Ubat dan Makanan Tambahan

Fludrocortisone: Fungsi, Dos, Kesan Sampingan, dll. •

Fungsi & Penggunaan

Untuk apa Fludrocortisone digunakan?

Fludrocortisone adalah ubat untuk merawat tahap glukokortikoid rendah yang disebabkan oleh penyakit kelenjar adrenal, seperti penyakit Addison, kekurangan adrenokortikal, dan sindrom adreno-genital yang kehilangan garam . Ubat ini tergolong dalam kelas ubat yang disebut hormon kortikosteroid.

Kortikosteroid adalah bentuk sintetik bahan yang disebut glukokortikoid yang secara semula jadi dibuat oleh badan. Glukokortikoid diperlukan agar badan berfungsi dengan baik. Bahan ini penting untuk keseimbangan garam dan air dan mengekalkan tekanan darah normal. Bahan ini juga diperlukan untuk menguraikan karbohidrat dalam makanan anda.

Fludrocortisone juga dapat digunakan untuk mengobati jenis tekanan darah rendah tertentu, seperti hipotensi postural kronik.

Apa peraturan untuk menggunakan Fludrocortisone?

Ikuti garis panduan ubat yang diberikan oleh doktor atau ahli farmasi anda sebelum anda mula menggunakan ubat ini. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, tanyakan kepada doktor atau ahli farmasi anda.

Ambil ubat ini dengan atau tanpa makanan, biasanya sekali sehari atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Doktor anda akan menyesuaikan dos yang tepat untuk anda. Dos berdasarkan keadaan perubatan dan tindak balas terhadap rawatan.

Untuk mendapatkan manfaat yang maksimum dari ubat ini, ikuti jadual dos dengan berhati-hati, dan minum ubat ini tepat seperti yang ditetapkan. Untuk membantu anda mengingati, ambil pada masa yang sama setiap hari. Sekiranya anda mengambil ubat ini mengikut jadual selain dari harian (contohnya, hanya 3 hari seminggu), mungkin menandakan kalendar dengan peringatan dapat membantu. Jangan menambah atau menurunkan dos anda, gunakan ubat ini lebih kerap, atau berhenti mengambil ubat ini tanpa persetujuan doktor anda. Beberapa keadaan mungkin menjadi lebih teruk apabila penggunaan ubat ini tiba-tiba dihentikan. dos anda mungkin perlu dikurangkan sedikit demi sedikit.

Maklumkan kepada doktor anda sekiranya keadaan anda tidak bertambah baik atau bertambah buruk.

Bagaimana cara menyimpan Fludrocortisone?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.