Kesihatan Otak dan Saraf

Awas, tekanan tinggi di rongga kranial boleh menyebabkan kematian

Apabila anda mengalami kesan keras pada kepala, anda akan merasa pening yang tidak tertahankan. Biasanya anda hanya akan merehatkan badan untuk mengurangkan sakit kepala yang anda rasakan. Namun, jika ia menjadi lebih teruk dan disertai dengan loya, muntah, dan gangguan penglihatan, anda perlu berjaga-jaga dan segera berjumpa doktor. Ini kerana dikhuatiri ini akan menyebabkan peningkatan tekanan di rongga kepala, juga dikenal sebagai tekanan intrakranial.

Sebenarnya, walaupun tanpa perlanggaran, anda juga boleh mengalami ini disebabkan oleh sebab-sebab lain. Jadi, apakah punca tekanan intrakranial lain? Baca terus untuk maklumat lebih lanjut.

Apakah tekanan intrakranial?

Tekanan intrakranial adalah nilai tekanan di rongga kepala. Tekanan ini berada di dalam tulang tengkorak yang merangkumi tisu otak, cairan serebrospinal, dan saluran darah serebrum. Pada tekanan tertentu, tekanan ini dapat meningkat dan tidak boleh dipandang rendah.

Peningkatan tekanan kranial ini biasanya disebabkan oleh peningkatan jumlah cecair serebrospinal yang melindungi otak dan saraf tunjang. Selain itu, ia juga boleh disebabkan oleh tumor, pendarahan, atau pembengkakan di otak - sama ada disebabkan oleh kecederaan atau keadaan epilepsi.

Keadaan peningkatan tekanan intrakranial diklasifikasikan sebagai sangat berbahaya dan memerlukan rawatan segera. Kerana, jika tidak dirawat dengan segera, ini dapat menyebabkan kerosakan pada otak atau saraf tunjang dengan memampatkan struktur otak dan menyekat aliran darah ke otak. Paling teruk malah boleh mengakibatkan kematian.

Tanda dan gejala peningkatan tekanan kranial

Gejala peningkatan tekanan intrakranial berbeza-beza bergantung pada usia. Bukan hanya pada orang dewasa, peningkatan tekanan rongga kepala ini juga dapat terjadi pada bayi. Sekiranya bayi anda pernah jatuh dari tempat tidur menyebabkan kecederaan pada kepala, anda harus segera memeriksa keadaan bayi anda sama ada terdapat gejala peningkatan tekanan di rongga kepala atau tidak.

Selain itu, peningkatan tekanan intrakranial juga dapat menjadi tanda penderaan kanak-kanak, yang dikenali sebagai sindrom bayi yang digegarkan, suatu keadaan di mana seorang anak didera hingga ke tahap kecederaan otak.

Secara amnya, kanak-kanak dan orang dewasa yang mengalami peningkatan tekanan intrakranial akan mengalami gejala berikut:

 • Sakit kepala
 • Mual
 • Gag
 • Tekanan darah meningkat
 • Perubahan tingkah laku
 • Kemampuan mental menurun
 • Gangguan neurologi, seperti pergerakan mata yang tidak normal, penglihatan berganda, atau murid tidak bertindak balas terhadap cahaya
 • Memburu nafas
 • Kejang
 • Kehilangan kesedaran
 • Koma

Walau bagaimanapun, pada bayi di bawah 12 bulan terdapat gejala khas yang membezakan. Kerana tulang yang membentuk tengkorak bayi masih relatif lembut, tekanan intrakranial yang meningkat dapat menyebabkan fontanelle bayi (bahagian lembut atau mahkota kepala) menonjol.

Punca peningkatan tekanan intrakranial

Pukulan keras ke kepala adalah penyebab tekanan intrakranial yang paling biasa. Ini menyebabkan peningkatan cecair serebrospinal di otak dan saraf tunjang. Bukan hanya itu, terdapat juga beberapa sebab lain, termasuk:

 • Kecederaan otak
 • Barah otak
 • strok
 • Aneurisma otak
 • hidrosefalus
 • Hipertensi intrakranial, iaitu tekanan darah tinggi yang menyebabkan pendarahan di otak

Cara merawat tekanan tinggi di rongga kepala

Semasa anda memeriksa gejala peningkatan tekanan di rongga kepala, doktor akan menanyakan beberapa perkara yang disyaki menjadi penyebabnya. Adakah anda baru-baru ini mengalami pukulan di kepala atau mempunyai tumor otak tertentu.

Seterusnya, pemeriksaan tekanan darah akan dilakukan dan melihat sama ada murid anda diluaskan secara normal atau tidak. Imbasan CT atau MRI otak juga akan dilakukan untuk mengesahkan diagnosis.

Rawatan pertama tentu saja bertujuan untuk mengurangkan tekanan di rongga kepala anda. Ini dilakukan dengan memasang menjerit , yang merupakan saluran yang dipasang untuk mengalirkan lebihan cairan di kepala untuk mengurangi tekanan. Anda juga akan diberi ubat penenang untuk merawat kegelisahan yang dapat meningkatkan tekanan darah anda.

Menghalang tekanan pada rongga kepala

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan tekanan intrakranial meningkat. Sekiranya anda mempunyai tekanan darah tinggi dan berisiko mengalami strok, ubat hipertensi dapat membantu menurunkan tekanan darah anda sambil menurunkan tekanan intrakranial anda.

Anda juga dapat mencegah peningkatan tekanan intrakranial dari kecederaan kepala. Oleh itu, pastikan anda selalu memakai topi keledar ketika berbasikal atau bersukan yang memerlukan hubungan fizikal.

Di samping itu, anda mesti menggunakan tali pinggang keledar semasa memandu dan memberikan jarak yang betul antara tempat duduk dan stereng atau papan pemuka kereta. Ini dilakukan untuk menjangkakan berlakunya perlanggaran yang tidak diingini.

Air terjun kadang-kadang tidak dapat dielakkan, terutama pada orang tua. Oleh itu, anda boleh menantinya dengan menjaga agar lantai tetap kering dan memasang pegangan tangan di tempat yang licin yang sering dilalui, jika diperlukan.