Kesihatan mental

Kenali Misogynist, Kebencian Lelaki Terhadap Wanita

Pernahkah anda mendengar tentang lelaki yang berjenama misogynist? Mungkin anda dan sebilangan kecil masih belum mengetahui istilah ini. Sebenarnya, tanpa anda sedari, mungkin ada banyak lelaki dengan keadaan ini di sekitar anda. Adakah anda ingin tahu? Mari lihat fakta dan penjelasan berikut.

Apa itu misoginistik?

Maksud misoginisme atau disebut juga misogyny adalah kebencian yang dialami lelaki terhadap wanita. Keadaan ini digambarkan sebagai tingkah laku lelaki yang membenci, memandang rendah, dan mendiskriminasi wanita.

Biasanya, seorang lelaki yang mempunyai tingkah laku seperti ini akan mempunyai sikap pro-wanita, tetapi secara diam-diam akan mencederakan seorang wanita, dan merasa puas dengan tindakannya.

Kebencian terhadap wanita ini sangat, tidak dimiliki oleh seseorang ketika dia dilahirkan. Selalunya keadaan mula berkembang pada masa kanak-kanak atau remaja kerana trauma yang melibatkan seorang tokoh wanita. Dalam banyak kes, keadaan ini bahkan tidak diketahui oleh penghidap bahawa mereka membenci wanita.

Apakah ciri-ciri lelaki misoginis?

Tanda-tanda misogini kadang-kadang hampir tidak dapat dilihat. Namun, jika kelakuan ini dibiarkan, tanda-tanda kebencian wanita akan mula muncul. Malangnya, dalam kebanyakan kes hanya diketahui ketika penghidapnya melakukan tindakan yang menyakitkan wanita.

Agar anda lebih peka terhadap lelaki dengan tingkah laku misoginistik, berikut adalah tanda-tanda yang boleh anda pegang.

1. Muncul menunjukkan tingkah laku tidak suka terhadap wanita tanpa alasan

Ketika bersama wanita, penderita akan memperlihatkan tingkah laku sombong, mengawal semua kawalan, dan tentu saja mementingkan diri sendiri.

Lelaki yang membenci wanita ini, akan mempunyai persaingan (persaingan) yang tinggi terhadap wanita di persekitaran mereka. Terutama jika wanita itu mempunyai tahap kemampuan yang berada di atasnya, dia akan merasa terancam.

2. Bersikap rendah diri kepada wanita

Sifat lelaki misoginis yang paling dapat diramalkan ialah dia suka mengejek dan mengejek wanita dengan bahasa kasar. Ini pasti bertujuan untuk melukai perasaan wanita secara mendalam.

Sekiranya seorang wanita tersinggung atau menangis kerana kata-katanya, dia akan gembira dan merasa menang atasnya. Tidak kira betapa sakitnya seorang wanita, dia akan terus mengolok-oloknya tanpa mempedulikannya.

3. Sangat mungkin berkelakuan kasar terhadap wanita

Lelaki misoginistik biasanya mempunyai corak senario yang sama dalam hubungan dengan wanita. Dia akan mensasarkan wanita mana yang akan dilancarkan kebenciannya. Pertama, dia akan ramah, menyenangkan, ramah, dan penyayang terhadap wanita itu. Maksudnya adalah dia akan menunjukkan sikap yang baik untuk bertindak jahat seterusnya.

Setelah wanita yang diinginkannya berada dalam genggamannya, maka dia akan bertindak kasar, sewenang-wenangnya, dan tidak teragak-agak untuk menyakiti wanita itu. Pada peringkat ini, keganasan seksual boleh berlaku.

4. Tidak boleh berkelakuan lembut dalam hal seks

Secara seksual, lelaki ini akan mengambil alih bagaimana seks hidup. Yang penting dia berpuas hati, dan tidak menjadi masalah sama ada wanita itu merasakan hal yang sama atau tidak.

Lelaki yang berkelakuan misogini cenderung berfikir bahawa wanita adalah objek seks dan selalu berada di bawah tahap lelaki. Tidak jarang, terdapat juga banyak lelaki misoginistik yang memandang wanita sebagai tidak berharga, mereka akan merendahkan wanita, dan memperlakukan mereka sesuka hati.

