Kesihatan kulit

Cara Merawat Kulit Berminyak yang Mesti Anda Ketahui

Merawat kulit berminyak memang memerlukan perhatian yang tinggi. Sebabnya, kulit berminyak sangat rentan terhadap jerawat dan kelihatan kusam jika tidak mendapat rawatan yang betul. Jadi, bagaimana merawat kulit berminyak? Lihat petua dalam artikel ini.

Cara merawat kulit berminyak

Perkara yang paling penting dan asas dalam penjagaan kulit adalah pemilihan produk yang tepat. Ya, penjagaan yang betul dapat mempermudah anda menjaga kulit wajah anda dalam keadaan terbaik. Penampilan pori-pori kelihatan lebih kecil, tidak pecah, dan tidak kusam kerana berminyak. Berikut adalah beberapa cara untuk merawat kulit berminyak yang perlu anda ketahui.

1. Pilih pencuci muka

Sekiranya anda mempunyai jenis kulit berminyak, adalah wajib bagi anda untuk mengelakkan pencuci muka yang berasaskan krim atau minyak. Kedua-dua ramuan ini sebenarnya dapat menjadikan wajah anda lebih berminyak.

Gunakan produk pembersih yang mengandungi asid alfa-hidroksi (AHA) seperti asid sitrik, asid laktik, atau asid glikolat. AHA dapat membantu pengelupasan sel kulit mati dan mengurangkan minyak di liang pori. Sila cuci muka dengan air suam. Air suam dapat mengeluarkan minyak lebih baik daripada air pada suhu normal. Pastikan anda membilas wajah anda dengan bersih setiap kali anda mencuci muka sehingga tidak ada sabun yang tersisa di kulit anda.

2. Toner

Toner untuk kulit berminyak mestilah bebas alkohol dan mengandungi antioksidan. Bahan-bahan dalam toner ini dapat membantu menyembuhkan kulit, mengecilkan pori-pori besar, mengurangkan keradangan yang disebabkan oleh jerawat, dan membuang sel-sel kulit mati atau sisa solek yang dapat menyebabkan pori-pori tersumbat.

3. Mengelupas

Pengelupasan, atau penyental, adalah salah satu langkah penjagaan yang paling penting untuk kulit berminyak. Kulit berminyak cenderung mempunyai lapisan yang dapat menembusi sel-sel kulit mati dan juga dapat menjadikan pori-pori lebih tebal. Pengelupasan ini berguna untuk mengurangkan penyumbatan pori dan jerawat sehingga kulit akan terasa lebih halus.

Pengelupas terbaik untuk kulit berminyak adalah asid salisilik (BHA). BHA tidak hanya menghilangkan kulit mati di permukaan, tetapi juga mengelupas kulit yang berada di dalam liang, sehingga meringankan pori-pori. Hasilnya, pengeluaran minyak akan menjadi lebih baik dan lebih teratur. BHA yang digunakan secara berkala akan membantu memudarkan tanda merah dari bekas jerawat.

Manfaat lain dari asid salisilat ialah ia mempunyai sifat anti-radang yang dapat mengurangkan kerengsaan dan mengurangkan pengeluaran minyak yang berlebihan.

4. Pelindung matahari pada waktu pagi

Selalunya orang yang mempunyai kulit muka berminyak enggan menggunakan pelindung matahari dengan alasan bahawa ia akan menjadikan kulit lebih berminyak. Malah, pelindung matahari juga penting untuk kulit berminyak untuk mencegah kedutan dan mengurangkan tanda merah pada wajah. Petua, cari produk pelindung matahari untuk kulit sensitif yang mengandungi bahan ringan dan menggunakannya asas mengandungi SPF 25 atau serbuk yang mengandungi SPF 15.

5. Pelembap pada waktu malam

Kulit berminyak juga memerlukan pelembap untuk membantu mengurangkan minyak berlebihan dan meminimumkan penampilan kulit berminyak. Namun, pemilik jenis kulit ini mesti berhati-hati ketika memilih produk pelembap.

Pelembap yang baik untuk kulit berminyak semestinya mengandungi Alpha Hydroxy Acids (AHA), seperti asid laktik atau asid glikolat, yang tidak menyumbat liang anda (bukan komedogenik). Selain itu, pelbagai bahan ini juga membantu kulit anda menyerap dan mengekalkan kelembapan tanpa menambahkan minyak tambahan.

6. Produk penyerap minyak

Gunakan produk secara berkala yang dapat menyerap lebihan minyak di wajah, seperti kertas perkamen dan serbuk yang mengandungi SPF 15. Menggunakan kedua produk ini adalah salah satu langkah optimum yang dapat anda lakukan untuk mengurangkan pengeluaran minyak di wajah anda.