Kanser

Tanda-tanda Melanoma Mole, Jenis Kanser yang Perlu Anda Perhatikan

Tahi lalat adalah keadaan biasa pada kulit. Sebilangan tahi lalat muncul sejak lahir, tetapi ada yang muncul secara tiba-tiba. Sebilangan besar tahi lalat jinak, atau tidak berpotensi menyebabkan barah. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes yang jarang berlaku, tahi lalat adalah tanda bahawa anda menghidap melanoma, sejenis barah kulit. Lalu, apakah tanda tahi lalat yang menjadi ciri barah melanoma?

Perbezaan antara tahi lalat biasa dan tahi lalat kanser melanoma

Secara amnya, tahi lalat biasa mempunyai warna yang sekata dan gelap, seperti coklat atau hitam pada kulit. Terdapat tahi lalat biasa yang rata, tetapi ada yang menonjol sedikit dari kulit.

Diameter mol biasa adalah kira-kira 6 milimeter (mm) dengan bentuk bulat atau bujur. Anda boleh mempunyai tahi lalat biasa ini sejak lahir. Walau bagaimanapun, terdapat juga tahi lalat yang hanya muncul semasa kecil atau remaja.

Setelah tahi lalat terbentuk, ukuran, warna, dan bentuknya akan tetap sama dan tidak akan berubah. Walaupun begitu, ada juga yang warnanya pudar sedikit sehingga hilang.

Walau bagaimanapun, ini pasti berbeza jika tahi lalat yang anda miliki adalah tanda barah melanoma. Biasanya, tahi lalat yang muncul akibat masalah serius ini hanya muncul ketika anda dewasa.

Tanda lain yang perlu anda perhatikan adalah perubahan ukuran, bentuk, atau warna tahi lalat yang sudah lama wujud. Selain itu, tanda barah ini biasanya kelihatan berbeza dengan tahi lalat lain.

Oleh itu, jika anda mempunyai tahi lalat yang menunjukkan tanda-tanda ini, segera berjumpa doktor kulit untuk menentukan sama ada anda menghidap barah kulit ini.

Pemeriksaan tahi lalat barah melanoma

Sumber: Institut Kanser Negara

Untuk mengetahui diagnosis tahi lalat yang pasti yang menunjukkan ciri-ciri melanoma tahi lalat, anda perlu memeriksa keadaan ini oleh doktor.

Walau bagaimanapun, terdapat ujian yang boleh anda lakukan secara bebas di rumah sebelum mendapatkan pemeriksaan lanjut oleh doktor.

Periksa tahi lalat secara bebas di rumah

Menurut American Cancer Society, teknik ABCDE dapat digunakan sebagai rujukan untuk pemeriksaan awal ciri mol dari kanser melanoma. Berikut adalah perkara yang perlu diingat semasa melakukan pemeriksaan kendiri:

  • tidak simetri (Asimetri) Tahi lalat kelihatan tidak simetri atau tidak seimbang dari satu sisi ke sisi lain.
  • hujung (Sempadan): Tepi atau tepi tahi lalat kelihatan tidak teratur, melengkung, dan kabur.
  • Warna (Warna): Jika tahi lalat normal hanya satu warna, molan melanoma boleh terdiri dari beberapa warna, termasuk warna terang seperti merah jambu, merah gelap, putih, atau biru.
  • Diameter: Tahi lalat barah kulit ini berdiameter hingga 6 mm atau sedikit lebih kecil.
  • Membangunkan (Berkembang): Tahi lalat, tanda barah kulit, biasanya berubah dari segi ukuran, bentuk, dan warna.

Pemeriksaan melanoma tahi lalat dengan doktor

Selepas pemeriksaan yang anda lakukan sendiri di rumah, sekarang adalah masa untuk mendapatkan diagnosis lebih lanjut dari doktor. Terdapat dua jenis pemeriksaan yang mungkin dilakukan oleh doktor untuk mengesahkan keadaan anda, iaitu:

1. Ujian fizikal

Doktor anda biasanya akan menanyakan beberapa soalan mengenai sejarah perubatan anda. Kemudian, doktor juga akan memeriksa kulit untuk mencari tanda atau simptom barah kulit melanoma yang lain.

2. Mengambil tisu kulit sebagai sampel (biopsi)

Sekiranya doktor melihat kawasan kulit yang mencurigakan, dia akan meminta anda mengambil sampel tisu kulit. Kemudian, doktor akan memeriksa sampel di makmal khas.

Prosedur pengambilan sampel atau biopsi bergantung pada keadaan kesihatan anda. Biasanya, doktor anda akan menasihati anda untuk membuang keseluruhan tahi lalat yang kelihatan mencurigakan dan menunjukkan melanoma.

Sekiranya anda membuat diagnosis ini pada peringkat awal, pembedahan membuang melanoma mempunyai potensi yang lebih besar untuk berjaya. Ya, salah satu rawatan untuk barah kulit melanoma adalah menjalani pembedahan.

Selepas pembedahan, anda memerlukan rawatan susulan yang betul untuk mengelakkan melanoma kembali. Penting untuk mengikuti arahan doktor.

Pilihan rawatan untuk tahi lalat kanser melanoma

Sekiranya tahi lalat telah didiagnosis sebagai tahi lalat barah melanoma, rawatan yang perlu anda lalui bergantung pada keparahan keadaan yang anda alami.

Sekiranya masih agak ringan, prosedur biopsi sahaja sudah cukup untuk membantu anda mengatasi keadaannya. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa rawatan yang mungkin perlu anda lalui sekiranya barah kulit telah merebak.

Berikut adalah beberapa pilihan rawatan yang boleh anda ambil untuk merawat keadaan ini:

  • Pembedahan tahi lalat.
  • Imunoterapi.
  • Terapi yang disasarkan.
  • Terapi radiasi.
  • Kemoterapi.

Doktor pasti akan mengesyorkan jenis rawatan yang sesuai dengan keadaan kesihatan anda secara keseluruhan. Oleh itu, selalu berjumpa dengan doktor anda untuk menentukan pilihan rawatan yang ingin anda lalui untuk merawat keadaan ini.