Kesihatan kulit

Cara Mengatasi Kaki Elastik Kerana Memakai Kasut

Orang yang suka berlari pasti merasakan kaki mereka sakit lepuh kerana kemunculan kaki anjal kerana memakai kasut. Lepuh atau lecet ini membuat kaki terasa sakit jika menggosok kasut. Jadi, bagaimana menangani dan mencegahnya?

Apakah penyebab kaki anjal kerana kasut?

Keanjalan kaki pada tapak kaki (Sumber: Blisterprevention.com.au)

Lepuh atau lepuh pada kaki biasanya disebabkan oleh geseran, biasanya antara kulit dan stoking atau di antara kulit dan kasut. Keadaan kelembapan yang tinggi ketika memakai kasut kerana berpeluh lebih kerap menjadikan kulit lebih rentan terhadap keanjalan.

Ini kemudian menjadikan kulit terdedah kepada lepuh dan kelihatan anjal. Memakai kasut berlari yang terlalu kecil atau diikat terlalu ketat juga dapat mempermudah melenturkan kaki.

Sementara itu, anda mungkin mendapati kaki anda lecet kerana memakai kasut. Sebelum menjadi lepuh, biasanya kaki elastik. Ciri-cirinya seperti gelembung kulit yang dipenuhi dengan cecair. Gelembung ini boleh muncul di mana sahaja di kaki.

Selalunya, ketahanan berlaku di kawasan di mana terdapat geseran paling banyak, seperti jari kaki, tumit, dan telapak kaki depan.

Sebilangan gelembung ini tidak menyakitkan, tetapi ada juga yang merasa sakit sehingga terpaksa berhenti berlari kerana kesakitan. Kadang-kadang ada juga orang yang, ketika memeriksa kaki mereka, hanya menyedari bahawa terdapat lepuh kerana geseran kasut.

Bagaimana anda merawat bengkak kaki?

Pilihan pertama dalam merawat kaki elastik adalah membiarkan kaki terbuka dan 'bernafas' di udara bebas. Biasanya, kulit pertama akan pecah sendiri dan cairan di dalamnya akan keluar.

Ini adalah kaedah paling selamat untuk merawat lepuh, terutamanya jika ukuran kacang itu. Kebocoran saiz ini secara amnya akan sembuh dalam beberapa hari.

Seterusnya, jangan lupa menjaga kebersihan kaki. Bersihkan kaki anda dengan sabun dan air, kemudian ikuti alkohol jika perlu. Sekiranya anda mesti terus berjalan, tutup lepuh dengan pembalut.

Pembalut berfungsi sebagai pelindung tambahan dan elastik tidak menggosok langsung pada stoking dan kasut. Tukar pembalut setiap hari dan selalu periksa kaki anda untuk tanda-tanda jangkitan seperti kemerahan, bengkak dan pembuangan nanah pada kaki.

Sekiranya anda ingin memecahkan keanjalan kaki kerana kasut, anda harus berfikir semula. Melakukannya tanpa pengawasan doktor boleh menyebabkan jangkitan.

Sekiranya lepuh pecah, tekan perlahan-lahan dengan penyapu alkohol untuk mengalirkan cecair.

Luka Berjangkit: Ciri, Rawatan dan Pencegahan

Bagaimana untuk mengelakkan kaki kenyal dari kasut?

Untuk mengelakkan memantul kerana kasut berlaku lagi, anda perlu memberi perhatian kepada beberapa perkara. Berikut adalah beberapa cara untuk mengelakkan kaki dari kasut.

1. Pilih saiz kasut yang betul

Pilih saiz kasut yang sesuai dan selesa semasa anda menggunakannya untuk berlari. Sekurang-kurangnya untuk kasut lari, pilihlah ukuran yang separuh lebih besar, kerana anda harus memberi sedikit ruang di kawasan kaki.

Perkara yang sama berlaku untuk mengikat kasut. Tidak terlalu ketat tetapi tidak terlalu longgar sehingga kaki anda di kasut terlalu banyak bergerak.

2. Pilih stoking yang direka khas untuk berjalan

Cari stoking yang diperbuat daripada serat sintetik (bukan kapas). Serat ini menyerap kelembapan dari kaki anda. Stoking berjalan juga sesuai dengan kaki, mencegahnya melipat dan menyebabkan lepuh.

Juga, cuba gunakan stoking dengan permukaan licin dan tidak ada jahitan. Beberapa pelari memakai stoking dua lapis untuk mengelakkan pembentukan lepuh.

3. Melembapkan kaki

Gunakan produk kulit pelembap untuk menjaga kelembapan kaki. Anda juga boleh menggunakan pelincir seperti petroleum jelly ke kawasan yang sering bermasalah. Memohon cukup, tidak terlalu banyak.

Sekiranya terlalu banyak ia akan menjadikan kaki lebih licin dan bergerak menggosok bersama. Petroleum jelly sering digunakan oleh beberapa atlet berlari untuk melindungi kaki semasa berlari

4. Sentiasa memastikan kaki sentiasa bersih dan kering

Sebaiknya basuh kaki anda dengan sabun, kemudian keringkan kaki anda dan gunakan bedak jika perlu sebelum anda memakai kasut anda.

Serbuk atau tepung jagung yang biasa anda gunakan di dapur juga dapat memastikan kaki anda tetap kering semasa memakai kasut.