Kesihatan kulit

Ketahui petua untuk mencegah kulat di kaki jika anda suka memakai kasut

Terdapat banyak cara yang boleh dilakukan untuk menyokong penampilan. Salah satunya adalah dengan menggunakan kasut. Selain kelihatan lebih santai, kasut juga mudah dicampur dan dipadankan dengan pakaian, seluar, atau rok. Malangnya, hobi memakai kasut tertutup setiap hari dapat menjadikan kulit kaki lembap sehingga mudah terdedah kepada jangkitan kulat. Jadi, bagaimana cara mencegah dan mengatasi kulat pada kaki walaupun anda sering memakai kasut?

Apa yang menyebabkan kulat kaki?

Jangkitan kulat pada kaki boleh berlaku melalui hubungan langsung dan tidak langsung. Penularan langsung biasanya kerana kulit anda bersentuhan langsung dengan orang yang mempunyai kulat kaki.

Sebaliknya, menggunakan barang peribadi orang lain dengan kulat kaki, seperti kaus kaki, kasut, dan tuala, secara tidak langsung dapat menyebarkan jamur. Bukan hanya itu, terlalu kerap menggunakan kasut atau kasut tertutup lain setiap hari, dapat menjadikan kulit kaki lembap dan hangat.

Keadaan ini adalah tempat kegemaran kulat tumbuh dan membiak. Itulah sebabnya anda mungkin terdedah kepada gatal-gatal, kekeringan, dan kemerahan kulit pada kaki kerana jangkitan kulat.

Adakah terdapat cara untuk mencegah kulat kaki?

Jangan risau, jangkitan kulat kaki sebenarnya bukan halangan untuk terus memakai kasut setiap hari. Dengan catatan, cubalah selalu melakukan rutin dan susah payah melakukan perkara berikut untuk mengelakkan pertumbuhan kulat pada kaki:

  • Pastikan kaki anda sentiasa kering dan bersih sepanjang masa. Anda melakukan ini dengan mencuci kaki dengan air dan sabun setiap hari, atau apabila kaki anda terasa cukup lembap. Terutama jika anda adalah seseorang yang mudah berpeluh. Jangan lupa, pastikan semua bahagian kaki betul-betul kering.
  • Pastikan kasut tetap sesuai digunakan. Kasut yang sudah cukup tua cenderung mempunyai banyak acuan di dalamnya.
  • Gunakan kasut mengikut ukuran kaki anda. Kulat boleh berkembang di kaki jika anda memakai kasut yang terlalu kecil. Ini kerana kaki nampaknya tidak mempunyai ruang lapang untuk bernafas.
  • Sapukan semburan antijamur pada kasut sebelum memakainya.
  • Tukar stoking setiap hari. Memakai stoking yang sama untuk waktu yang lama berisiko terkumpul terlalu banyak kotoran dan peluh yang menyebabkan acuan. Terutama jika aktiviti yang anda lakukan dengan mudah menyebabkan peluh.
  • Gunakan serbuk pada kaki. Kaedah ini dapat menjadikan kaki lebih kering dan dengan itu dapat mengelakkan peluh dan kelembapan berlebihan.
  • Periksa perubahan kaki secara berkala. Sekiranya kemudian nampaknya ada sesuatu yang tidak betul, segera beri rawatan secepat mungkin atau berjumpa doktor.

Bagaimana merawat jangkitan kulat pada kaki?

Semakin cepat jangkitan kulat di kaki dikesan, semakin cepat peluang untuk disembuhkan. Selain mengambil ubat oral yang disyorkan oleh doktor, penggunaan salap topikal atau antijamur juga sangat disarankan untuk mempercepat proses penyembuhan.

Anda boleh memilih dan menggunakan salap antijamur dengan ketoconazole di dalamnya. Cara penggunaannya cukup mudah kerana anda hanya mengaplikasikannya secara langsung pada kulit kaki. Salap antijamur yang mengandungi katoconazole dapat menghalang dan mengurangkan pertumbuhan kulat pada kaki yang menurunkan keyakinan dan mengganggu aktiviti harian anda. Salap antijamur yang mengandungi ketoconazole juga tidak meninggalkan sensasi terbakar setelah disapu pada kulit.

Jadi, sekarang anda boleh tetap selesa dan tidak perlu lagi risau diserang kulat ketika memakai kasut!