Kesihatan

Menghadapi masalah untuk bertumpu di pejabat? Inilah 4 Cara Mengatasinya

Tumpukan kerja di pejabat yang kelihatan tidak berkesudahan sangat mungkin membuat anda merasa terharu. Akibatnya, anda sering tiba-tiba lupa atau hilang fokus di tengah-tengah aktiviti yang dijalankan sehingga produktiviti kerja menurun secara mendadak. Adakah terdapat cara untuk mengatasi kesukaran untuk berkonsentrasi di pejabat?

Kesukaran menumpukan perhatian di pejabat tanda "lambat"

Kesukaran menumpukan perhatian kerana dibebani oleh pekerjaan di pejabat boleh menyebabkan produktiviti menurun. Tidak dapat dinafikan bahawa tekanan menyukarkan kita untuk berfikir dengan jelas. Kerana ketika tertekan, otak lebih cenderung memilih untuk memikirkan masalah yang ada sekarang dan bukannya bagaimana mencari jalan penyelesaian di masa depan.

Untuk memikirkan hanya satu masalah, otak memerlukan banyak tenaga untuk menjalankan proses berfikir, mengingat, menyerap dan mencerna maklumat, membuat keputusan, dan berkelakuan. Oleh itu, apabila otak terpaksa bekerja untuk menyelesaikan pelbagai masalah ini, lama-kelamaan tenaga otak secara beransur-ansur akan habis.

Anda juga menjadi malas untuk berfikir lebih sukar untuk memikirkan perkara lain kerana anda tahu bahawa proses berfikir ini memerlukan banyak masa dan tenaga. Anda juga biasanya kelihatan keliru dan bingung kerana fungsi kognitif otak tidak berfungsi dengan baik setelah dihujani tarikh akhir sentiasa berada di pejabat.

Dalam istilah yang popular, masalah kesukaran untuk menumpukan perhatian di pejabat (atau di tempat lain) kerana terlalu sibuk di tempat kerja sering disebut lola nama samaran "memuatkan lama ”atau lambat (otak lemah). Kerana, anda memerlukan lebih banyak masa untuk menyerap maklumat. Dalam beberapa kes, seseorang yang "lola" juga sukar untuk menyatakan pendapatnya dengan kata-kata.

Cara pasti untuk mengatasi kesukaran menumpukan perhatian di pejabat

Berikut adalah beberapa cara untuk mengatasi kesukaran untuk berkonsentrasi di pejabat supaya anda dapat lebih fokus di meja anda.

1. Jadikan meja anda selesa

Contoh terarium yang boleh anda letakkan di meja pejabat anda

Cuba hias meja pejabat anda dengan perkara-perkara yang membuat anda gembira atau bermotivasi. Kirimkan foto pasangan atau keluarga, contohkan kata-kata yang memberi inspirasi, atau letakkan beberapa tanaman segar di atas meja.

Suasana pejabat yang selesa dapat menjadikan anda lebih pekat dan fokus ketika bekerja. Di samping itu, kehadiran tanaman segar yang diletakkan di dekat meja atau di sekitar bilik anda juga dapat membantu mengurangkan tekanan.

2. Pastikan anda cukup tidur

Kurang tidur adalah salah satu sebab utama mengapa anda sering lambat bekerja. Ingat, selain makan dan minum, anda juga memerlukan tidur yang cukup agar anda tetap cergas untuk melakukan aktiviti harian.

Cuba ingat lagi, adakah anda cukup tidur malam tadi? Agar anda mendapat tidur yang berkualiti, bilik tidur anda harus selesa. Pastikan suhu bilik anda ideal, cat dinding tidak terlalu mencolok, bebas dari kebisingan, sehingga kualiti tilam dan sprei yang digunakan baik.

Selain itu, tidurlah dengan lampu gelap dan elakkan meletakkan alat di sebelah katil atau di bawah bantal. Sebaliknya, letakkan alat anda di tempat yang sukar dijangkau dengan tangan. Minum secawan teh chamomile sejam sebelum tidur juga akan membuat anda lebih santai semasa tidur.

Ada peluang untuk tidur siang? Jangan ketinggalan. Tidur sekurang-kurangnya 15 minit sebelum kembali bekerja selepas makan tengah hari dapat menjadikan badan anda segar kembali.

3. Regangkan secara berkala antara waktu kerja

Kerja yang terkumpul bukanlah alasan untuk anda meregangkan sesuatu selama satu minit. Ya, setelah beberapa jam menatap skrin komputer, luangkan masa sebentar untuk melakukan beberapa regangan sederhana untuk merehatkan mata dan otot anda. Ia juga berkesan dalam membantu mengatasi kesukaran untuk berkonsentrasi di pejabat, anda tahu!

Anda boleh menggerakkan kaki, bahu, kepala, dan tangan supaya peredaran darah di kawasan ini berjalan dengan lebih lancar. Sekiranya boleh, berjalan-jalan santai di luar pejabat untuk mendapatkan udara segar juga dapat menenangkan badan dan minda anda.

4. Tajamkan otak anda setiap hari

Kelambatan akibat penurunan fungsi kognitif otak sebenarnya merupakan bahagian dari proses penuaan. Walau bagaimanapun, menjaga kesihatan otak sejak usia dini dapat membantu mengatasi masalah kesukaran untuk menumpukan perhatian; sama ada di pejabat atau di mana sahaja anda bekerja.

Cuba mengasah kemahiran berfikir anda dengan hobi baru seperti melakukan teka-teki silang kata, bermain catur, menulis, dan sebagainya. Pada hakikatnya, melakukan perkara secara rutin yang mengharuskan anda berfikir lebih keras untuk mencari jalan keluar dapat membantu mengasah otak sehingga minda anda tetap tajam.