Penyakit berjangkit

Coronavirus Novel Menyebabkan Radang paru-paru, Siapa Yang Paling Kerap?

Baca semua artikel berita mengenai coronavirus (COVID-19) di sini.

Sehingga Jumaat (31/1), koronavirus baharu yang menyerang China dan puluhan negara lain telah menyebabkan lebih daripada 9,000 orang dijangkiti dan 213 orang mati. Rata-rata, kematian disebabkan oleh komplikasi seperti radang paru-paru pada pesakit dengan keadaan kesihatan yang merosot.

Koronavirus baharu dianggap sebagai penyakit baru dan saintis tidak pasti betapa bahayanya penyakit ini. Namun, kesannya sejak sebulan lalu cukup besar dan membimbangkan. Apa sebenarnya yang dibuat koronavirus baharu boleh membawa maut?

Koronavirus baharu menyebabkan radang paru-paru

Koronavirus baharu disebabkan oleh jangkitan dengan jenis virus baru dari keluarga besar koronavirus. Terdapat enam jenis koronavirus yang boleh menyerang sistem pernafasan manusia. Koronavirus baharu dari Bandar Wuhan, China, adalah yang ketujuh.

Kumpulan virus yang besar ini menyerang sistem pernafasan dan menyebabkan masalah pernafasan dengan tahap keparahan yang berbeza-beza. Sehingga kini, koronavirus yang telah dijumpai dibahagikan seperti berikut:

  • 229E ( alpha coronavirus )
  • NL63 ( alpha coronavirus )
  • OC43 ( beta coronavirus )
  • HKU1 ( beta coronavirus )
  • MERS-CoV
  • SARS-CoV
  • 2019 Koronavirus baharu (2019-nCO9)

Kebanyakannya koronavirus sebenarnya mencetuskan masalah pernafasan yang biasa seperti selesema atau gejala seperti selesema. Walau bagaimanapun, SARS-CoV, MERS-CoV, dan koronavirus baharu Ini boleh menyebabkan komplikasi yang lebih berbahaya, iaitu radang paru-paru.

SARS-CoV adalah koronavirus Punca Sindrom Pernafasan Akut Parah (SARS) yang menjadi wabak pada tahun 2003. Sementara itu, MERS-CoV menyebabkan wabak Sindrom Pernafasan Timur Tengah yang tersebar di 21 negara pada tahun 2013.

Ketika pertama kali muncul di Bandar Wuhan, koronavirus baharu menyebabkan gejala seperti pneumonia. Gejala ini menyebabkan para saintis mengesyaki bahawa radang paru-paru adalah penyebabnya. Sebenarnya, pesakit sebenarnya mengalami komplikasi akibat jangkitan koronavirus baharu .

Proses yang berlaku ketika seseorang dijangkiti koronavirus baharu

Walaupun boleh menyebabkan radang paru-paru, koronavirus baharu Ia bukan penyakit yang mematikan. Sebelum mengalami radang paru-paru, orang yang dijangkiti koronavirus baharu akan menunjukkan simptom yang biasa, seperti demam, batuk kering, dan kelemahan.

Gejala boleh berlanjutan selama seminggu sebelum benar-benar mengganggu dan membuat pesakit merasa terpaksa berjumpa doktor. Malangnya, rawatan dalam tempoh ini mungkin sedikit terlambat kerana gejalanya akan bertambah buruk pada minggu kedua.

Memasuki minggu kedua koronavirus baharu mungkin tidak menyebabkan radang paru-paru, tetapi pesakit mula sesak nafas kerana kecederaan pada paru-paru. Kira-kira 25 hingga 32 peratus orang yang dijangkiti memerlukan rawatan intensif di ICU.

Sekiranya tidak dirawat, kerosakan paru-paru disebabkan koronavirus baharu boleh menyebabkan komplikasi lain seperti kejutan septik , kegagalan buah pinggang, dan radang paru-paru diperburuk oleh jangkitan bakteria. Doktor sebenarnya dapat merawat radang paru-paru bakteria dengan mudah, tetapi penyakit ini menjadi lebih sukar untuk dirawat kerana jangkitan virus sebelumnya.

Koronavirus baharu ia boleh menyebabkan radang paru-paru, tetapi tidak semua kes jangkitan virus ini mematikan. Dengan pengesanan awal dan rawatan yang tepat, keadaan pesakit dapat stabil atau bahkan pulih sepenuhnya.

