Kesihatan

Keretakan Leher Boleh Berbahaya, Benarkah? •

“Kerokan” adalah cara yang paling efektif dan praktis untuk menyingkirkan penyakit “sejuk” di kalangan masyarakat Indonesia. Bahagian badan yang "dikikis" biasanya bermula dari leher hingga ke belakang.

Ternyata memo mempunyai istilah perubatan, iaitu Gua Sha. Adakah sekerap yang diketahui oleh kita hari ini diilhamkan oleh Gua Sha atau sebaliknya, sehingga kini belum ada penjelasan yang jelas.

Apa itu Gua Sha?

Gua Sha adalah ubat tradisional yang berasal dari China. Sama seperti yang kita temui setiap hari, rawatan ini dilakukan dengan mengikis bahagian badan tertentu. Tetapi alat yang digunakan bukan hanya duit syiling.

Objek yang dipercayai mempunyai tenaga yang baik untuk tubuh digunakan untuk ubat tradisional ini. Antaranya seperti batu Jade, batu Bian, dan batu Rose Quartz.

Di samping itu, ternyata bukan hanya Indonesia yang mengenal perubatan tradisional ini, tetapi juga seluruh wilayah di Asia Tenggara. Perbezaannya adalah, amalan perubatan dijalankan dengan selamat dan lebih berhati-hati kerana dikendalikan oleh profesional yang mempunyai sijil khas.

Bahaya mengikis, terutama pada leher

Berlainan dengan negara-negara Asia Tenggara yang lain, di Indonesia kaedah ini telah menjadi rawatan yang sangat biasa dilakukan. Hampir semua orang dalam masyarakat tidak teragak-agak untuk meminta dikikis jika mereka merasa keluhan, terutama ketika mereka demam. Apabila anda mengalami sakit kepala, tidak jarang orang lebih suka kerutan di leher mereka daripada mengambil ubat.

Menurut satu kajian, memo dapat melegakan sakit leher, bukan menghilangkan sakit kepala. Penyelidikan yang dilakukan pada tahun 2011 diikuti oleh orang yang merasa sakit di leher mereka.

Mereka dibahagikan kepada dua kumpulan, kumpulan pertama mendapat rawatan di leher menggunakan terapi haba dan kumpulan kedua mendapat rawatan dengan gua sha. Kumpulan yang menerima rawatan gua sha melaporkan bahawa mereka berasa lebih baik daripada kumpulan lain.

Keretakan menyebabkan saluran darah kecil di dekat permukaan kulit pecah. Sehingga selepas mengikis kulit biasanya akan menjadi merah. Oleh itu ia memerlukan ketepatan dan kemahiran khas yang mesti dipraktikkan oleh seorang pakar untuk mengelakkan risiko yang tidak diingini.

Namun, orang Indonesia percaya bahawa pecahnya saluran darah bererti bahawa aduan akan pulih dengan cepat.

Tidak semua orang boleh dikikis

Setiap orang mempunyai keadaan badan yang berbeza. Oleh itu, pembuangan sampah harus dielakkan kerana keadaan berikut.

1. Mempunyai keadaan perubatan yang berkaitan dengan kulit

2. Orang yang mudah berdarah

3. Mengalami jangkitan dan luka yang belum sembuh sepenuhnya

4. Mengambil ubat penipisan darah

5. Mempunyai sejarah trombosis urat dalam

Orang yang sering atau sering memo akan terus bergantung pada kaedah rawatan ini untuk menyembuhkan keluhan mereka. Terlalu kerap mengikis tidak baik untuk kesihatan. Risiko boleh agak besar kerana salah satu saluran darah boleh pecah.

Lebih-lebih lagi, kebanyakan orang Indonesia melakukan rawatan ini bukan berdasarkan pengetahuan. Lebih baik berunding dengan aduan yang anda rasakan dengan doktor anda. Sekiranya anda masih ingin dikikis, carilah seseorang yang mempunyai kemahiran khas atau profesional agar tidak menimbulkan bahaya.