Keibubapaan

10 Cara Mendapatkan Anak Mendengar Ibu Bapa |

Kemampuan untuk mendengar nasihat perlu dilatih sejak dini agar si kecil membesar menjadi anak yang mematuhi peraturan. Malangnya, sebilangan kanak-kanak mungkin sukar mendengar apa yang anda katakan. Sudah tentu, ini boleh membuatkan ibu bapa pening. Ayuh, lihat artikel berikut untuk mengetahui cara membuat anak-anak mendengarkan ibu bapa mereka!

Cara yang betul untuk membuat anak mendengar ibu bapa mereka

Kanak-kanak yang tidak taat kepada ibu bapa mereka sering dilabel sebagai anak yang nakal atau tidak taat. Sebenarnya, ini mungkin disebabkan oleh pengasuhan ibu bapa yang tidak betul.

Kajian yang diterbitkan oleh Persatuan Penyelidikan dalam Pembangunan Kanak-kanak menyatakan bahawa kaedah keibubapaan mempengaruhi tingkah laku anak-anak.

Oleh itu, diperlukan sejumlah usaha dan cara untuk menasihati anak-anak untuk mematuhi ibu bapa mereka.

Sudah tentu, ini tidak boleh muncul pada kanak-kanak. Inilah petua yang dapat membantu menjadikan anak lebih patuh.

1. Dengarkan anak terlebih dahulu

Kanak-kanak berumur 6 hingga 9 tahun mula berminat dengan dunia di luar rumah, misalnya di sekolah atau di persekitaran permainan mereka.

Mereka cenderung menikmati dunia baru mereka dan cenderung tidak peduli dengan apa yang anda katakan.

Ada kalanya ibu bapa tidak memahami situasi yang dihadapi anak-anak mereka di luar rumah, sehingga sukar untuk berempati.

Kesannya, hubungan antara anda dan anak anda menjadi jauh.

Sebelum mengenakan cara untuk anak-anak mendengarkan ibu bapa mereka, cubalah membina kedekatan terlebih dahulu.

Mulakan dengan mendengar cerita dan keluhan anak. Dengan cara itu, mudah-mudahan dia akan mulai terbuka dan menerima nasihat anda.

2. Elakkan menjerit dan berkata kasar

Cara membuat anak taat kepada ibu bapa mereka tidak bermaksud mereka harus menjerit. Itu cara yang buruk.

Seboleh mungkin elakkan menjerit atau berteriak ketika memberi pesanan kepada anak-anak.

Gunakan cara yang lebih lembut untuk menasihati anak anda untuk mematuhi, misalnya dengan meluangkan masa dan mengajaknya duduk dan menikmati makanan ringan kegemarannya.

Setelah mewujudkan suasana yang hangat, beritahu anak anda bahawa ketika ibu bapa bercakap dengannya, dia perlu mendengar dengan teliti.

Berikan contoh konkrit mengenai kejadian di mana anak anda tidak mendengarkan anda.

Tanpa menyalahkan anak anda, cuba gambarkan bagaimana perasaan anda ketika dia enggan mendengar apa yang anda katakan dan beritahu dia betapa gembira dia ketika dia mendengar.

3. Hormati kehendak anak

Menurut Mary Rourke, Ph.D. dari Institut Psikologi Klinikal Siswazah Widener University di Ibu Bapa, kanak-kanak berumur 7-8 tahun mula menyedari bahawa mereka mempunyai kawalan terhadap diri mereka sendiri.

Kawalan ini juga merangkumi memilih untuk mendengar apa yang ibu bapa mereka katakan atau tidak.

Salah satu cara yang berkesan bagi anak-anak untuk mendengar ibu bapa mereka adalah dengan mendengarkan keinginan mereka terlebih dahulu.

Ini akan membuat mereka merasa lebih dihargai dan lebih dipercayai dan dengan itu menjadi tertarik dengan apa yang anda katakan.

Ini juga diperkuat oleh pernyataan dari Mark Kopta, Ph.D., profesor psikologi di University of Evansville.

Menurutnya, kata-kata ibu bapa akan lebih senang didengar oleh anak-anak apabila ibu bapa mendengar apa yang ada di fikiran anak-anak.

4. Beri arahan yang jelas

Cara membuat anak-anak mendengarkan ibu bapa yang lain, yang tidak kurang pentingnya, adalah dengan memberi arahan yang jelas.

Elakkan suara bernada tinggi, seperti menjerit, agar anak anda lebih selesa mematuhi arahan dan bimbingan anda.

Gunakan cara dan teknik yang sesuai untuk menasihati anak-anak untuk patuh. Salah satu caranya ialah memastikan dia mendengar dan memberi tumpuan kepada anda.

Sekiranya anda mengesyaki dia tidak mendengar, mintalah dia mengulangi apa yang anda katakan.

Kemudian, jika apa yang dia ulangi sesuai dengan permintaan Anda, itu adalah tanda bahawa dia telah memahami apa yang harus dia lakukan.

