagai jenis makanan.

Makanan sihat untuk kanak-kanak yang diperkaya dengan kalsium termasuk bijirin, roti, jus, dan lain-lain.

Namun, anda juga boleh memberikan suplemen kalsium sebagai sumber untuk memenuhi keperluan kalsium anak-anak.

Berapa banyak kalsium yang diperlukan oleh anak dalam sehari?

Berdasarkan Kadar Kecukupan Nutrisi (RDA) 2019, kanak-kanak berumur 6-9 tahun memerlukan pengambilan kalsium sekitar 1000 miligram (mg) sehari.

Apabila kanak-kanak berumur 10-18 tahun atau pada usia remaja, keperluan kalsium harian mereka meningkat kepada 1200 mg sehari.

Walaupun sebelumnya dijelaskan bahawa pengambilan susu yang mencukupi dapat membantu memenuhi keperluan kalsium anak-anak, tetapi juga kemungkinan pengambilan kalsium dari makanan dan minuman masih kurang.

Inilah sebab mengapa ibu bapa sering memberi makanan tambahan kalsium kepada anak-anak mereka.

Adakah perlu memberi makanan tambahan kalsium untuk kanak-kanak?

Sebenarnya, kanak-kanak tidak memerlukan makanan tambahan kalsium kerana terdapat banyak makanan yang dapat memberikan sumber mineral ini.

Contohnya, jika anak anda tidak menyukai susu, terdapat banyak pilihan makanan dan minuman lain untuk membantu memenuhi keperluan kalsium anak anda.

Walau bagaimanapun, jika anda menganggap pengambilan kalsium anak anda jauh dari yang disyorkan, tidak ada salahnya memberi suplemen kalsium kepada anak anda.

Pastikan anda memperhatikan kandungan dos dalam suplemen kalsium sebelum memberikannya kepada anak anda.

Menurut Texas Children Hospital, dos 200-500 mg suplemen kalsium sebenarnya cukup bergantung pada usia dan pengambilan makanan anak.

Walaupun suplemen kalsium kanak-kanak yang mengandungi dos tinggi, misalnya 1000 mg, biasanya akan terlalu banyak dan tidak diperlukan.

Oleh itu, anda harus mempertimbangkan dengan teliti sama ada anak anda memerlukan makanan tambahan kalsium atau tidak.

Sekiranya perlu, cuba perhatikan berapa dos suplemen kalsium yang diperlukan oleh anak anda.

Sesuaikan dos pengambilan makanan tambahan kalsium untuk kanak-kanak dengan pengambilan makanan harian mereka.

Walau bagaimanapun, sebelum membuat keputusan ini, anda harus terlebih dahulu berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan nasihat terbaik.

Doktor dapat membantu menentukan sama ada suplemen kalsium diperlukan untuk kanak-kanak bersama dengan cadangan untuk dos yang sesuai.

Adakah bahaya jika pengambilan kalsium terlalu banyak?

Sebelum memutuskan sama ada anda akan memberikan makanan tambahan kalsium kepada anak anda atau tidak, anda harus mempertimbangkan dengan teliti terlebih dahulu.

Perhatikan pengambilan anak setiap hari, adakah anak itu telah banyak menggunakan sumber makanan yang mengandungi kalsium?

Sekiranya pengambilan kalsium kanak-kanak sangat sedikit, pemberian makanan tambahan kalsium boleh menjadi penyelesaian.

Walau bagaimanapun, jika pengambilan kalsium anak hanya sedikit lebih sedikit daripada keperluan harian mereka, anda harus menambahkan lebih banyak pengambilan kalsium dari susu, keju, yogurt, sayur-sayuran hijau, dan lain-lain.

Ini kerana, jika anda menambahkan makanan tambahan kalsium, dikhuatiri pengambilan anak akan berlebihan.

Pengambilan kalsium yang berlebihan boleh menyebabkan kesan buruk terhadap kesihatan anak-anak.

Selain itu, terlalu banyak kalsium dalam badan juga boleh menyebabkan sembelit.

Lebih buruk lagi, pengambilan suplemen kalsium yang berlebihan dapat meningkatkan risiko anak-anak mengalami batu karang.

Apa yang mempengaruhi penyerapan kalsium untuk kanak-kanak?

Penyerapan kalsium dalam badan anak dapat terganggu dan ditolak dengan lebih lancar kerana pelbagai sebab.

Perkara yang mengganggu penyerapan kalsium pada kanak-kanak

Walaupun anak anda telah menghabiskan banyak makanan dan minuman yang mengandungi kalsium, perhatikan sama ada badan anak menyerap kalsium dengan betul.

Kerana kadang-kadang, apa yang anak makan tidak dapat diserap sepenuhnya oleh tubuh kerana terdapat beberapa perkara yang mengganggu penyerapan nutrien ini.

Beberapa perkara yang mengganggu penyerapan kalsium untuk kanak-kanak termasuk:

1. Makan banyak makanan yang tinggi natrium

Kandungan natrium dalam makanan dapat menghalang penyerapan kalsium dalam tubuh anak.

Makanan dengan kandungan natrium tinggi seperti kerepek kentang, hamburger, pizza, minuman ringan, dan sampahmakanan.

Selain kalsium, makanan dengan kandungan lemak tinggi juga dapat mengganggu kemampuan tubuh menyerap kalsium.

Oleh itu, jika anak anda telah makan makanan dan minuman yang kaya dengan kalsium tetapi juga banyak makan makanan ringan, ini boleh menjadi perkara percuma.

2. Makan banyak makanan yang tinggi asid fitik

Makanan yang mengandungi asid fitik seperti beras perang dan gandum juga dianggap menghalang proses penyerapan kalsium dalam tubuh anak.

Ini kerana asid fitik mengikat kalsium dan mineral lain sehingga sukar larut dan diserap oleh usus. Hasilnya, kalsium keluar lagi dari badan anak.

Penyelesaiannya, anda boleh memberikan roti atau bijirin bijirin penuh yang telah diperkaya dengan kalsium.

Perkara yang meningkatkan penyerapan kalsium pada kanak-kanak

Selain ada makanan yang mengganggu penyerapan kalsium, ada juga nutrien yang dapat meningkatkan penyerapan kalsium. Penyerapan kalsium dapat ditingkatkan dengan bantuan vitamin D.

Kanak-kanak boleh mendapat pengambilan vitamin D dari makanan dan juga dari cahaya matahari. Cahaya matahari dapat membantu sintesis vitamin D dalam badan.

Melakukan banyak aktiviti di luar rumah dapat membantu anak-anak mendapatkan vitamin D dari cahaya matahari serta menyokong perkembangan tulang anak-anak.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found