Gigi dan Mulut

Kelenjar Submandibular: Fungsi, Penyakit, dan Rawatannya

Air liur (air liur) mempunyai peranan penting untuk badan anda. Fungsinya adalah untuk membantu memecah makanan dan menyampaikannya ke kerongkongan. Air liur dihasilkan oleh kelenjar air liur, yang mempunyai bahagian utama yang disebut kelenjar submandibular. Nah, di bahagian itu, tumor jinak dan tumor ganas aka barah boleh muncul pada kali pertama. Untuk menjadi jelas, mari kita ketahui lebih lanjut mengenai kelenjar ini.

Apakah kelenjar submandibular?

Sumber: MSKCC

Kelenjar air liur terdiri daripada dua bahagian, iaitu kelenjar air liur utama dan kelenjar air liur kecil. Pada bahagian utama, ia dibahagikan lagi kepada tiga, iaitu kelenjar parotid, kelenjar submandibular, dan kelenjar sublingual.

Kelenjar submandibular atau kelenjar submandibular adalah kelenjar berukuran walnut yang terletak di bawah rahang. Kelenjar kedua terbesar ini berkembang selepas kelenjar parotid, tepat pada minggu keenam kehamilan. Air liur yang dihasilkan di kelenjar ini dirembes ke dalam mulut dari bawah lidah.

Saluran perkumuhan utama kelenjar ini adalah saluran Wharton, yang berukuran diameter 5 cm dan diameter 1.5 mm. Saluran Wharton bermula di hilus kelenjar dan melewati posterior otot mylohyoid. Kemudian, saluran ini melintasi jalan medial dari saraf lingual dengan unggul, akhirnya membuka ke rongga mulut di sublingual caruncle.

Di kelenjar ini, terdapat lobus dangkal dan lobus dalam. Selain itu, terdapat juga saraf dan otot yang saling melengkapi, iaitu:

  • saraf mandibular marginal yang membantu anda tersenyum,
  • saraf lingual yang membantu menimbulkan sensasi pada lidah,
  • saraf hipoglossal yang membolehkan lidah anda bergerak, bercakap, dan menelan, juga
  • otot platysma yang membantu anda menggerakkan bibir bawah.

Apakah fungsi kelenjar submandibular?

Secara amnya, fungsi utama kelenjar ini adalah menghasilkan air liur yang paling banyak, sekitar 70 peratus. Air liur yang dihasilkan oleh kelenjar mengandungi protein yang menghalang pertumbuhan bakteria dan dengan itu mencegah jangkitan.

Terdapat juga protein amilase yang membantu memetabolismekan pati dalam rongga mulut. Fungsi air liur juga melincirkan mulut, supaya mulut anda tidak terasa kering.

Masalah kesihatan yang mempengaruhi kelenjar submandibular

Menurut sebuah buku yang diterbitkan di StartPearls Publishing, terdapat beberapa masalah kesihatan yang boleh menyerang kelenjar submandibular seperti di bawah.

1. Sialolithiasis

Batu saliva, juga disebut sialolithiasis, adalah deposit mineral yang mengeras di kelenjar air liur. Dari semua kes, 80 peratus terbentuk di kelenjar submandibular, selebihnya di kawasan lain.

Penyebabnya tidak diketahui, tetapi ada beberapa faktor yang berkait rapat dengan keadaan ini dehidrasi, trauma ke bahagian dalam mulut, merokok, dan penyakit gusi. Orang dengan sialolithiasis akan mengalami pembengkakan dan kesakitan pada kelenjar air liur mereka.

Gejala penyakit ini akan terasa lebih teruk apabila penghidapnya makan. Sekiranya batu yang membentuk bergerak atau tumbuh, penyumbatan pada saluran kelenjar akan berlaku.