Apa yang menyebabkan lelaki bersikap misoginistik?

Anda lihat, asal-usul tingkah laku misoginistik yang berlaku pada seorang lelaki disebabkan oleh dua perkara, iaitu budaya dan masa lalu atau persekitaran tempat dia tinggal.

Dari faktor budaya, sejak berabad-abad yang lalu, lelaki diharuskan selalu berada pada tahap yang lebih tinggi daripada wanita. Istilah budaya patriarki.

Hak dan faedah lelaki lebih besar, lelaki dianggap mempunyai kekuatan dan kecerdasan fizikal yang dianggap lebih banyak daripada wanita, atau peranan wanita seharusnya hanya tertumpu di dapur dan di tempat tidur sahaja. Itulah sebabnya seorang lelaki yang membenci wanita ini akan menganggap bahawa wanita lemah dan merasakan bahawa mereka adalah yang paling hebat.

Nah, jika lelaki yang keliru ini menemui seorang wanita yang dia rasa mempunyai lebih banyak kekuatan, kepandaian, dan segala yang lebih daripada yang dia miliki, dia akan merasa takut, lemah dan takut dibenci oleh orang lain. Pada hakikatnya, ketakutan akan kehilangan hak-hak asas yang sebelumnya difikirkannya hanya dimiliki oleh lelaki.

Sementara itu, dari faktor masa lalu, kebencian terhadap wanita ini disebabkan oleh trauma pada masa lalu yang berkaitan dengan wanita yang dia percayai, sama ada ibunya, kakak perempuannya, guru wanita di sekolah, atau ahli keluarga yang lain.

Beberapa contoh kes pengalaman trauma yang dialami lelaki misoginistik termasuk:

  • Penderaan fizikal dari ibu, ahli keluarga wanita, atau guru wanita di sekolah semasa kecil.
  • Pengalaman ditinggalkan oleh ibu sebagai anak.
  • Kecewa oleh wanita yang dicintainya.

Kejadian yang menyakitkan ini boleh menyebabkan emosi negatif. Menurut laman web yang dikendalikan oleh Ohio State University, ketika emosi negatif ditekan dan tidak dapat diselesaikan, lama-kelamaan rasa kebencian akan tersimpan dan membuat seseorang berfikir untuk menjadikan seseorang sebagai musuh.

Pemikiran seperti inilah yang membuat lelaki misoginis merendahkan atau melakukan keganasan terhadap wanita.

Jadi, adakah rawatan untuk tingkah laku misoginistik?

Kebencian melibatkan emosi negatif, yang semakin kuat, semakin menuntut fizikal mereka untuk bertahan. Ini boleh menyebabkan lelaki yang membenci wanita sering mengepalkan rahang, menggosok gigi, mengetatkan otot, dan mengepalkan penumbuk mereka.

Selain itu, emosi ini juga merangsang pengeluaran hormon stres di otak. Lama kelamaan, tekanan boleh menyebabkan keradangan di dalam badan yang boleh memudaratkan kesihatan. Kesan buruk misoginisme bukan sahaja mengancam kesihatan penghidapnya. Kemungkinan tindakan keganasan terhadap wanita juga dapat membuat mereka menghadapi masalah dengan penguatkuasaan undang-undang.

Oleh itu, tingkah laku membenci wanita ini mesti diatasi. Penderita mungkin tidak menyedari bahawa mereka mempunyai keadaan ini. Oleh itu, jika anda menjumpai ahli keluarga atau rakan yang menunjukkan tanda-tanda membenci seorang wanita, cubalah berbincang dari hati ke hati dan minta mereka berjumpa dengan ahli psikologi.

Tidak ada rawatan khusus untuk misoginisme.Namun, rawatan akan tertumpu pada memahami sebab-sebab kebencian diikuti dengan bimbingan biasa. Tujuannya, untuk membantu penghidap untuk mengekspresikan emosi dan mengembangkan kemahiran untuk keluar dari penyakit mental ini.