Kesihatan mental

Mengapa Cinta Pertama Sukar Dilupakan? •

Cinta pertama adalah klise. Walau bagaimanapun, tidak sedikit orang yang merasa seperti ini. Tidak sedikit dari mereka yang masih sukar melupakan cinta pertama mereka walaupun bertahun-tahun telah berlalu. Malah, mereka juga mungkin mempunyai pasangan baru atau mungkin mempunyai keluarga. Anda adalah salah satu daripada orang-orang yang merasa sukar untuk terus maju dan lupa cinta pertama Anda? Sebenarnya, apa yang membuat cinta pertama itu tidak dapat dilupakan di hati?

Cinta pertama atau keseribu sebenarnya sama

Aktiviti otak sangat penting dalam proses jatuh cinta. Sebenarnya, cara otak anda memproses maklumat ketika anda mengalami cinta pertama anda akan tetap sama seperti ketika anda jatuh cinta untuk kesekian kalinya.

Apabila anda sedang jatuh cinta, anda akan merasa sangat teruja dan bersemangat kerana ingin mengetahui lebih lanjut mengenai kesukaan anda. Anda juga selalu mahu berada di sekelilingnya. Ini kerana otak terus menghasilkan hormon dopamin, adrenalin, dan norepinefrin yang membuat anda lebih waspada terhadap setiap pergerakannya. Apabila anda bersama orang yang anda sukai atau memikirkannya, otak akan membacanya sebagai bentuk keseronokan dan ganjaran untuk diri anda sendiri.

Ini serupa dengan reaksi otak terhadap candu. Kerana otak telah menerima maklumat mengenai kekasih anda sebagai sesuatu yang memuaskan, ia akan terus memberi petunjuk kepada anda untuk memenuhi keperluan anda untuknya. Inilah yang membuat anda selalu mendambakan sosoknya dan tidak pernah bosan dengannya pada awal jatuh cinta. Hidup anda akan berkisar pada kekasih anda. Tidak kira apa yang anda lakukan atau fikirkan, sosok itu pasti terlintas di fikiran anda.

Semua yang dilakukan pada kali pertama lebih mudah diingat

Perkara yang membezakan cinta pertama dengan cinta lain adalah kesan sensasi "pengalaman pertama". Ketika anda pertama kali merasakan cinta sejati, semua yang anda buat untuk pertama kalinya dengannya adalah perkara pertama yang berlaku dalam hidup anda, jadi ia akan tetap terpahat dalam ingatan anda.

Sebagai contoh, anda pasti dapat mengingati pertama kali anda berpegangan tangan dengan cinta pertama anda tetapi mungkin terlupa ketika anda memegang tangannya untuk kali ketiga, atau keempat dan seterusnya. Kesan "pengalaman pertama" inilah yang menjadikan kenangan cinta pertama terasa sangat berkesan dan menyukarkan anda untuk melupakannya. Walaupun jantung anda hancur buat pertama kalinya, ia boleh menyakitkan.

Ingatan cinta pertama mungkin lebih kuat

Kenangan yang berkaitan dengan cinta pertama anda dapat kembali dari semasa ke semasa di masa kini ketika anda melihat objek, mendengar lagu, atau bahkan mencium aroma yang tidak asing lagi. Ini kerana semua kenangan yang dirakam ketika anda jatuh cinta akan terus disimpan di kawasan deria otak. Kenangan lain, seperti kenangan rakan baik, ibu bapa, artis kegemaran atau pemuzik, hingga kenangan masa kecil yang menyenangkan juga akan disimpan di bahagian otak ini.

Lebih-lebih lagi, saraf penciuman dan pendengaran terletak sangat dekat dengan amigdala. Amigdala adalah kawasan otak yang dihubungkan dengan pengalaman dan ingatan anda yang melibatkan emosi. Selain itu, saraf penciuman sangat dekat dengan hippocampus. Hippocampus adalah kawasan otak yang bertanggungjawab terhadap tindak balas tingkah laku dan emosi ketika mengingat kenangan eksplisit (sedar) atau ingatan spasial (hubungan antara lokasi dan objek rujukan khusus lain).

Contohnya, semasa anda mencium bau minyak wangi jenama X, anda akan ingat bahawa anda sering menciumnya semasa anda bersamanya atau bahkan terlepas pelukannya. Apabila anda mendengar alunan lagu Y, anda akan teringat akan kenangan ketika dia menyanyikan lagu itu terutama untuk anda di restoran romantis berhampiran sekolah.

Selain itu, cinta pertama juga cenderung dialami buat pertama kalinya sebagai remaja yang dipengaruhi oleh hormon. Semangatnya tentu saja berbeza dengan cinta anda yang seterusnya pada usia yang lebih tua, kerana anda dapat berfikir dengan lebih matang dan realistik mengenai rancangan dan harapan anda untuk masa depan hubungan cinta anda.

Sukar untuk berpindah dari cinta pertama anda, wajar, sungguh!

Kerana ingatannya begitu kuat dalam ingatannya, sebenarnya sangat wajar dan biasa jika anda sukar melupakan cinta pertama anda. Sebabnya, semua yang dilakukan pada kali pertama pasti akan membuat anda lebih bersemangat sehingga ingatan disimpan dalam ingatan jangka panjang.

Walaupun ketika kajian meminta sekumpulan orang tua untuk menceritakan apa yang mereka ingat sepanjang hidup mereka, kebanyakan mereka akan menjawab mengenai pengalaman cinta pertama mereka.

Jadi anda sebenarnya tidak perlu malu untuk mengakuinya. Ini semua benda manusia. Mengalami kesukaran untuk berpindah dari mantan anda atau "cinta tidak tiba" boleh menjadi masalah yang berpotensi jika anda tidak jujur ​​tentang perasaan anda dengan pasangan anda sekarang dan sebaliknya bermain dengan hati anda di belakang mereka.