Kesihatan Otak dan Saraf

Tanda Amaran Strok Yang Tidak Harus Diabaikan •

Strok, juga disebut serangan otak, terjadi ketika gumpalan darah menghalangi aliran darah ke bagian otak (stroke iskemia), atau ketika pembuluh darah di otak pecah dan darah tidak dapat mengalir ke bagian otak tertentu (hemoragik strok). Apabila darah kaya oksigen tidak sampai ke otak, sel-sel otak mulai mati dan kerosakan otak kekal dapat terjadi. Sebilangan besar mangsa stroke selamat dan menjalani pemulihan sebagai proses pemulihan, seperti terapi pertuturan dan fizikal. Walau bagaimanapun, komplikasi strok adalah perkara biasa. Termasuk:

 • Kelemahan otot atau kelumpuhan pada satu sisi badan
 • Kesukaran menelan dan bercakap
 • Kehilangan ingatan atau kesukaran berfikir dan memahami bahasa
 • Sakit, mati rasa, atau kesemutan di bahagian badan yang terjejas
 • Perubahan sikap dan mood

Strok boleh menyebabkan kecacatan sementara atau kekal, bergantung kepada keparahan strok dan berapa banyak aliran darah terganggu ke otak. Ketika berkaitan dengan strok, kuncinya adalah untuk mengurangkan kerosakan otak. Semakin cepat anda mengenali tanda-tanda strok dan mendapatkan bantuan perubatan, semakin baik peluang untuk sembuh dan mengelakkan kerosakan atau kecacatan otak yang serius.

Apakah simptom strok?

 1. Lemah secara tiba-tiba

Kelemahan atau kebas di lengan, atau muka secara tiba-tiba adalah tanda biasa strok, terutamanya jika ia hanya berlaku pada satu sisi badan. Semasa anda tersenyum dan melihat ke cermin, anda mungkin melihat bahawa satu sisi wajah anda menghadap ke bawah. Sekiranya anda cuba mengangkat kedua tangan anda, anda akan menghadapi kesukaran untuk mengangkat salah satu tangan anda. Bergantung pada keparahan strok, anda mungkin juga mengalami lumpuh pada satu sisi badan anda.

 1. Tiba-tiba rasa keliru

Strok boleh menyebabkan kekeliruan secara tiba-tiba. Contohnya, jika anda menaip di komputer atau berbual, anda tiba-tiba mengalami kesukaran untuk bercakap, berfikir, atau memahami pertuturan.

 1. Kehilangan penglihatan secara tiba-tiba

Kerana kelemahan pada satu sisi badan anda, anda mungkin sukar berjalan, kehilangan keseimbangan, atau menjadi pening.

 1. Sakit kepala tiba-tiba

Sekiranya anda tiba-tiba mengalami sakit kepala yang teruk tanpa sebab yang jelas, anda mungkin mengalami strok. Sakit kepala ini boleh disertai dengan pening atau muntah.

Apa yang perlu saya buat?

Apabila anda mengalami strok, anda mungkin mengalami satu atau lebih gejala. Anda tidak perlu menghubungi doktor. Walaupun anda mungkin melihat gejala yang berlainan atau merasakan ada sesuatu yang tidak betul dalam diri anda, anda mungkin tidak menyedari bahawa ini adalah masalah serius ketika terlambat.

Gejala strok dapat berkembang secara perlahan dalam beberapa jam atau hari. Sekiranya anda mengalami strok ringan, juga dikenali sebagai serangan iskemia sementara (TIA), gejala biasanya bersifat sementara dan meningkat dalam satu hingga dua jam. Dalam kes ini, anda mungkin menganggap simptomnya sebagai tekanan, migrain, atau masalah saraf.

Walau bagaimanapun, tanda atau gejala strok memerlukan siasatan lebih lanjut dari doktor. Sekiranya anda pergi ke hospital dalam masa tiga jam dari gejala pertama strok iskemia, doktor anda boleh memberi anda ubat untuk memecahkan gumpalan darah dan memulihkan aliran ke otak. Tindakan pantas meningkatkan peluang anda untuk pulih sepenuhnya selepas strok. Ia juga mengurangkan kecacatan teruk. Ujian CEPAT mudah dapat membantu anda mengenal pasti pukulan pada diri sendiri dan orang lain:

 • F (muka): senyum. Lihat sama ada terdapat tanda penurunan di satu pihak.
 • A (lengan): angkat tangan anda. Lihat sama ada anda menghadapi masalah untuk mengangkat tangan.
 • S (ucapan): cuba sebut ayat mudah atau baca satu ayat dengan kuat.
 • T (masa): Hubungi 112 dengan segera sekiranya anda atau seseorang yang anda kenal mempunyai tanda-tanda strok.

Apa perkara yang perlu diingat?

Terdapat keadaan lain yang dapat meniru gejala strok, seperti sawan dan migrain. Walau bagaimanapun, adalah penting bahawa anda tidak membuat diagnosis diri. Walaupun anda mempunyai TIA dan gejalanya hilang, jangan mengabaikan tanda-tanda. TIA meningkatkan risiko strok, jadi anda memerlukan ujian untuk menentukan penyebab strok ini, dan anda perlu memulakan rawatan untuk mengurangkan risiko anda. Sebenarnya, "lebih dari sepertiga orang yang mempunyai TIA akhirnya mengalami strok besar dalam satu tahun jika mereka tidak menerima rawatan," menurut Pusat Pengawalan dan Pencegahan Penyakit.