Kesihatan

Penyakit Autoimun yang Selalunya Mempengaruhi Wanita

Penyakit autoimun adalah penyakit yang disebabkan oleh sistem imun anda menyerang organ yang sihat di dalam badan anda sendiri. Ini menyebabkan pertumbuhan organ menjadi tidak normal, mengakibatkan perubahan jangka panjang dalam fungsi organ. Rheumatisme dan diabetes jenis 1 adalah dua contoh penyakit autoimun yang paling biasa dan boleh menyerang sesiapa sahaja. Tetapi ada beberapa penyakit ini yang lebih kerap menyerang wanita berbanding lelaki. Inilah senarai.

Senarai penyakit autoimun yang paling biasa dialami oleh wanita

1. Lupus

Lupus, atau lupus eritematosus sistemik sepenuhnya, adalah penyakit autoimun kronik atau kronik. Lupus berlaku apabila antibodi yang dihasilkan oleh tubuh melekat pada tisu di seluruh badan. Beberapa tisu yang sering terkena lupus adalah sendi, paru-paru, ginjal, sel darah, saraf, dan kulit.

Gejala termasuk demam, penurunan berat badan, sakit dan bengkak pada sendi dan otot, ruam wajah, dan keguguran rambut. Punca lupus tidak diketahui. Namun, nampaknya ada sesuatu yang mencetuskan sistem imun dan menyerang bahagian tubuh yang berlainan. Itulah sebabnya menekan sistem imun adalah salah satu bentuk utama rawatan lupus. Faktor-faktor yang boleh menyebabkan perkembangan lupus termasuk virus, pencemaran kimia persekitaran, dan susunan genetik seseorang.

2. Sklerosis berganda (MS)

Multiple sclerosis adalah penyakit autoimun yang menyerang lapisan pelindung di sekitar saraf. Ini boleh menyebabkan kerosakan yang mempengaruhi otak dan saraf tunjang.

Gejala penyakit ini adalah kebutaan, ketegangan otot, kelemahan, mati rasa di kaki dan tangan, kesemutan, kelumpuhan dan kesukaran mengimbangi dan kesukaran bercakap. Gejala boleh berbeza kerana lokasi dan tahap serangan berbeza antara individu. Rawatan biasanya memberi tumpuan kepada mempercepat pemulihan dari serangan, memperlambat perkembangan penyakit, dan menguruskan gejala. Pelbagai ubat yang menekan sistem imun boleh digunakan untuk mengubati sklerosis.

Punca sklerosis tidak diketahui. Ia dianggap sebagai penyakit autoimun di mana sistem kekebalan tubuh menyerang tisu sendiri. Kerosakan sistem imun ini merosakkan myelin, bahan lemak yang melapisi dan melindungi serat saraf di otak dan saraf tunjang. Sekiranya penghalang myelin rosak dan serat saraf terdedah, rangsangan yang bergerak di sepanjang saraf tersebut dapat diperlahankan atau disekat. Saraf juga boleh menjadi rosak sendiri. Faktor genetik dan persekitaran juga dianggap sebagai salah satu penyebabnya.

3. Tiroiditis Hashimoto

Tiroiditis Hashimoto berlaku apabila sistem imun menyerang tiroid. Sebilangan orang mengalami bengkak di bahagian depan tekak seperti gondok. Gejala lain termasuk keletihan, kenaikan berat badan, kemurungan, ketidakseimbangan hormon, sakit otot atau sendi, tangan dan kaki yang sejuk, kulit dan kuku kering, keguguran rambut yang berlebihan, sembelit, dan suara serak. Penyakit ini biasanya diubati dengan mengambil penggantian hormon sebagai tiroid sintetik.

Penyakit Hashimoto biasanya berkembang secara perlahan selama bertahun-tahun dan menyebabkan kerosakan tiroid kronik, yang menyebabkan penurunan tahap hormon tiroid dalam darah anda (hipotiroidisme). Punca penyakit ini juga tidak diketahui. Tetapi sebilangan penyelidik berpendapat bahawa virus atau bakteria yang mencetuskan penyakit ini. Terdapat juga pendapat bahawa gangguan genetik juga berperanan, termasuk keturunan, jantina dan usia, dalam menentukan kemungkinan anda menghidap penyakit ini.

Mengapa penyakit autoimun lebih kerap berlaku pada wanita?

Majoriti orang yang mempunyai penyakit autoimun adalah wanita usia reproduktif. Sebenarnya, penyakit autoimun adalah salah satu penyebab utama kematian dan kecacatan pada kanak-kanak perempuan dan wanita berumur 65 tahun dan lebih muda. Walaupun tidak sepenuhnya jelas apa yang menyebabkannya, beberapa teori menunjukkan bahawa faktor-faktor berikut memainkan peranan penting dalam menentukan risiko wanita terhadap penyakit autoimun:

1. Hormon seks

Perbezaan hormon antara wanita dan lelaki menjelaskan mengapa wanita lebih berisiko terkena penyakit autoimun. Banyak penyakit autoimun cenderung bertambah baik dan bertambah buruk dengan turun naik hormon wanita (contohnya, semasa kehamilan, bersama dengan kitaran haid, atau ketika menggunakan kontraseptif oral), yang menunjukkan bahawa hormon seks mungkin berperanan dalam banyak penyakit autoimun.

Fungsi sel dalam tubuh dipengaruhi oleh hormon, salah satunya adalah hormon estrogen, yang banyak terdapat pada wanita. Tahap estrogen cenderung tinggi pada usia produktif. Keadaan ini menjadikan wanita mudah terkena penyakit ini.

2. Perbezaan daya tahan sistem imun antara jantina

Sebilangan penyelidik percaya bahawa wanita berisiko lebih tinggi terkena penyakit autoimun kerana sistem imun wanita cenderung lebih canggih daripada lelaki. Wanita secara semula jadi mempunyai tindak balas yang lebih kuat daripada lelaki ketika sistem kekebalan tubuh mereka dicetuskan, dan keradangan memainkan peranan penting dalam banyak penyakit autoimun. Walaupun ini sering menghasilkan kekebalan yang lebih baik di kalangan wanita, ia juga dapat meningkatkan risiko wanita mengalami gangguan autoimun jika ada yang salah.

3. Kod genetik wanita lebih terdedah

Beberapa penyelidik telah melaporkan bahawa wanita mempunyai dua kromosom X sementara lelaki mempunyai kromosom X dan Y dan ini secara genetik cenderung kepada perkembangan penyakit autoimun. Terdapat beberapa bukti bahawa kecacatan pada kromosom X mungkin dikaitkan dengan kerentanan terhadap penyakit autoimun tertentu. Genetik penyakit autoimun adalah kompleks, dan penyelidikan sedang dijalankan.