Corak Tidur Sihat

Kerap Bangun di Tengah Malam, Biasa atau Tidak? •

Hampir semua orang mengalami terjaga di tengah malam. Sama ada kerana membuang air kecil di tengah malam, badan berpeluh kerana panas, atau baru bangun tidur. Sebenarnya, sering bangun di tengah malam, termasuk biasa atau tidak, ya? Lihat penjelasan pakar di bawah.

Selalunya bangun di tengah malam, normal atau tidak?

Pada dasarnya, tidak ada yang benar-benar tidur sepanjang malam. Secara amnya, akan bangun 1 hingga 6 kali dalam satu malam. Ada yang menyedarinya, ada yang tidak.

Sebilangan besar orang akan bangun dari tidur sekitar 1-3 pagi, dengan pelbagai alasan, misalnya bangun dari dahaga atau hanya mahu menukar posisi bantal untuk tidur dengan lebih selesa.

Alexa Kane, PsyD, ahli psikologi klinikal dari Klinik Cleveland menjelaskan bahawa kebangkitan yang kerap di tengah malam adalah fenomena biasa dan biasanya tidak berbahaya, terutama jika anda dapat tidur dengan mudah.

Anda perlu tahu bahawa tidur terdiri daripada beberapa fasa atau tahap tidur dan setiap orang dapat mengalami 4 hingga 6 tahap. Setiap fasa berlangsung antara 70 hingga 120 minit.

Nah, biasanya orang akan mudah bangun pada akhir setiap fasa tidur sebelum beralih ke tahap tidur seterusnya. Terutama jika menjelang akhir fasa terdapat gangguan seperti ingin membuang air kecil atau terlalu panas, maka anda dapat bangun dengan cukup segar.

Pada akhirnya, inilah yang membuat seseorang bangun pada waktu yang sama setiap malam. Anda tidak perlu risau tentang perkara ini. Sebabnya, ini adalah keadaan semula jadi yang menunjukkan jam biologi badan anda dan tidur terhubung dengan baik.

Kerap bangun di tengah malam juga boleh menjadi gangguan tidur

Walaupun biasa bangun pada waktu malam, Anda tidak boleh menganggapnya begitu saja. Terutama jika anda bangun, dan menghadapi masalah untuk tidur semula.

Berjaga selepas anda bangun pada waktu malam dapat menunjukkan gangguan tidur, seperti insomnia. Kane menjelaskan bahawa insomnia dapat membuat anda bangun di tengah malam dan mengalami kegelisahan atau kekecewaan. Keadaan ini dapat mengaktifkan sistem saraf simpatik, iaitu sistem yang berperanan dalam tindak balas tekanan 'melawan-atau-penerbangan'.

Apabila sistem saraf aktif, otak akan beralih dari mod tidur ke mod bangun. Fikiran anda mungkin mula bergerak, degup jantung anda boleh menjadi lebih cepat dan tekanan darah anda juga boleh meningkat. Ini akan menyukarkan anda untuk kembali tidur.

Selain gangguan tidur, kerap bangun tidur di tengah malam juga boleh disebabkan oleh apnea tidur. Sekiranya anda mengalami gangguan ini, sesekali pernafasan akan berhenti dalam beberapa saat semasa tidur. Akibatnya, Dan bangun dengan keadaan terkejut, terengah-engah, dan irama jantung menjadi terganggu kerana aliran oksigen ke jantung berkurang.

Kedua-duanya boleh membuat anda bangun letih dan sangat mengantuk pada siang hari. Dalam jangka masa panjang ia boleh menyebabkan masalah kesihatan yang lebih teruk, seperti darah tinggi atau penyakit jantung.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya anda sering bangun di tengah malam

Apabila anda bangun pada waktu malam, semua yang perlu anda lakukan adalah kembali tidur. Tetapi kadang-kadang, melakukan ini tidak semudah yang disangka.

Untuk terus tidur, anda boleh melakukan petua berikut.

1. Tenang dan jangan marah

Terdapat banyak orang yang bangun dan merasa kesal, hingga akhirnya sukar untuk kembali tidur. Oleh itu, cubalah untuk tidak merasa kecewa atau kecewa ketika bangun tidur. Ketahuilah bahawa ini adalah keadaan biasa yang hampir pasti berlaku pada semua orang.

2. Elakkan menghidupkan atau memeriksa alat

Untuk tidur semula, elakkan pelbagai aktiviti yang mengganggu tidur. Anda boleh menggunakan kaedah ini, apabila petua di atas tidak cukup berkesan untuk mengatasi keluhan kerap bangun tidur setelah bangun di tengah malam.

Cuba jangan melakukan perkara yang boleh membuat anda merasa lebih kecewa atau lebih berminat untuk meneruskannya. Contohnya, elakkan dari memeriksa e-mel bekerja atau teruskan kerja yang belum selesai. Ini daripada membuat anda mengantuk sebenarnya boleh membuat anda stres dan menjadikannya sangat sukar untuk kembali tidur.

Juga, cuba jangan hidupkan telefon, tablet atau komputer riba anda. Maksudnya, jangan hidupkan elektronik. Spektrum cahaya biru yang dipancarkan dari alat elektronik ini sebenarnya dapat menyukarkan anda untuk tidur.

Apa sahaja aktiviti, cubalah untuk tidak menyalakan lampu utama dan hanya menggunakan lampu malam supaya irama sirkadian badan tidak berantakan. Setelah anda mengantuk, kemudian kembali tidur dan dapatkan posisi tidur yang paling selesa.

3. Lakukan perkara yang membosankan

Sekiranya sebenarnya anda masih sukar untuk tidur setelah 15 minit mencubanya, kemudian bangun dari tidur dan lakukan rutin tidur cepat untuk membuat anda merasa mengantuk. Anda boleh memilih aktiviti yang membosankan, misalnya membaca buku yang tidak anda gemari.

Kaedah ini secara amnya cukup berkesan dalam membantu aduan yang kerap bangun di tengah malam. Namun, jika anda masih terjaga selama 20-30 minit pada waktu malam, maka ini adalah salah satu tanda yang anda alami insomnia tengah malam.

Keadaan ini akan menyukarkan anda untuk tidur semula setelah bangun pada waktu malam. Sekiranya ini berlaku, anda harus segera berjumpa doktor. Begitu juga jika anda menyedari masalah kesihatan lain, yang juga merupakan penyebab insomnia.

Dengan bantuan doktor, akan lebih mudah bagi anda untuk mengatasi aduan ini. Jangan biarkan keadaan ini terus bertambah buruk dari masa ke masa kerana boleh mengurangkan kesihatan keseluruhan anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found