Keibubapaan

Apakah Perbezaan antara Cacar Air dan Campak? •

Cacar air dan campak sama-sama menyebabkan ruam merah pada kulit. Kadang-kadang orang sukar membezakan kedua penyakit ini kerana gejalanya sama di dalamnya. Walau bagaimanapun, kedua-dua penyakit itu sebenarnya sangat berbeza. Lalu, apakah perbezaan antara campak dan cacar air?

Perbezaan antara cacar air dan campak

Umumnya, cacar air dan campak berlaku pada kanak-kanak. Kedua-duanya dapat dicegah melalui vaksinasi. Walaupun kelihatan sama, sebenarnya sangat berbeza. Inilah perbezaan antara cacar air dan campak dari segi virus yang menyebabkannya, gejala, dan rawatannya.

 • Perbezaan antara virus yang menyebabkan

Cacar air dan campak adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh virus. Kedua-duanya boleh ditularkan dari satu orang ke orang lain dan kedua-duanya menyebabkan ruam merah pada kulit. Walau bagaimanapun, cacar air dan campak disebabkan oleh virus yang berbeza.

Cacar air adalah jangkitan yang disebabkan oleh virus varicella-zoster. Cacar air sangat berjangkit kepada orang yang tidak pernah menghidap penyakit ini atau tidak mendapat vaksin varicella. Penularan virus cacar air dapat terjadi melalui air liur, cairan yang dilepaskan ketika batuk atau bersin, dan paparan cairan dari lepuh atau ruam yang muncul.

Tidak seperti cacar air, campak disebabkan oleh kumpulan virus paramyxovirus. Setelah dijangkiti, virus yang menyebabkan campak akan menyebabkan jangkitan saluran pernafasan terlebih dahulu, kemudian menyebar ke bahagian tubuh yang lain melalui aliran darah.

Virus campak disebarkan melalui cairan yang dikeluarkan ketika batuk dan bersin. Cecair ini kemudian mencemarkan udara dan disedut oleh orang lain sehingga juga dijangkiti. Selain udara, penularan juga dapat terjadi ketika virus dari orang yang dijangkiti menempel pada objek. Kemudian, orang yang memegang objek itu menyentuh langsung wajah, hidung, atau mulut.

 • Perbezaan simptom

Walaupun serupa, terdapat perbezaan gejala antara campak dan cacar air. Pada cacar air, penderita tidak segera merasakan gejala setelah penularan berlaku. Gejala cacar air akan muncul setelah 1-2 hari terdedah kepada virus. Selagi ruam atau lepuh belum kering, penderita cacar air masih berisiko menyebarkan virus kepada orang lain.

Berikut adalah gejala biasa bagi penghidap cacar air:

 • Demam.
 • Pening.
 • Penat.
 • Tiada selera.
 • Ruam gatal merah yang terbentuk sebagai lepuh berisi cecair pada kulit bermula di dada, muka, dan belakang. Boleh merebak ke seluruh badan.

Umumnya, cacar air dihidapi oleh kanak-kanak. Walau bagaimanapun, orang dewasa yang tidak pernah mengalaminya mudah dijangkiti penyakit ini. Walaupun diklasifikasikan sebagai jangkitan ringan, cacar air juga dapat menyebabkan keadaan perubatan yang lebih serius, seperti radang paru-paru, ensefalitis, atau sindrom Reye.

Perbezaan antara cacar air dan campak adalah bahawa gejala campak pada umumnya hanya muncul 10-12 hari setelah terdedah kepada virus. Gejala berikut biasanya berlaku pada penghidap campak:

 • Demam.
 • Batuk kering.
 • Hidung berair.
 • Sakit tekak.
 • Mata merah.
 • Tompok-tompok putih di mulut.
 • Ruam merah yang bermula di kepala atau dahi, kemudian merebak ke bahagian badan yang lain.

Walaupun sering terjadi pada anak kecil, campak juga dapat menjangkiti orang dewasa yang belum mendapat vaksin campak. Pada orang dewasa berusia lebih dari 20 tahun, campak boleh menyebabkan komplikasi, seperti radang paru-paru, radang otak, dan kebutaan.

 • Perbezaan rawatan

Rawatan untuk cacar air dan campak kedua-duanya tertumpu pada melegakan simptom sehingga jangkitannya hilang. Walau bagaimanapun, perbezaan antara rawatan cacar air dan campak adalah bahawa cacar air memerlukan salap antihistamin atau topikal untuk mengurangkan gatal-gatal ruam merah.

Dipetik dari garis kesihatan, sekiranya terdapat komplikasi pada pesakit dengan cacar air, doktor akan menetapkan ubat antivirus. Ubat ini tidak menyembuhkan cacar air, tetapi membuat gejala menjadi lebih teruk dengan memperlambat aktiviti virus. Ini membolehkan sistem imun pulih dengan lebih cepat.

Sementara itu, virus dan gejala yang muncul pada penderita campak dapat hilang sendiri dalam 2-3 minggu. Walau bagaimanapun, doktor biasanya akan memberi anda acetaminophen atau ibuprofen untuk mengurangkan demam dan juga suplemen vitamin A.

Sebagai tambahan, doktor pada amnya akan meminta penderita campak untuk berehat, minum banyak air, dan menggunakan pelembap untuk merawat batuk dan sakit tekak.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