Penyakit berjangkit

Kes Kit Uji Sapu Antigen Kitar Semula dan Bahayanya

Makmal ujian antigen cepat Kimia Farma di Lapangan Terbang Kualanamu, Sumatera Utara, diketahui menggunakan alat ujian antigen terpakai. Batang kapas yang digunakan untuk mengambil sampel dari hidung dikumpulkan, dicuci, dan digunakan kembali. Apa bahaya untuk kesihatan?

Penemuan kes kitaran semula kit ujian antigen swab

Pendedahan kes ini dimulakan dengan laporan dari beberapa calon penumpang yang memperoleh keputusan positif untuk COVID-19 setelah menjalankan ujian swab antigen cepat di Lapangan Terbang Kimia Farma Kualanamu.

Polis Daerah Sumatera Utara Dirkrimsus menyiasat laporan tersebut dengan berpose sebagai calon penumpang dan melakukan ujian sapuan antigen di tempat yang sama seperti yang dilaporkan pada hari Selasa (27/4/2021). Setelah mendapat keputusan ujian antigen positif, polis yang menyamar itu bertengkar dengan pegawai Kimia Farma. Polis segera memeriksa seluruh kandungan bilik makmal dan menjumpai ratusan alat penyapu antigen terpakai yang telah dikitar semula.

"Dari hasil penyelidikan ini, Kepolisian Sumatera Utara, khususnya jajaran Ditreskrimsus, menamakan lima suspek di sektor kesihatan, yaitu PC, DP, SP, MR, dan RN. Di manakah PC sebagai pemimpin intelektual yang memerintahkan dan menyelaraskan jenayah itu, "kata Ketua Polis Sumatera Utara Inspektor Jeneral RZ Panca Putra Simanjuntak pada sidang media, Khamis (29/4/2021).

PC adalah Pengurus Perniagaan PT Kimia Farma Diagnostik di Jalan RA Kartini Medan yang menjadi penyelaras tindakan 4 suspek yang lain. Suspek SP dan DP ditugaskan membawa kit ujian antigen bekas ke pejabat Kimia Farma di Jalan RA Kartini. Di sana penyapu dicuci menggunakan 75% alkohol, dikeringkan, dan dikemas semula serupa dengan kemasan asalnya. Selepas itu, kedua-dua suspek membawa kit swab kembali ke tempat ujian swab Kimia Farma di Lapangan Terbang Kualanamu untuk digunakan semula.

Sementara itu, suspek, MR, ditugaskan untuk menaip hasil ujian dengan maklumat yang tidak reaktif. Namun, dia mengakui bahawa dia akan tetap menulis hasil positif jika hasilnya positif. Seorang suspek lain, dengan inisial RN, adalah pegawai pentadbiran, mendaftar, mengira wang, dan membuat laporan.

Menurut keterangan suspek, mereka telah melakukan aktiviti kitar semula ini sejak Disember 2020. Sejak itu, pelaku hanya menggunakan swab antigen baru sekiranya stok peralatan terpakai tidak lagi tersedia.

Tongkat sapu yang digunakan adalah sampah B3, mesti dibuang dengan selamat

Presiden Pengarah PT Kimia Farma Diagnostik, Adil Fadhilah Bulqini, mengatakan bahawa dia menyokong kes ini untuk diproses secara sah oleh pihak berkuasa. Dia juga komited untuk menilai pelaksanaannya Prosedur Operasi Standard (SOP) di syarikat.

"Tindakan yang diambil oleh pegawai perkhidmatan Ujian Cepat Diagnostik Kimia Farma yang tidak bertanggungjawab bertentangan sepenuhnya dengan Prosedur Operasi Standard (SOP) syarikat, "kata Presiden Pengarah PT Kimia Farma Diagnostika Adil Fadhilah Bulqini dalam laporan rasmi, Rabu (28/4). PT Kimia Farma Diagnostics adalah anak syarikat PT Kimia Farma Tbk.

Adil mengatakan dalam SOP mereka bahawa mereka memerlukan sapuan antigen dipatahkan setelah digunakan.

Bahaya penyapu kitar semula

Penggunaan swab ujian antigen terpakai ini adalah tindakan yang berbahaya kerana boleh menyebabkan kesalahan dalam pengesanan dan bahkan penularan penyakit. Tongkat swab yang digunakan untuk mengambil sampel di hidung atau tekak semasa melakukan ujian COVID-19 ini bukan untuk penggunaan kitar semula dan tidak boleh digunakan semula untuk tujuan apa pun.

Selain dapat menyebabkan hasil ujian yang tidak tepat, para ahli mengatakan penggunaan swab kit yang berpotensi untuk memindahkan virus dari peralatan terpakai kepada orang yang diperiksa. Namun, hingga kini belum ada laporan penularan COVID-19 dari swab terpakai.

Sapu ujian antigen terpakai atau sapu PCR mesti dianggap sebagai sisa perubatan B3 atau bahan berbahaya dan beracun. Jenis sampah ini harus ditangani sesuai dengan Peraturan Menteri Lingkungan Hidup dan Perhutanan nomor P.56 tahun 2015.

Dalam hal kitar semula ini, ada bahaya tambahan bahwa air bekas dari proses pencucian juga dapat menimbulkan risiko kesehatan bagi lingkungan.

Garis panduan pengurusan sisa hospital COVID-19 menghendaki air yang digunakan untuk mengendalikan COVID-19 mesti disaring melalui Loji Rawatan Air Sisa (IPAL) sebelum disalurkan ke persekitaran.

"Air sisa dari kes COVID-19 yang mesti dirawat adalah semua air buangan termasuk najis, yang berasal dari aktiviti menangani pesakit COVID-19 yang mungkin mengandungi mikroorganisma, terutama virus Corona, bahan kimia toksik, darah dan cairan tubuh lain, serta cairan digunakan semasa aktiviti pengasingan. pesakit termasuk cecair dari mulut dan / atau hidung atau ubat cuci mulut pesakit dan air basuh untuk peralatan kerja, peralatan makan dan minum pesakit dan / atau linen dobi, yang berbahaya bagi kesihatan, yang bersumber dari aktiviti COVID- 19 pesakit pengasingan, bilik rawatan, bilik pemeriksaan, bilik makmal, peralatan dan bilik cuci linen, ”baca panduan yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan.

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