Urologi

Komplikasi Jangkitan Saluran Kencing Sekiranya Tidak Dirawat Sepenuhnya

Bahaya jangkitan saluran kencing (UTI) boleh mengintai sesiapa sahaja, terutama wanita dan wanita hamil. Dalam kes ringan, jangkitan saluran kencing disertai dengan gejala sembelit, sakit ketika membuang air kecil, atau bahkan darah di dalam air kencing.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, jangkitan saluran kencing juga boleh menyebabkan komplikasi berbahaya bagi tubuh.

Komplikasi jangkitan saluran kencing jika tidak dirawat

Sekiranya dibiarkan dan tidak dirawat, jangkitan saluran kencing dapat merebak dan mengganggu kesihatan organ lain. Berikut adalah beberapa komplikasi dan bahaya salah satu penyakit sistem urologi ini.

1. Jangkitan berulang

Komplikasi yang paling biasa dirasakan oleh pesakit dengan jangkitan saluran kencing adalah berulang penyakit ini pada masa akan datang. Selalunya, jangkitan berulang ini berlaku pada wanita. Ini dipicu dari hubungan seksual dan menggunakan spermisida atau kontrasepsi yang berfungsi untuk membunuh sel sperma.

Penembusan dapat meningkatkan jumlah bakteria dalam pundi kencing, ditambah dengan penggunaan spermisida yang juga membunuh bakteria baik di dalam vagina yang disebut Lactobacilli, yang keduanya akan membuat bakteria bertambah buruk. E coli lebih senang bergerak.

2. Kerosakan buah pinggang

Ginjal adalah organ yang membantu tubuh menyaring sisa metabolisme badan dan membuangnya melalui air kencing. UTI yang tidak dirawat boleh mempengaruhi fungsi buah pinggang.

Harap maklum bahawa UTI terbahagi kepada dua, iaitu jangkitan saluran atas dan bawah. Jangkitan saluran bawah mempengaruhi pundi kencing dan uretra, tiub yang membawa air kencing keluar dari badan.

Sekiranya tidak diperiksa, komplikasi jangkitan saluran kencing bawah ini dapat berlanjutan dan mencetuskan penyebaran bakteria E coli menyebabkan jangkitan saluran kencing naik ke buah pinggang. Kesan maut ini berterusan pada jangkitan yang disebut pyelonephritis sehingga kerosakan pada buah pinggang.

Jangkitan buah pinggang yang tidak dirawat boleh berkembang menjadi penyakit lain dalam sistem perkumuhan badan (urologi), seperti kegagalan buah pinggang, penyakit ginjal kronik, tekanan darah tinggi, dan jangkitan seluruh badan (sepsis).

3. Bakteremia

Bakteria adalah keadaan di mana jangkitan bakteria telah menyebar ke aliran darah. Selain jangkitan saluran kencing, keadaan ini juga boleh disebabkan oleh masalah lain seperti jangkitan kulit, gangguan pencernaan, radang paru-paru, atau kesan sampingan pembedahan.

Gejala serupa dengan jangkitan biasa, termasuk demam, mual dan muntah, kehilangan selera makan, ruam merah, dan sesak nafas. Walau bagaimanapun, simptom-simptom itu akan bertambah buruk di kemudian hari.

Bakteria tentu sangat berbahaya, kerana darah yang dijangkiti akan mengalir ke organ tubuh lain seperti ginjal, otak, dan paru-paru. Sekiranya dibiarkan, jangkitan akan merosakkan organ ini.

4. Sepsis

Tubuh akan berjuang untuk melindungi organ lain apabila jangkitan berlaku. Dalam beberapa kes, salah satu komplikasi yang timbul dari jangkitan saluran kencing adalah memicu sepsis. Ini berlaku apabila badan bereaksi berlebihan untuk melawan jangkitan.

Sepsis boleh mencetuskan keradangan yang meluas dan mempengaruhi organ lain. Ini menjadikan antibodi dihasilkan terlalu banyak dan akhirnya masuk ke dalam darah. Akibatnya, darah itu diracun. Apabila itu berlaku, tubuh kekurangan oksigen dan nutrien, sehingga organ tidak dapat berfungsi dengan optimum.

Kesan sepsis yang boleh berlaku termasuk demam, peningkatan degupan jantung, sesak nafas, dan peningkatan sel darah putih.

5. Urosepsis

Salah satu jenis sepsis, urosepsis, adalah komplikasi yang boleh berlaku akibat jangkitan saluran kencing. Disebut urosepsis kerana kesannya pada sistem kencing atau urologi.

