Kesihatan kulit

Adakah benar Jicama Extract Scrub Dapat Memutihkan Kulit?

Kulit putih dan bersih adalah impian semua orang, terutama wanita. Tidak hairanlah banyak produk penjagaan kulit yang mendakwa mengandungi pelbagai bahan untuk menjadikan kulit lebih putih. Salah satunya ialah scrub mandi dengan ekstrak keladi. Tetapi, benarkah keladi dapat memutihkan kulit?

Bolehkah kulit menjadi lebih putih?

Warna kulit setiap orang sebenarnya ditentukan oleh jumlah pigmen melanin pada kulit. Melanin adalah pigmen yang dihasilkan oleh sel khas yang disebut melanosit. Jumlah pigmen ini boleh berbeza-beza dari orang ke orang. Orang yang mempunyai warna kulit lebih gelap mempunyai lebih banyak melanin.

Berapa banyak melanin yang anda miliki dipengaruhi oleh faktor genetik, keturunan dari ayah dan ibu anda. Selain itu, hormon dalam badan juga boleh mempengaruhi warna kulit anda. Hormon ini adalah estrogen dan progesteron. Kedua-dua hormon ini boleh mempengaruhi pengeluaran melanosit di kulit.

Faktor lain dari persekitaran juga mempengaruhi warna kulit anda. Seperti pendedahan cahaya matahari, pendedahan kepada bahan kimia tertentu, kerosakan kulit, dan lain-lain boleh mempengaruhi pengeluaran melanin sehingga mempengaruhi warna kulit anda.

Faktor luaran ini yang boleh anda kendalikan sehingga boleh menjadikan kulit anda lebih gelap atau lebih cerah. Contohnya, kurangkan pendedahan cahaya matahari jika anda mahu kulit anda kelihatan lebih cerah. Di samping itu, bahan kimia tertentu yang terdapat dalam produk penjagaan kulit boleh digunakan pada kulit anda untuk menjadikan kulit anda lebih cerah.

Benarkah scrub mandi ekstrak bengkoang menjadikan kulit lebih putih?

Banyak produk penjagaan kulit, seperti sabun mandi, mengandungi ekstrak keladi yang dipercayai dapat membantu memutihkan kulit. Jicama sendiri mengandungi pelbagai nutrien penting yang diperlukan untuk mengekalkan kulit yang sihat. Salah satunya adalah antioksidan yang tinggi, yang dapat melindungi sel kulit dari kerusakan akibat radikal bebas.

Tidak hanya itu, jicama juga mengandungi vitamin C, vitamin B, dan bahan aktif lain, seperti flavonoid dan saponin yang dapat membantu mencerahkan kulit. Bahan-bahan ini dapat berfungsi sebagai pelindung matahari semula jadi yang melindungi kulit dari bahaya cahaya matahari.

Ini juga telah dibuktikan dalam kajian berjudul The Exploration of Whitening and Sun Screening Compounds di Bengkoang Roots (Pachyrhizus erosus). Penyelidikan yang dilakukan oleh Endang Lukitaningsih membuktikan bahawa kandungan isoflavonoid dalam keladi dapat berfungsi sebagai antioksidan dan antityrosine yang dapat melindungi kulit dari sinar matahari dan membantu mencerahkan kulit.

Antityrosine in jicama berfungsi dengan menghalang aktiviti enzim tirosinase, yang merupakan enzim yang diperlukan dalam penghasilan melanin. Ini menjadikan proses pembentukan melanin dapat dihambat, sehingga penghasilan melanin pada kulit dapat ditekan. Kesannya, warna kulit anda tidak menjadi lebih gelap. Dengan kata lain, bahan aktif dalam jicama dapat membantu mencerahkan kulit anda.