Menurut data yang dikumpulkan di Worldometer, angka kematian akibat jangkitan koronavirus baharu kira-kira tiga peratus. Angka ini jauh lebih rendah daripada SARS yang mencapai 9.6% atau MERS pada 34.4% di seluruh dunia.

Dari semua kes kematian kerana jangkitan koronavirus baharu , sebanyak 15 peratus daripadanya terjadi pada pesakit tua dengan keadaan kesihatan yang merosot. Koronavirus baharu memang menyebabkan radang paru-paru, tetapi ini dialami oleh pesakit yang sudah menghidap penyakit ini.

Siapa yang terdedah kepada kematian akibat koronavirus baharu ?

Penyelidik setakat ini tidak sepenuhnya memahami seberapa mematikan jangkitan itu koronavirus baharu . Berita baiknya adalah bahawa jumlah kematian yang lebih rendah boleh menjadi tanda jangkitan koronavirus baharu tidak berbahaya seperti SARS atau MERS.

Walaupun begitu, penularan koronavirus baharu dinilai lebih cepat daripada dua penyakit tersebut. David Fisman, profesor di University of Toronto, Kanada, mengatakan kadar penghantarannya berkisar antara 1.4 hingga 3.8. Ini bermaksud bahawa satu pesakit dapat menyebarkan jangkitan kepada 1 hingga 3 orang yang sihat.

Sementara itu, para penyelidik di China percaya bahawa kadar penularan jangkitan dengan virus berkod 2019-nCoV mungkin mencapai 5.5. Ini cukup membimbangkan, memandangkan jangkitan koronavirus baharu boleh mengakibatkan komplikasi berbahaya seperti radang paru-paru.

Setiap orang yang tidak mengambil langkah pencegahan sebenarnya berisiko dijangkiti koronavirus baharu dan mengalami komplikasi. Namun, ada beberapa kumpulan yang paling berisiko, yaitu:

1. Pesakit tua yang menderita komorbiditi

Koronavirus baharu boleh menjangkiti sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, sebanyak 15 peratus kematian berlaku pada orang tua yang sudah mempunyai komorbiditi atau komorbiditi. Pesakit umumnya menderita diabetes, tekanan darah tinggi, dan penyakit jantung koronari.

2. Pesakit dengan sistem imun yang lemah

Pesakit dengan sistem kekebalan tubuh yang lemah tidak dapat melawan jangkitan serta orang yang mempunyai sistem imun yang normal. Akibatnya, jangkitan koronavirus baharu boleh menyebabkan radang paru-paru dan komplikasi lain dengan lebih cepat.

Untuk mengekalkan sistem kekebalan tubuh, anda dapat melakukannya dengan mengonsumsi vitamin C. Tetapi tidak cukup hanya dengan vitamin C, untuk menjaga sistem kekebalan tubuh diperlukan gabungan beberapa vitamin dan mineral. Jenis vitamin lain yang anda perlukan termasuk vitamin A, E, dan B complex.

Untuk sistem imun yang kuat, anda juga memerlukan mineral seperti selenium, zink, dan zat besi. Selenium mengekalkan kekuatan sel dan mencegah kerosakan DNA. Kemudian zink mencetuskan tindak balas imun. Di samping itu, zat besi membantu penyerapan vitamin C.

3. Wanita hamil

Janin belum mempunyai sistem imunnya sendiri. Sistem imun ibu juga menurun semasa mengandung kerana tubuhnya mesti melindungi janin sekaligus. Inilah sebabnya koronavirus baharu lebih mudah menjangkiti wanita hamil dan menyebabkan radang paru-paru.

4. Orang yang tidak mendapat vaksin penggalak

Pesakit koronavirus baharu lebih banyak lelaki berbanding wanita. Penyebabnya diduga kerana wanita secara rutin mendapat vaksin penggalak rubella semasa remaja. Walau bagaimanapun, penyelidik masih perlu mengkaji semula. Sekiranya vaksin rubella mempunyai kesan, ia pasti akan membantu membuat vaksin coronavirus baru.

Jangkitan koronavirus baharu boleh menyebabkan komplikasi berbahaya seperti radang paru-paru. Walau bagaimanapun, jangkitan koronavirus baharu tidak diklasifikasikan sebagai maut dan tidak semua pesakit yang dijangkiti akan mengalaminya. Terdapat faktor-faktor yang perlu diambil kira sebelum menentukan keparahan jangkitan koronavirus baharu.

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