Kesihatan kulit

Pengelupasan atau Scrub Kimia yang Lebih Baik untuk Penjagaan Kulit?

Dari dua pilihan pengelupasan menggunakan gosok dan kulit kimia, mungkin anda bingung mana yang lebih baik untuk kulit wajah. Kedua-duanya mempunyai fungsi yang sama, iaitu membuang sel kulit mati dan merawat kulit.

Agar anda tidak perlu risau lagi, mari ketahui pengelupasan mana yang baik untuk kulit anda.

Mengetahui keadaan kulit adalah baik untuk kulit kimia

Kulit kimia Ia boleh disebut pengelupasan kimia kerana menggunakan bahan kimia untuk memperbaiki tekstur kulit dengan mengangkat permukaan kulit paling atas.

Pengelupasan ini dilakukan untuk meremajakan kulit, seperti mengatasi kedutan, tidak rata kulit, dan memulihkan kulit wajah yang cedera.

Biasanya, prosedur kosmetik memerlukan bantuan profesional. Profesional akan bertanya jika anda mempunyai keluhan kulit wajah tertentu, misalnya, ada sejarah kerosakan kulit wajah, jerawat yang datang dan pergi, dan lain-lain. Di samping itu, doktor akan bertanya mengenai keadaan kesihatan sebelumnya mengenai ubat yang telah anda gunakan.

Terdapat beberapa jenis kulit yang tidak disarankan untuk prosedur ini, seperti kulit yang terlalu gelap, mempunyai masalah kulit seperti eksim, atau jerawat yang meradang.

Bercakap mengenai hasil, mengelupas dapat memperbaiki tekstur dan warna kulit, serta menghilangkan kedutan wajah. Pada prosedur pertama, hasilnya mungkin tidak kelihatan optimum. Walau bagaimanapun, hasil yang optimum dilihat secara beransur-ansur.

Keputusan kulit kimia tidak kekal. Prosedur ini perlu diulang sekiranya aduan keadaan kulit berulang.

Gosok sesuai untuk keadaan kulit ini

Selain itu kulit kimia, pilihan yang sering dipilih adalah menyental. Terdapat banyak produk yang menawarkan kelebihan gosok berdasarkan bahan asas gosok terpakai.

Pelbagai jenis gosok Mengandungi butiran yang terbuat dari kacang almond atau kacang mete, garam, gula, atau apung. Apa sahaja bahannya gosok-, anda perlu sepadan dengan kandungan produk gosok di dalamnya. Kerana kandungan di dalamnya sesuai untuk semua jenis kulit.

Selain membuang sel kulit mati di wajah. Scrub berguna untuk mencegah pori-pori yang tersumbat, bintik hitam, dan mencegah jerawat. Malangnya, menyental tidak menyelesaikan masalah jerawat. Sehingga dapat dikatakan pada wajah yang berjerawat, gosok hanya meningkatkan risiko keradangan.

Gosok boleh dilakukan secara bebas. Namun, jika anda terlalu bersemangat menyental sehingga memberikan tekanan yang luar biasa pada kulit wajah, tentu saja dapat menyebabkan kerengsaan, kemerahan, dan sensasi terbakar pada kulit.

Gosok Anda boleh melakukannya sekali atau dua kali seminggu untuk menjaga kebersihan dan kesihatan kulit anda. Selepas gosok, kulit akan kelihatan lebih bersih, lembut, dan lebih cerah. Malangnya, menyental bukan pilihan yang sesuai untuk semua orang.

Jadi, yang mana satu lagi kulit kimia atau gosok?

Sekiranya anda bertanya antara mengelupas atau gosok mana yang lebih baik, jawapannya bergantung pada keadaan kulit anda. Untuk kulit yang tidak mempunyai masalah jerawat, gosok masih boleh menjadi pilihan untuk menjaga kebersihan kulit yang lebih baik daripada mengelupas.

Gosok boleh dilakukan di mana sahaja secara bebas untuk membersihkan wajah. Gosok hanya disyorkan untuk jenis kulit berminyak dan normal. Walaupun jenis kulit sensitif dan kulit kering tidak digalakkan menggunakan kaedah ini lulur.

Pada kulit kering, gosok boleh menjadikan kulit mengelupas kecil sehingga tidak dapat memberikan penyelesaian pembaikan kulit. Sementara itu, kulit sensitif dilakukan gosok boleh meningkatkan kegatalan.

Bila gosok bukan prosedur yang betul untuk merawat kedua-dua jenis kulit, lebih baik melakukannya mengelupas, iaitu dengan kaedah pengelupasan kimia.

Kulit kimia sesuai untuk sebarang masalah kulit. Di sini, profesional akan memberikan cadangan rawatan terbaik untuk jenis kulit anda dan penggunaan bahan kimia penjagaan kulit. Biasanya bahan yang digunakan adalah asid hidroksi alfa atau asid hidroksi beta.

Kulit kimia mempunyai kesan sampingan yang biasa berlaku selepas rawatan, seperti kemerahan kulit dan sensasi terbakar selepas rawatan. Untuk kesan sampingan kerengsaan mungkin berlaku, tetapi sangat jarang berlaku.

Sebagai ulasan, mana yang lebih baik, pilih antara bahan kimia mengelupas atau gosok, bergantung pada masalah kulit anda. Jadi, sesuaikan rawatan dengan keadaan kulit. Tidak ada salahnya berjumpa dengan pakar dermatologi terlebih dahulu untuk mengetahui rawatan yang tepat untuk keadaan kulit anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found