Kesihatan kulit

Tanda Regangan pada Payudara: Punca dan Cara Mengatasinya

Tanda regangan biasanya muncul di lengan, paha, atau perut. Tetapi garis-garis putih kemerahan yang tidak sedap dipandang ini juga boleh muncul di payudara anda. Walaupun tidak kelihatan dari luar, kesan regangan pada payudara masih dapat mengurangkan keyakinan anda. Apakah punca dan bagaimana menyelesaikannya? Lihat ulasan berikut.

Tanda regangan pada payudara muncul kerana kulit payudara yang meregang

Tanda regangan pada payudara juga dikenali sebagai striae. Keadaan ini biasanya berlaku kerana peningkatan jumlah payudara sehingga kulit di sekitar payudara meregang dan menyebabkan munculnya strok. Pada mulanya sapuan ini akan berwarna merah jambu kemudian mereka akan menjadi merah atau ungu, dan lama-kelamaan ia akan menjadi putih atau kelabu jika tidak ditangani dengan betul.

Walaupun tidak berbahaya, stretch mark dapat mengurangkan keyakinan dan kecantikan kulit anda.

Punca kemunculan tanda regangan payudara

Untuk mengatasi kemunculan stretch mark, anda perlu mengetahui faktor penyebabnya. Berikut adalah beberapa faktor untuk penampilan stretch mark pada payudara.

1. Kehamilan

Kehamilan merangsang pengeluaran hormon tubuh yang merangsang kenaikan berat badan dengan cepat. Tubuh juga akan menyimpan lebih banyak lemak di payudara sebagai persediaan untuk menyusui bayi. Ini menyebabkan kulit di permukaan badan anda meregang lebih jauh dan menyebabkan kesan regangan pada payudara anda

2. Menurunkan atau menambah berat badan

Payudara terdiri daripada tisu berlemak yang dapat mengecut atau membesar mengikuti diet harian anda. Payudara boleh bertambah besar apabila anda makan makanan yang tinggi kalori dan lemak, sehingga kulit di kawasan itu akan meregangkan lebih banyak. Penurunan berat badan secara tiba-tiba juga dapat mengurangkan ukuran tisu payudara, yang dapat meningkatkan risiko terkena stretch mark pada payudara.

3. Akil baligh

Semasa akil baligh, tubuh remaja perempuan akan meningkatkan pengeluaran hormon seks yang menyebabkan payudara membesar dan munculnya stretch mark.

4. Keturunan

Tisu penghubung di bawah kulit menentukan keanjalan kulit anda. Mempunyai tisu penghubung yang lemah boleh mengakibatkan tisu badan kendur sehingga stretch mark dapat muncul di payudara. Secara biologi, kekuatan dan kelemahan struktur tisu penghubung kulit dapat diwarisi dari ibu bapa genetik kepada anak-anak.

5. Kekurangan cecair

Menurut Panduan Sihat, kekurangan air menyebabkan kulit kering atau mengelupas, yang boleh membuat anda berisiko mengalami stretch mark. Kulit payudara juga boleh dipengaruhi oleh kekurangan air di dalam badan.

6. Sindrom Cushing

Sindrom Cushing berlaku apabila tubuh mula menghasilkan hormon kortisol secara berlebihan. Ini secara tidak langsung menyebabkan timbulnya garis-garis merah yang sering dilihat pada kulit badan di mana lemak mengumpul, seperti pada payudara.

7. Sindrom Marfan

Sindrom Marfan adalah gangguan genetik yang menyebabkan tubuh gagal menghasilkan kolagen, yang membina tisu penghubung kulit. Ini menyebabkan kulit badan mudah meregang dan tanda regangan muncul.

8. Gaya hidup yang tidak sihat

Kekurangan senaman boleh menyebabkan tisu penghubung menjadi lemah dan meningkatkan risiko penuaan dan peregangan kulit dengan cepat, mengakibatkan parut pada kulit. Tabiat merokok dan minum minuman beralkohol yang kerap juga mempengaruhi risiko seseorang untuk mengalami stretch mark.

Cara menghilangkan kesan regangan pada payudara

Terdapat banyak cara yang boleh dilakukan untuk merawat stretch mark, sama ada dilakukan di rumah atau dilakukan oleh pakar perubatan. Lihat petua berikut.

1. Urut payudara

Urut perlahan-lahan kawasan payudara yang kelihatan stretch mark dengan gerakan bulat. Lakukan 2 kali sehari, tepat ketika anda bangun dan sebelum tidur selama 90 saat.

Dengan mengurut, nutrien yang tersumbat di sekitar payudara akan bergerak dengan lancar dan memulihkan kawasan di mana terdapat calar. Kaedah ini boleh dilakukan semasa strok masih berwarna merah jambu.

2. Minum air secukupnya

Ini penting kerana mempunyai cukup air di dalam badan anda setiap masa akan menjadikan kulit anda sentiasa terhidrat, menjaga kulit anda dalam keadaan lebih baik dan akan mengurangkan penampilan garis-garis. Sebaiknya anda minum sekurang-kurangnya enam hingga lapan gelas air setiap hari untuk menjaga kesihatan badan anda.

3. Bersenam secara berkala

Selain menjaga berat badan, senaman juga akan menegangkan kulit. Anda boleh melakukan sukan apa pun, walaupun berjalan kaki dengan santai. Lakukan setiap hari sekurang-kurangnya 30 minit.

4. Gunakan pelembap

Pelembap dapat membantu mengekalkan kelembapan semula jadi kulit dan mengurangkan kesan regangan pada payudara anda secara perlahan. Selain losyen pelembap yang dijual di kedai, anda juga boleh membuatnya sendiri di rumah, seperti dari putih telur, lidah buaya, atau campuran minyak zaitun dan gula putih.

Namun, perlu diingat bahawa pertukaran antara pelembap dapat menjadikan kulit anda lebih jengkel (ruam atau gatal). Sekiranya kerengsaan berlaku, anda harus berhenti menggunakan pelembap selama 2 atau tiga hari buat sementara waktu sehingga kerengsaan bertambah baik.

5. Terapi laser

Rawatan ini sangat berkesan untuk mengurangkan strok pada payudara, tetapi kosnya tentu lebih mahal daripada rawatan yang boleh anda lakukan di rumah. Biasanya, terapi ini dilakukan ketika sapuan sudah berwarna ungu atau putih, kerana sapuan ini sukar dikeluarkan.

Terapi ini menggunakan sinar cahaya untuk memecahkan tisu parut dan merangsang tisu yang rosak. Kelebihan lain yang anda dapat dari terapi ini adalah meningkatkan aliran darah, memberi tenaga kepada sel-sel di sekitarnya, termasuk sel penghasil kolagen, dan merangsang sistem imun.