2. Sialadenitis

Sialothiasis yang menyebabkan penyumbatan boleh menyebabkan sialadenitis atau juga dikenali sebagai jangkitan kelenjar air liur. Penyebab penyakit ini yang paling biasa adalah jangkitan bakteria Staphylococcus aureuss atau kulat kerana keadaan mulut yang terlalu kering.

Gejala yang muncul ketika jangkitan adalah sakit, bengkak, demam, dan keluar dari kelenjar yang dijangkiti.

3. Sialadenosis

Penyakit lain yang boleh menyerang adalah sialadenosis, yang merupakan pembesaran kelenjar submandibular yang jinak dan tidak menyebabkan keradangan. Keadaan ini lebih kerap terjadi pada orang yang kekurangan zat makanan, seperti bulimia, penderita diabetes, dan penyakit hati.

4. Tumor dan barah kelenjar air liur

Tumor boleh terbentuk di kelenjar air liur, serta barah. Tumor di kelenjar air liur menunjukkan pertumbuhan sel yang tidak normal pada kelenjar ini. Tumor ini boleh menjadi jinak, tetapi juga boleh berubah menjadi barah kelenjar air liur.

Gejala tumor yang secara umum muncul termasuk benjolan di sekitar rahang, kebas pada bahagian muka atau otot muka menjadi lemah, kesukaran menelan, dan kesukaran membuka mulut dengan lebar.

Sementara itu, apabila menjadi barah, benjolan dapat menjadi lebih besar dan tentunya menyukarkan penghidapnya untuk makan. Sel barah dapat merebak dan merosakkan fungsi tisu dan organ sekitarnya.

Penyakit yang menyerang kelenjar air liur mesti diatasi dengan segera, agar tidak mendatangkan akibat maut yang membahayakan nyawa.

Petua untuk menjaga kesihatan kelenjar submandibular

Kelenjar ini berada di sekitar mulut dan rahang bawah. Oleh itu, menjaga kesihatannya sama seperti menjaga mulut dan tekak anda. Lebih terperinci, mari ikuti beberapa petua berikut.

1. Minum air secukupnya

Minum air secukupnya, sekurang-kurangnya 8 gelas sehari, membantu mengelakkan keadaan mulut kering. Selain itu, air juga menjadikan tubuh sentiasa terhidrasi sehingga dapat mengurangkan risiko pelbagai masalah di mulut, gigi, dan tekak.

Penggunaan air akan lebih banyak, jika anda melakukan kerja berat, seperti sukan atau aktiviti di bawah sinar matahari.

2. Berhenti merokok dan kurangkan alkohol

Merokok dan minum alkohol berlebihan adalah salah satu faktor yang dapat meningkatkan penampilan kanser mulut, termasuk pada kelenjar submandibular. Oleh itu, untuk mengurangkan risiko pertumbuhan sel yang tidak normal, anda mesti berhenti merokok dan menghadkan pengambilan alkohol.

Sebaliknya, anda boleh meningkatkan pengambilan cecair anda dengan jus buah atau air yang disiram bukannya minum alkohol.

3. Makan makanan berkhasiat

Kekurangan zat makanan boleh menyebabkan pembengkakan kelenjar air liur. Agar keadaan ini tidak berlaku, anda perlu memenuhi keperluan pemakanan makanan sihat.

Perbanyakkan pengambilan sayur-sayuran dan buah segar, kacang, biji, ikan, daging tanpa lemak, dan susu rendah lemak. Kurangkan pengambilan makanan segera atau makanan bungkus dengan bahan pengawet.

4. Bersihkan gigi dengan rutin dengan betul

Langkah terakhir yang boleh anda lakukan untuk menjaga mulut, tekak dan kelenjar air liur anda daripada jangkitan adalah dengan membersihkan gigi secara berkala. Gosok gigi 2 kali sehari, pada waktu pagi selepas makan dan pada waktu malam sebelum tidur. Kemudian, lengkapkan dengan benang gigi, dan periksa dengan doktor gigi setiap 6 bulan.