Ubat dan Makanan Tambahan

Kesan Sampingan Anestesia Umum Yang Mungkin Berlaku Selepas Anda Bangun

Sebelum menjalani pembedahan besar, seperti pintasan jantung, pertama kali anda akan menjalani anestesia umum. Tujuannya adalah untuk menjadikan anda tidak sedar, tidak bergerak, dan benar-benar tidak menyakitkan agar prosedur berjalan lancar. Anestesia umum, atau apa yang sering disebut anestesia umum, biasanya disuntik ke dalam vena atau dihirup melalui hidung dengan memakai topeng khas. Prosedur anestesia am secara amnya selamat. Walaupun begitu, masih ada risiko pelbagai kesan sampingan anestesia umum berlaku selepas anda bangun. Ada apa-apa?

Pelbagai kesan sampingan anestesia umum yang mungkin berlaku

Sebilangan besar kesan sampingan anestesia umum akan dirasakan ketika anda bangun dari tidur. Kesan sampingan anestesia biasanya ringan dan sementara, berlaku dalam jangka masa yang agak singkat.

Berikut adalah pelbagai kesan sampingan anestesia umum yang mungkin berlaku, iaitu:

Rasa bingung, bingung

Anda akan merasa bingung dan bingung pada kali pertama anda bangun setelah dibius. Ini disebabkan oleh anestetik yang berfungsi dengan menyekat aktiviti otak yang bertanggungjawab untuk kesedaran dan tindak balas badan terhadap kesakitan. Di samping itu, anda juga akan merasa mengantuk dan mengadu penglihatan kabur.

Keadaan ini biasanya berlangsung selama beberapa jam. Walau bagaimanapun, kesan sampingan ini boleh berlangsung dari beberapa hari hingga minggu pada orang tua.

Sakit otot

Ubat yang digunakan untuk mengendurkan otot semasa pembedahan boleh menyebabkan otot berasa sakit ketika anda bangun. Biasanya keadaan tidak akan bertahan lama. Walau bagaimanapun, jika rasa sakit bertambah teruk, anda boleh segera menghubungi doktor anda untuk mengetahui punca sebenar.

Pening dan muntah

Kesan sampingan anestesia umum ini biasanya berlaku untuk mengelakkan pergerakan otot semasa pembedahan. Mual dan muntah biasanya berlaku ketika anda bangun selepas pembedahan dan boleh berlangsung selama 1 hingga 2 hari.

Menggigil

Ubat anestetik umum boleh mengganggu termometer semula jadi tubuh, menyebabkan suhu badan menurun. Selain itu, bilik operasi sejuk juga menyebabkan suhu badan menurun. Jadi, tidak jarang anda akan menggigil setelah bangun dari pembedahan.

Sembelit dan pengekalan kencing

Kesan sampingan beberapa jenis anestetik melambatkan pergerakan otot, termasuk otot di saluran pencernaan dan saluran kencing untuk membuang sisa.

Oleh kerana itu, ubat ini boleh menyebabkan sembelit dan kencing tidak sempurna (pengekalan kencing) selepas pembedahan. Anda juga mungkin sukar membuang air kecil.

Sakit tekak atau suara serak

Tiub yang dimasukkan ke kerongkong semasa pembedahan untuk membantu anda bernafas boleh membuat tekak anda sakit ketika anda bangun.

Pening

Anda akan berasa pening ketika berdiri untuk kali pertama setelah pulih dari pembedahan. Minum air secukupnya dapat membantu pening anda.

Gatal

Sekiranya doktor anda menggunakan ubat bius (candu / opioid), kemungkinan besar anda akan mengalami gatal di beberapa bahagian badan anda akibat daripada ubat tersebut.

Faktor risiko yang boleh meningkatkan kesan sampingan anestesia umum

Berikut adalah beberapa keadaan yang boleh meningkatkan risiko kesan sampingan semasa menjalani anestesia umum, iaitu:

  • Orang yang mengalami apnea tidur (berhenti bernafas semasa tidur).
  • Kejang.
  • Masalah dengan jantung, buah pinggang, dan paru-paru.
  • Tekanan darah tinggi.
  • Penagih alkohol.
  • Asap.
  • Mempunyai sejarah buruk mengenai ubat anestetik.
  • Alahan Perubatan
  • Diabetes
  • Obesiti

Biasanya, orang tua lebih berisiko mengalami kesan sampingan anestesia umum dalam jangka masa yang lebih lama daripada orang yang lebih muda.

Jangan ragu untuk bertanya mengenai kesan sampingan dan risiko yang mungkin berlaku semasa dan selepas anestesia. Di samping itu, cuba ikuti pelbagai arahan yang diberikan oleh doktor sebelum operasi, termasuk makanan dan ubat-ubatan yang perlu dielakkan. Dengan mengikuti semua arahan doktor, anda dapat mengurangkan risiko kesan sampingan akibat anestesia umum.