Yrosepsis berlaku kerana jangkitan merangsang tubuh untuk menghasilkan antibodi yang berlebihan. Akibatnya, antibodi bocor ke saluran darah di sekitar organ kencing.

Urosepsis boleh mengancam nyawa. Walaupun pesakit telah mendapat rawatan, jangkitannya masih boleh berkembang dan sukar dikawal.

6. Hidronephrosis

Hydronephrosis (ginjal bengkak) adalah penyakit dalam bentuk pembengkakan satu atau kedua buah pinggang kerana pengosongan saluran kencing yang tidak lengkap. Hydronephrosis juga boleh muncul sebagai salah satu komplikasi yang mungkin berlaku akibat UTI.

Gejala boleh muncul secara tiba-tiba atau sedikit demi sedikit. Beberapa perkara yang anda akan rasakan jika anda menghidap penyakit ini adalah sakit tiba-tiba di bahagian badan atau punggung, loya, sakit ketika kencing, dan demam yang disebabkan oleh jangkitan bakteria.

Gejala juga bergantung pada seberapa parah penyumbatan pada saluran kencing.

Hydronephrosis mesti diatasi dengan segera kerana penyumbatan air kencing dapat merosakkan buah pinggang dan mengakibatkan kegagalan buah pinggang. Sekiranya sudah berlaku, anda perlu menjalani rawatan dialisis atau pemindahan buah pinggang.

7. Ketegangan uretra

Penyempitan uretra berlaku apabila kecederaan atau pembengkakan menjadikan tiub uretra yang membawa air kencing keluar dari badan menjadi lebih sempit. Luka atau keradangan boleh disebabkan oleh jangkitan saluran kencing dan kemudian boleh menyebabkan pelbagai masalah kencing.

Penyakit uretra akan menyukarkan anda membuang air kecil. Luka radang akan menyekat saluran kencing. Selain itu, aliran air kencing juga menjadi semakin lemah. Dalam beberapa kes, air kencing berdarah juga dialami sebagai gejala.

Sekiranya luka parah, air kencing dapat tersekat sepenuhnya dan tidak dapat mengalir sama sekali. Sekiranya keadaan yang disebut pengekalan kencing berlaku, anda harus segera mendapatkan rawatan perubatan.

Sebilangan besar uretra uretra berlaku pada pesakit lelaki, ini kerana lelaki mempunyai uretra yang lebih panjang daripada wanita.

8. Masalah kehamilan

Jangkitan saluran kencing biasanya juga dialami oleh wanita hamil. Sekiranya jangkitan saluran kencing tidak diubati, bahaya komplikasi bersembunyi dalam kesihatan ibu dan bayi di rahim. Kerana bakteria E coli dari dubur boleh merebak ke uretra dengan mudah ke pundi kencing.

UTI sering dialami oleh wanita hamil kerana bayi di perut memberi tekanan pada pundi kencing dan saluran kencing. Oleh itu, wanita hamil sering mengalami kebocoran air kencing kerana otot pelvis yang lemah. Keadaan ini juga memudahkan bakteria menetap di pundi kencing.

Wanita juga mengalami perubahan fizikal semasa kehamilan, seperti saluran kencing yang lebih luas. Keadaan ini menyebabkan air kencing terus tersekat di uretra lebih lama dan membolehkan bakteria tumbuh.

Selain dapat menyebabkan jangkitan ginjal, UTI dapat memicu kelahiran pramatang. Bakteria E coli di UTI juga meningkatkan risiko kematian pada bayi baru lahir dan bayi pramatang.

Cegah UTI sebelum terlambat

Setelah mengetahui bahaya komplikasi jangkitan saluran kencing, sudah tentu lebih baik anda mencegahnya daripada mengatasinya.

Sebenarnya, cara mencegah jangkitan saluran kencing agak mudah. Anda boleh melakukan ini dengan minum banyak air untuk mengurangkan pertumbuhan bakteria. Di samping itu, anda perlu memenuhi sekurang-kurangnya 8 gelas pengambilan cecair setiap hari.

Untuk menjaga kesihatan saluran kencing dan mengelakkan bahaya UTI, anda juga boleh mengambil suplemen ekstrak cranberry. Cranberry berguna dalam mencegah penyambungan bakteria penyebab UTI ke dinding saluran kencing.

Minum banyak air adalah seperti "mencuci" saluran kencing bakteria yang menyebabkan UTI. Ini adalah kaedah yang berkesan dan berkesan sebelum jangkitan bakteria di saluran kencing mengganggu aktiviti harian anda.