Jangan lupa, tanyakan juga jika ada soalan atau perkara lain yang ingin dia sampaikan. Tujuannya adalah agar anak-anak bebas untuk mengemukakan aduan dan masalah dengan pesanan tersebut.

5. Ketahui mengapa anak anda tidak akan mendengar

Sebelum melaksanakan beberapa cara agar anak-anak dapat mendengarkan ibu bapa mereka, anda harus terlebih dahulu mengetahui mengapa anak-anak tidak mahu mematuhi apa yang mereka katakan atau bahkan mengabaikan teguran orang tua.

Biasanya, kanak-kanak enggan mendengar kerana mereka tidak menyukai apa yang anda katakan.

Sebab lain ialah dia tidak setuju dengan permintaan anda, tetapi tidak berani mengatakannya.

Contohnya, apabila anda memintanya meminjamkan mainan yang dipegangnya kepada adik atau rakannya, si kecil anda mungkin berpura-pura tidak mendengar.

Bukannya dia mengabaikan apa yang kamu katakan, tetapi dia merasa sukar untuk mematuhi perintah itu.

Ini secara amnya berlaku apabila anak sudah mempunyai ego dan bersikap posesif terhadap sesuatu.

6. Nyatakan sebab dan tujuan pesanan anda

Anak-anak mungkin tidak mahu taat kepada ibu bapa mereka kerana mereka tidak mengetahui pentingnya nasihat anda.

Nah, salah satu cara untuk anak-anak mendengarkan ibu bapa mereka adalah dengan memasukkan alasan atau tujuan kata-kata anda.

Contohnya, apabila anda meminta anak anda berhenti bermain permainan, sertakan alasan yang dapat difahami oleh anak-anak, misalnya, boleh membuat anak-anak ketagih dengan permainan, malas belajar, dan tidur terganggu.

Sekiranya boleh, tunjukkan video atau artikel untuk menyokong alasan anda.

7. Beri teguran tegas, tetapi tetap bersikap lemah lembut

Dalam situasi tertentu, mungkin perlu menerapkan cara yang lebih tegas agar anak-anak dapat mendengarkan ibu bapa mereka, misalnya dengan memberi peringatan.

Contohnya, ketika tiba waktu pulang dari sekolah tetapi anak itu tetap berkeras untuk bermain. Namun, elakkan menyampaikan amaran dengan menjerit atau berbicara dengan kasar.

Sebaliknya, gunakan perkataan yang lembut tetapi tegas.

Sekiranya mungkin, peringatan harus disertakan dengan peluang dan alasan mengapa ia harus dilakukan.

Ini dapat menjadikan anak lebih taat dan bertanggungjawab terhadap permintaan anda.

Contohnya, dengan mengatakan, "Baiklah saudara kamu boleh bermain, tapi Ibu tunggu 10 minit lagi, okey? selesai itulah kami pulang. Abang betul belum makan. "

Kemudian, ingatkan anak itu lagi apabila waktunya hampir habis.

8. Puji anak kecil anda ketika dia mendengar apa yang anda katakan

Seperti kanak-kanak pada umumnya, mereka biasanya gembira apabila dipuji atas kejayaan yang dapat mereka lakukan.

Oleh itu, cuba sampaikan betapa bangganya anda apabila anak anda dapat menjadi pendengar yang baik dan bersedia untuk memenuhi permintaan anda.

Kaedah ini juga dapat menjadikan anak lebih bermotivasi untuk mendengar pesanan ibu bapa seterusnya dan tidak mengabaikannya kerana dia tahu dia bangga.

9. Beri anak anda masa untuk berubah

Mempertimbangkan pelbagai cara untuk mendidik anak-anak mengikut perwatakan mereka tidak mudah. Melaksanakan cara untuk anak-anak mendengarkan ibu bapa mereka pasti tidak berfungsi dengan segera.

Anda mungkin telah menggunakan pelbagai cara untuk membuat anak-anak mematuhi ibu bapa mereka tetapi mereka tidak berkesan dan tidak membuahkan hasil.

Semuanya sangat memerlukan proses untuk membina komunikasi yang baik antara anda dan anak anda. Ini tentu memerlukan kesabaran anda.

10. Elakkan membuat terlalu banyak peraturan

Adakah anda telah melaksanakan pelbagai cara agar anak-anak anda dapat mendengarkan ibu bapa mereka tetapi tidak berjaya? Mungkin kerana peraturan yang anda tetapkan di rumah terlalu banyak dan rumit.

Kanak-kanak berumur 6 tahun ke atas cenderung menghabiskan sebahagian besar masa mereka di sekolah dengan mematuhi arahan.

Apabila tiba di rumah, dia cenderung ingin bebas tanpa terikat dengan pelbagai jenis peraturan.

Oleh itu, anda harus membuat peraturan mudah di rumah.

Beri kebebasan kepada anak anda untuk berkembang dan melakukan perkara yang disukainya.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