Kesihatan Seksual

5 Cara Mengatasi Sakit Faraj Semasa Hubungan Seks

Kadang kala, hubungan seks boleh menyebabkan sakit faraj. Mungkin ini adalah sesuatu yang sering anda alami. Pada mulanya anda teruja untuk bercinta dengan pasangan anda, tetapi ketika sesi selesai, anda akan mendapat kesakitan. Jangan biarkan ini merosakkan hubungan anda dengan pasangan anda. Ayuh, atasi sakit faraj semasa melakukan hubungan seks dengan beberapa cara ini.

Petua mengatasi sakit faraj semasa melakukan hubungan seks

Kemunculan sakit faraj boleh disebabkan oleh banyak faktor, mulai dari kurangnya foreplay sebelum hubungan seks atau juga menunjukkan masalah dengan kesihatan anda. Ikuti beberapa petua berikut untuk melegakan ketidakselesaan dan kesakitan faraj semasa melakukan persetubuhan, seperti:

1. Minta pasangan anda melakukan foreplay

Berbanding lelaki, wanita cenderung lebih lambat untuk terangsang. Itulah sebabnya, kebanyakan wanita memerlukan pemanasan lebih banyak sebelum penembusan. Sekiranya anda melakukan hubungan seks dengan tergesa-gesa, faraj tidak terlalu 'basah' dan akhirnya menyebabkan kesakitan akibat geseran. Ini tentu tidak menyenangkan untuk dirasakan, bukan?

Nah, untuk menyelesaikannya, minta pasangan anda lakukan foreplay. Tambah foreplay sebelum melakukan hubungan seks, dapat memudahkan aliran darah ke organ intim sehingga dapat mengelakkan timbulnya rasa sakit. Ini dapat dilakukan dengan pelbagai cara, dari memeluk, menyentuh, mencium, bahkan dengan menggunakan jari atau penjarian.

2. Gunakan pelincir seks

Kesakitan faraj semasa hubungan seks boleh berlaku kerana keadaan faraj kering. Jadi, anda harus menjadikan vagina basah dan licin agar kesakitan semasa penembusan dapat dikurangkan. Untuk menjadikan vagina cukup basah, anda boleh lakukan foreplay dan gunakan pelincir atau pelincir.

Ingat, memilih pelincir tidak boleh sewenang-wenangnya. Di pasaran, anda akan menemui banyak jenis pelincir, seperti berasaskan air, berasaskan silikon, dan berasaskan minyak. Pelincir berasaskan air atau silikon dianggap sebagai pilihan pelincir terbaik untuk seks.

3. Badan mesti dilonggarkan

Tekanan memberi kesan buruk kepada kesihatan dan juga kehidupan seks anda. Masalah yang terus berputar di otak anda boleh membuat anda tegang dan menyebabkan sakit faraj semasa persetubuhan. Untuk mengatasinya, anda perlu berehat dan melepaskan tekanan yang membebankan anda sebelum melakukan hubungan seks.

Meringankan ketegangan sebelum hubungan seks dapat dilakukan dengan mandi air hangat, melakukan latihan pernafasan atau meditasi yang anda pelajari di kelas yoga, atau berusaha untuk berbual santai dengan pasangan anda.

4. Tukar kedudukan seks

Ukuran zakar yang besar boleh menjadi penyebab kesakitan. Sebabnya, zakar boleh menekan serviks dan menyebabkan sakit. Untuk mengatasinya, anda boleh cuba mengubah kedudukan seks. Cuba kedudukan wanita di atas, ini memberi wanita kawalan yang besar terhadap seberapa dalam dan pantas pergerakannya.

5. Lakukan pemeriksaan lebih lanjut dengan doktor

Sakit faraj semasa hubungan seks boleh disebabkan oleh penyakit. seperti jangkitan yis faraj atau vulvodynia. Selain sakit, vagina juga boleh membengkak dengan gatal dan sensasi terbakar. Sekiranya keadaan ini berlaku, berjumpa doktor adalah kaedah terbaik.

Ubat-ubatan dan rawatan lain dapat mengurangkan simptom dan doktor anda juga dapat memberikan nasihat mengenai seks yang lebih selamat untuk anda. Dalam kes seperti kekeringan faraj kerana pengeluaran hormon estrogen yang berkurang, doktor anda mungkin mengesyorkan terapi hormon.

Dalam kes yang teruk, anda mungkin dinasihatkan untuk tidak melakukan hubungan seks sebentar sebelum keadaan anda bertambah baik. Semasa dan selepas rawatan, anda mesti menjaga kebersihan organ intim dan mengamalkan aktiviti seks yang selamat, misalnya menggunakan kondom.