Kecergasan

Krav Maga, Teknik Mempertahankan Diri Yang Paling Kejam dan Teruk •

Dari pelbagai seni mempertahankan diri yang dapat anda kejar hari ini, krav maga mungkin mempunyai teknik yang paling kejam dan ganas. Krav Maga memberi tumpuan kepada pelbagai situasi yang mungkin berlaku di dunia nyata, dari menangani pisau hingga senjata api. Inilah gambaran ringkas mengenai sejarah, prinsip, dan teknik asas dalam krav maga yang perlu anda ketahui.

Sekilas Krav Maga

Krav Maga adalah bentuk sistem pertahanan diri yang dikembangkan oleh Pasukan Pertahanan Israel (IDF) untuk melatih anggota tentera mereka dalam pertempuran jarak dekat. Sukan mempertahankan diri ini menggunakan gerakan naluri dan serangan balas yang agresif, tanpa unsur seni mempertahankan diri tradisional.

Dalam latihan krav maga , anda akan menggunakan teknik pukulan, tendangan, lutut, siku, dan bergelut untuk mempertahankan diri. Ini menjadikan krav maga teknik yang unik dan praktikal, kerana dapat membawa Anda ke tahap yang tinggi dalam pertempuran tangan-ke-tangan dan pertahanan diri dalam waktu singkat.

Krav Maga atau juga dikenali sebagai pertempuran pertempuran Ia dikembangkan oleh Imi Lichtenfeld, seorang seniman tentera Israel kelahiran Hungaria. Lichtenfeld mengembangkan teknik krav maga dan terus menyempurnakan kaedah pertahanan diri untuk semua kalangan, termasuk teknik mempertahankan diri untuk wanita dan juga kanak-kanak.

Semasa berlatih, umumnya ada sejumlah prinsip utama dalam krav maga yang harus anda perhatikan, termasuk:

 • pengenalan bahaya segera,
 • gunakan reaksi semula jadi badan,
 • mempertahankan diri dan serangan balas pada masa yang sama,
 • secara agresif mensasarkan titik lemah ketika melakukan serangan balas, dan
 • teknik mesti berkesan, tanpa mengira saiz dan kekuatannya.

Setiap aspek latihan krav maga akan didasarkan pada prinsip-prinsip ini yang menjadikannya berbeza dengan seni mempertahankan diri pada umumnya. Perbezaan utama dalam krav maga adalah bahawa tidak ada peraturan, sehingga Anda dapat melakukan serangan yang ditujukan ke mata, serangan keras ke pangkal paha, hingga kerongkong. Teknik dalam seni mempertahankan diri yang lain tidak membenarkan pergerakan ini.

Krav Maga juga tidak memiliki pertandingan resmi, kerana teknik ini dimaksudkan untuk menangani situasi dalam kehidupan nyata, misalnya ketika Anda menghadapi kejahatan.

Teknik asas dalam seni mempertahankan diri krav maga

Pada dasarnya, krav maga adalah teknik mempertahankan diri yang boleh dipraktikkan oleh sesiapa sahaja. Kajian pada tahun 2019 mendapati bahawa mengikuti satu sesi kelas krav maga mungkin cukup untuk meningkatkan kelajuan dan kekuatan tendangan peserta untuk mempertahankan diri dalam keadaan tertentu.

Sebelum mula berlatih, salah satu prinsip penting yang perlu anda fahami adalah menyerang titik lemah atau tempat yang lembut . Titik lemah pada tubuh seseorang, termasuk mata, hidung, telinga, rahang, tekak, pangkal paha, lutut, dan tendon Achilles.

Sekiranya anda sudah memahami prinsip tempat yang lembut , maka anda boleh mempraktikkan beberapa teknik asas dalam seni mempertahankan diri krav maga seperti berikut.

1. Sepakan selangkangan

Pergerakan ini dapat anda lakukan dengan menendang pangkal paha atau selangkangan dengan kelajuan dan kekuatan yang mungkin. Anda boleh melakukan teknik ini dengan langkah-langkah berikut.

