Kesihatan

3 cara paling tepat untuk mengempiskan wajah yang bengkak setelah bangun tidur

Anda mungkin sering menjadi sasaran ejekan orang-orang di sekitar anda yang mengatakan, "Wajah anda adalah bantal, betul! Baru bangun, ya? " Sebenarnya, saya bersumpah anda telah mandi dan mencuci muka sebelum pergi. Lalu, bagaimana cara membasmi wajah bantal, yang menjadikan wajah bengkak setelah bangun?

Mengapa wajah saya merah ketika bangun?

Sebilangan besar kes muka dan bengkak bengkak atau bengkak biasanya disebabkan oleh alahan, kesan sampingan ubat-ubatan tertentu, hingga kecederaan kepala.

Walau bagaimanapun, jika spesifik berlaku hanya setelah bangun tanpa pencetus jelas lain dan tidak ada gejala yang berkaitan dengan alergi atau masalah perubatan tertentu, bantal pada waktu pagi biasanya disebabkan oleh dehidrasi.

Atau apa yang berlaku adalah sebaliknya, wajah yang bengkak setelah bangun tidur juga boleh berlaku kerana badan berlebihan berat badan setelah makan makanan tinggi garam malam tadi atau minum alkohol. Demikian kata Margarita Lolis, MD, sebagai ahli dermatologi dari New Jersey.

Selain itu, posisi wajah yang ditekan di bantal ketika anda tidur juga menyebabkan wajah menjadi bengkak setelah bangun kemudian.

Petua mengempiskan wajah bantal anda setelah bangun pada waktu pagi

Sekiranya wajah bantal semata-mata disebabkan oleh tabiat tidur yang buruk dan tidak disertai dengan gejala alahan, jangkitan atau kecederaan khas, bagaimana cara mengempiskannya adalah mudah. Malah wajah yang bengkak boleh dibiarkan kempis dengan sendirinya.

1. Basuh muka anda dengan air sejuk

Tetapi jika anda perlu tampil cantik tanpa godaan dan ejekan rakan anda, cubalah mencuci muka dengan air sejuk.

Anda juga boleh menggunakan ketulan ais yang dibalut dengan tuala nipis di seluruh wajah anda, kata Sejal Shah, MD, pakar dermatologi di New York. Kompres sejuk dapat mengecilkan saluran darah di wajah, sehingga memperlambat aliran darah yang membuat wajah menjadi bengkak.

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan potongan timun atau beg teh sejuk secara rutin di kawasan muka yang bengkak.

2. Minum air

Telah disebutkan di atas bahawa dehidrasi setelah tidur malam dan tidak minum sama sekali dapat membuat wajah anda bengkak. Untuk mengatasi masalah yang memalukan ini, minum banyak air pada waktu pagi setelah bangun tidur.

Terus memenuhi keperluan cecair badan selama sehari penuh. Minum air dapat menolong badan menghilangkan berat air berlebihan.

3. Urut muka

Mengurut wajah secara rutin dan melakukan senaman wajah setiap kali bangun tidur dapat mempercepat aliran darah ke wajah. Hasilnya, anda boleh mengucapkan selamat tinggal pada wajah bengp yang sering menjadi bahan jenaka!

Petua mengelakkan wajah bantal selepas bangun pagi

Di samping itu, ada baiknya melakukan perkara berikut secara rutin untuk mengelakkan wajah bengkak setelah bangun tidur:

  • Elakkan makan makanan masin sebelum tidur.
  • Tanggalkan alat solek sebelum tidur. Solekan sisa boleh menyebabkan keradangan kulit yang mencetuskan wajah yang bengkak pada waktu pagi.
  • Kurangkan atau elakkan minum minuman beralkohol.

Bersenam secara teratur juga dapat membantu mencegah bengkak setelah bangun tidur. Sebabnya, menurut Dr. Shah, peluh yang dihasilkan oleh badan anda ketika anda bersenam dapat membantu menyeimbangkan kadar garam dan air di dalam badan anda.