Pemakanan

Susu yang lebih sihat, suam atau sejuk?

Susu adalah minuman yang penuh dengan nutrien yang dapat memberikan pelbagai faedah untuk pertumbuhan dan kesihatan tubuh. Dikenali sebagai sumber kalsium dan vitamin D, susu akan membantu menjaga kesihatan tulang jika diambil secara berkala. Susu juga sedap dan boleh dihidangkan dengan pelbagai cara. Sebilangan orang lebih suka minum susu suam, tetapi yang lain lebih suka susu sejuk. Oleh itu, mana yang lebih sihat, susu suam atau susu sejuk?

Mana yang lebih sihat, susu suam atau susu sejuk?

Ramai orang menjadikan minum susu setiap sarapan sebagai rutin yang tidak boleh dilewatkan. Sama ada anda meminumnya terus atau menghidangkannya dengan bijirin, selalu ada sesuatu yang boleh anda lakukan ketika menyusu. Begitu juga dengan masalah hangat atau sejuk, setiap orang mempunyai kegemarannya sendiri.

Sama ada susu dihidangkan hangat atau sejuk, susu tetap memberikan pengambilan kalori padat nutrien. Kedua-duanya juga mempunyai faedah masing-masing.

Kebaikan susu suam

Sumber: HGTV.com

Susu suam membantu anda tidur lebih cepat. Susu mengandungi komponen yang dapat membuat anda merasa mengantuk disebut triptofan dan melatonin. Kedua-dua komponen ini lebih aktif mengusahakan susu yang dihidangkan suam.

Tetapi perlu diingat, kesan ini hanya akan memberi kesan kepada masalah insomnia sementara. Di samping itu, kandungan dua komponen di atas juga muncul dalam jumlah kecil.

Walau bagaimanapun, susu suam tetap memberikan kesan menenangkan yang membantu anda tidur lebih cepat.

Susu suam juga dapat mengatasi rasa tidak selesa di perut. Terutama pada waktu pagi, minuman sejuk boleh menyebabkan rasa tidak selesa seperti kembung pada sesetengah orang. Oleh itu, susu suam dapat membantu mengatasinya.

Kehangatan susu juga akan memberi kesan pada badan anda. Sekiranya dimakan ketika cuaca sejuk, susu suam dapat membantu menaikkan suhu dalaman badan. Susu yang hangat dapat meningkatkan tenaga.

Jangan berhenti di situ, susu mengandungi potasium yang sangat membantu kelonggaran otot. Kandungan kalium ini akan melegakan ketegangan otot dan tekanan pada saraf.

Bagi wanita yang mengalami simptom PMS, minum susu suam akan melegakan kesakitan.

Kebaikan susu sejuk

Susu juga tidak kurang sihat ketika diminum dalam keadaan sejuk. Susu sejuk dapat membantu tubuh kekal terhidrat kerana kandungan elektrolitnya. Segelas susu sejuk boleh menjadi minuman yang tepat untuk diminum setelah anda bersenam.

Manfaat lain, minum susu sejuk membantu mengurangkan rasa tidak selesa di perut kerana peningkatan kadar asid perut.

Kalsium yang terkandung dalam susu akan menyerap lebihan asid yang dihasilkan oleh perut, sehingga kemudian akan mengurangkan munculnya gejala.

Walau bagaimanapun, jangan menyamakan susu sejuk dengan ubat yang dapat bertindak balas dengan segera untuk menghilangkan rasa sakit. Apabila diambil secara berkala dan dalam jangka masa panjang, susu akan membantu pembentukan asid laktik yang berfungsi di dalam badan untuk menormalkan keasidan perut.

Susu sejuk juga bermanfaat untuk pencernaan anda. Minum susu sejuk dapat membersihkan minyak dan lemak di perut dari makanan yang telah dimakan.

Bukan hanya itu, susu sejuk mempunyai sifat karminatif yang membantu meningkatkan proses pencernaan.

Kedua-duanya sama berguna, tetapi ...

Tidak ada perbezaan dari segi kandungan nutrien antara susu suam dan susu sejuk. Kedua-duanya memberikan kebaikan untuk kesihatan tubuh. Namun, ada kalanya susu sejuk dan susu suam boleh memberi kesan yang berbeza.

Salah satunya, anda mungkin tidak disarankan untuk minum susu sejuk ketika anda ingin tidur pada waktu malam kerana ia sebenarnya akan menyebabkan masalah pencernaan.

Selain itu, sesuaikan juga dengan cuaca di sekitar anda. Susu sejuk akan lebih sesuai diminum ketika cuaca panas.

Ingat, minum susu suam atau sejuk tidak digalakkan jika anda mempunyai intoleransi laktosa dan alahan tenusu.