 • Mulakan dalam keadaan bersedia menghadap lawan, letakkan kaki terkuat di belakang anda.
 • Tendang kaki anda lurus ke arah pangkal paha lawan. Libatkan pinggul dan paha anda semasa anda melakukan pergerakan.
 • Juga bersandar sedikit dari pinggang untuk mengekalkan keseimbangan ketika menendang.
 • Lakukan tendangan dengan kelajuan dan kekuatan sebanyak yang anda boleh, lebih baik menggunakan tulang kering dan bukannya kaki atau lutut.
 • Pastikan anda tidak berhenti menendang pangkal paha, tetapi sebaliknya menendang setinggi yang anda dapat untuk memberi kesan maksimum.

2. Menghentikan pukulan

Langkah pertahanan asas ini berfungsi untuk melindungi diri anda dari serangan, seperti tamparan atau pukulan, dari lawan di depan. Sekiranya anda berjaya menghentikan pukulan, maka kemungkinan anda akan dapat melakukan serangan balas. Berikut adalah langkah pergerakan krav maga asas yang perlu anda lakukan.

 • Semasa lawan menghampiri, angkat salah satu tangan anda dengan jari anda terbuka dan siku anda sedikit bengkok.
 • Hentikan tamparan atau pukulan lawan dengan mengangkat lengan anda ke lengan lawan yang menghampiri, sehingga lawan tidak dapat memukul muka anda.
 • Dengan refleks cepat, gunakan tangan anda yang lain untuk membuat penumbuk yang sempurna dan memukul lawan di tempat yang lemah di wajah, seperti hidung, rahang, atau tekak.

3. Melarikan diri dari pelukan

Selain menyerang, teknik krav maga asas juga membantu anda melepaskan diri dari tekanan lawan. Tidak jarang lawan akan menyerang dari belakang dengan memeluk badan dan menekan kedua-dua lengan ke sisi badan anda. Sekiranya anda berada dalam keadaan ini, berikut adalah panduan langkah demi langkah yang boleh anda lakukan.

 • Menurunkan berat badan dengan cepat seperti melakukan squats. Ini akan menurunkan pusat graviti anda, menjadikan lawan anda lebih sukar untuk mengangkat badan anda.
 • Dengan kaki anda lebih lebar dari pinggul anda, luncurkan badan anda ke sisi untuk mencari bukaan untuk menyerang pangkal paha lawan.
 • Pukul dengan kuat dan pantas, sehingga cengkaman lawan pada anda dilepaskan.
 • Turunkan badan lawan ke depan dengan melemparkan siku ke perut lawan, lakukan sehingga anda menghadap lawan.
 • Seterusnya, anda boleh melarikan diri atau terus menyerang titik lemah lawan.

4. Melarikan diri dari mencekik leher

Dalam keadaan di mana lengan lawan melilit leher dan belakang anda, anda mesti bertindak pantas untuk melepaskan diri sebelum bekalan udara berhenti. Kaedah yang perlu anda lakukan untuk melarikan diri adalah seperti langkah-langkah berikut.

 • Langkah kaki kiri anda melintasi belakang kanan anda, kemudian turunkan badan anda dengan cepat.
 • Pusing dan putar bahu kiri dengan cepat dan agresif untuk membantu anda melepaskan lawan.
 • Sekiranya lengan lawan anda cukup kuat untuk melilit leher anda, angkat lengan kiri anda ke atas dengan sekuat tenaga.
 • Pada ketika ini, anda harus berada di luar lawan. Kemudian, anda boleh melarikan diri atau menyerang titik lemah lawan.

Pergerakan Krav maga pada umumnya menggabungkan unsur seni bela diri yang lain, seperti muay thai, judo, wing chun, jiu-jitsu, judo, gusti, dan juga tinju. Manfaat berlatih krav maga selain meningkatkan kecergasan anda, ia juga membantu anda menangani sejumlah situasi berbahaya dalam kehidupan sebenar.

Walaupun anda telah menguasai teknik pertahanan diri tertentu, anda juga dapat mengikuti latihan krav maga untuk belajar bagaimana menangani situasi melawan senjata tajam atau senjata api. Pastikan berlatih di kelas khas dengan pelatih profesional, kerana latihan tanpa pengawasan menimbulkan risiko kecederaan pada diri sendiri atau rakan sukan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found