Kesihatan

Mandi pada waktu malam menimbulkan selsema, mitos atau fakta?

Pulang pada waktu malam kadang-kadang menjadikan anda dilema, antara ingin mandi terlebih dahulu atau hanya tidur. Saya seperti mahu terus tidur tanpa mandi, tetapi badan saya terasa lengket dan membuat tidur tidak selesa. Sebaliknya, banyak orang mengatakan bahawa mandi pada waktu malam dapat membuat anda mudah terkena demam dan selsema ketika anda bangun. Oleh itu, adakah benar mandi kerap pada waktu malam boleh membuatkan anda demam? Ayuh, ketahui fakta mengenai kesan mandi malam melalui ulasan berikut.

Mula-mula kenal pasti penyebab selesema

Pada dasarnya, dunia perubatan tempatan dan antarabangsa tidak mengenali istilah sejuk.

Ya, selsema ini hanyalah "penyakit" yang dibuat oleh masyarakat apabila anda merasa "tidak sihat" seolah-olah terlalu banyak angin yang masuk ke dalam badan.

Sebenarnya, istilah selsema adalah kumpulan gejala yang timbul dari dua penyakit, iaitu bisul (gastritis) dan selesema biasa (selesema biasa).selsema).

Itulah sebabnya, selsema sering digambarkan sebagai badan yang lemah, demam, kembung perut, kembung, sakit perut, sakit kepala, dan batuk.

Punca selsema berbeza-beza. Selalunya disebabkan oleh berada di bilik berhawa dingin terlalu lama atau sering keluar pada waktu malam.

Jadi secara ringkasnya, kebanyakan penyebab selesema berkait rapat dengan pendedahan udara sejuk yang menyebabkan gejala selesema lebih awal.

Adakah benar mandi kerap pada waktu malam juga boleh memberi kesan selsema?

Kepercayaan bahawa kerap mandi pada waktu malam dapat memberi kesan selsema tidak sepenuhnya salah.

Walaupun tidak berkaitan langsung, ada beberapa perkara penting yang boleh mencetuskan selesema selepas mandi malam.

Selama ini, anda mungkin takut mandi pada waktu malam kerana suhu air sejuk boleh menyebabkan selesema.

Namun, ternyata tidak sesederhana itu. Gejala selesema akibat selesema hanya dapat muncul jika tubuh anda mempunyai virus selesema.

Ini bermaksud, hanya terdedah kepada udara sejuk atau air ketika mandi tidak dapat membuat anda terkena selesema atau demam, selagi tidak ada virus selesema yang memasuki tubuh.

Kes lain jika badan anda sangat letih atau demam, kemudian memutuskan untuk mandi pada waktu malam.

Pada masa ini, suhu badan anda masih tinggi, terlalu panas kerana anda baru selesai bekerja seharian.

Apabila anda mandi pada waktu malam tanpa berehat terlebih dahulu, suhu air sejuk akan membuat saluran darah menyempit dengan segera.

Kesannya, aliran darah yang mengandungi oksigen tidak lancar dan membuat anda mudah jatuh sakit. Sama ada demam, pening, sakit kepala, rematik, menggigil, untuk selesema.

Perkara yang sama berlaku jika anda mandi air suam. Mandi air panas secara tiba-tiba juga cenderung meningkatkan tekanan darah anda.

Kesan lain dari mandi pada waktu malam

Selain berpotensi menyebabkan selesema, mandi malam juga berisiko membawa akibat buruk yang lain untuk kesihatan jika tidak dilakukan dengan betul.

Mandi terlalu lama pada waktu malam dapat mengeringkan kulit anda dan membuatnya lebih jengkel, terutamanya jika anda menggunakan air suam untuk mandi.

Lakukan ini terlebih dahulu supaya anda tidak merasakan kesan sampingan mandi malam

Pada dasarnya, tidak ada had waktu tertentu yang mengatakan bahawa anda harus mandi pada waktu pagi dan mengelakkan mandi pada waktu malam - atau sebaliknya.

Namun, jika anda memutuskan untuk terus mandi walaupun sudah terlambat, ada baiknya anda merehatkan badan anda sebentar sebelum mandi.

Biarkan suhu badan anda turun normal terlebih dahulu, kemudian anda boleh mandi.

Pada waktu malam, anda harus mandi dengan air suam sehingga anda tidak merasakan kesan "kejutan" dengan perbezaan suhu air dan badan.

Selain itu, mandi air panas juga dapat memberikan sensasi yang selesa pada kulit dan meregangkan otot yang tegang setelah seharian melakukan aktiviti.

Tubuh menjadi lebih santai dan membuat anda tidur lebih nyenyak. Anda juga tidak perlu risau untuk demam ketika bangun tidur.

Sebaiknya, anda mesti mandi 1-2 jam sebelum tidur untuk tidur yang lebih nyenyak dan berkualiti.

Agar anda mengelakkan kesan kulit kering, anda harus mengelakkan mandi terlalu lama pada waktu malam. Anda hanya menghabiskan masa di bilik mandi paling lama 10 minit.