Kesihatan

Petua Merawat dan Membersihkan tusukan perut untuk mengelakkan jangkitan

Menindik atau menusuk di pusar sering menjadi pilihan wanita. Sebabnya adalah bahawa menusuk pusar dianggap memberikan kesan sensual ketika seorang wanita memakai pakaian atau bikini. Oleh itu, tidak hairanlah bahawa trend menusuk perut sangat popular di kalangan golongan muda, terutamanya wanita.

Walaupun begitu, ada banyak perkara yang harus anda perhatikan ketika memutuskan untuk menusuk perut. Contohnya, semasa membersihkan pusar. Lihat petua untuk membersihkan perut buncit jika dicucuk dalam artikel ini.

Apa yang perlu anda ketahui sebelum menusuk pusar

Sebelum melakukan piercing perut, pastikan anda memilih piercer profesional yang terlatih dan berkelayakan sehingga terjamin keselamatan dan kebersihannya.

Harap maklum, jika di antara semua aktiviti menindik, pusar memerlukan waktu paling lama untuk proses penyembuhan. Penindasan butang perut memerlukan masa pemulihan 6 - 12 bulan untuk sembuh sepenuhnya. Walau bagaimanapun, ini tentu bergantung kepada setiap orang. Sebilangan mungkin mengalami proses penyembuhan yang cepat, ada yang memerlukan waktu yang lama.

Selepas pusar menusuk, anda tidak digalakkan membongkok atau berjongkok sebentar sehingga badan anda siap bergerak seperti biasa. Di samping itu, anda biasanya akan melihat pembengkakan, kemerahan, atau perubahan warna pada pusar. Anda mungkin juga melihat kerak kristal di sekitar tindik.

Walau bagaimanapun, gejala ini akan bertambah baik dari masa ke masa, dan tidak lebih buruk. Bukan hanya itu, menusuk perut juga berisiko tinggi dijangkiti. Terutama jika anda tidak membersihkan perut yang betul.

Cara membersihkan butang perut yang tertusuk

Berikut adalah beberapa cara untuk membersihkan lubang perut yang boleh anda lakukan sendiri di rumah:

  • Sentiasa basuh tangan anda dengan sabun antibakteria sebelum menyentuh tindikan anda. Ini dilakukan untuk mengelakkan sentuhan dengan bakteria.
  • Basuh kawasan pusar dengan larutan satu sudu garam di dalam air suam. Anda boleh menggunakan bola kapas yang dicelupkan ke dalam larutan garam untuk mencuci kawasan perut.
  • Untuk hasil yang optimum, anda boleh berbaring dan kemudian melekatkan bola kapas di atas pusar dan biarkan selama kira-kira 10 minit.
  • Selepas itu, bilas pusar dengan air suam dan keringkan dengan tuala kering.
  • Biasakan mengeringkan perut anda sebaik sahaja selesai mandi. Selain menjauhkannya dari jangkitan, mengeringkannya dengan tuala akan mencegah bakteria masuk ke dalamnya.

Perkara yang perlu dipertimbangkan semasa merawat pusar yang dicucuk

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan semasa merawat butang perut yang dicucuk:

  • Jangan gunakan alkohol atau hidrogen peroksida untuk membersihkan perut buncit. Kerana kedua-dua bahan ini akan menjadikan kulit di sekitar pusar kering dan menjengkelkan tindik.
  • Pakailah pakaian yang longgar sehingga kawasan yang dicucuk tidak menggosok pakaian yang ketat.
  • Anda juga harus memperhatikan kedudukan tidur anda, misalnya mengelakkan tidur di perut anda.
  • Sekiranya anda peminat berenang, anda harus menghentikan kebiasaan ini buat sementara waktu. Sebabnya, berenang di kolam renang di mana air mengandung banyak klorin akan membuat tindikan di perut terasa menusuk dan mencetuskan gatal.
  • Jangan sekali-kali mengeluarkan sakit perut untuk sebarang alasan dan kemudian letakkan kembali pada diri sendiri. Sebabnya, tindakan ini sebenarnya meningkatkan kemungkinan jangkitan pada kulit. Oleh itu, jika anda ingin melakukan ini, lebih baik menunggu kesan menindik sembuh sepenuhnya dan pergi ke tukang tindik profesional untuk menghilangkan tindikan.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found