Corak Tidur Sihat

Selalunya Seronok Semasa Tidur Tanda Gangguan Otak

Adakah anda sering mengigau semasa tidur? Atau tanpa anda mengetahuinya setiap malam anda tidak boleh tidur lena kerana bermimpi? Sekiranya demikian, anda harus berhati-hati. Keadaan ini boleh menjadi tanda bahawa anda mengalami gangguan fungsi otak dan sistem saraf. Macam mana boleh jadi? Lihat penjelasan berikut.

Adakah normal untuk sering mengigau semasa tidur?

Keseronokan semasa tidur sebenarnya normal. Walau bagaimanapun, kecelaruan terlalu kerap menjadi gangguan mimpi semasa tidur disebabkan oleh masalah dengan fungsi otak anda. Keadaan ini dipanggil Pergerakan mata yang cepat ( REM) gangguan tingkah laku tidur . Gangguan ini dicirikan oleh beberapa tanda seperti:

  • Menggigil, bercakap, mengoceh dalam tidur
  • Berjalan Tidur
  • Lompat dari tidur
  • Lakukan pelbagai pergerakan seperti menendang, meninju, atau melakukan pergerakan
  • Anda boleh meneruskan mimpi yang terganggu ketika anda tertidur

Semua tanda-tanda ini sebenarnya biasa bagi semua orang, tetapi pada orang yang mengalami gangguan tidur ini, tanda-tanda yang mereka alami cukup kerap, bahkan setiap mimpi mereka akan melakukan salah satu tanda ini.

Apa yang menyebabkan tidur yang kerap mengigau?

Dalam keadaan normal, mimpi akan muncul ketika seseorang masuk pergerakan mata yang cepat (REM), yang merupakan tahap tidur yang biasanya berlaku setiap 1.5 hingga 2 jam semasa tidur sepanjang malam.

Apabila REM juga berlaku, tubuh anda akan melakukan beberapa tindak balas seperti tekanan darah meningkat, pernafasan menjadi tidak teratur, dan otot kehilangan kekuatan untuk bergerak (lumpuh). Tapi jangan risau, itu tidak berbahaya. Sebenarnya, pada masa itu otak anda berada dalam kedudukan yang sangat aktif.

Sementara itu, pada orang yang mengalami gangguan mimpi, otot badan tidak menjadi kaku (lumpuh) sehingga dapat digerakkan dengan mudah. Jadi, apabila orang itu melihat peristiwa dalam mimpinya, dia akan menunjukkan pergerakan dalam mimpinya.

Penyebab pasti gangguan mengidap yang kerap tidak diketahui dengan pasti, tetapi para pakar mendedahkan bahawa keadaan ini dikaitkan dengan pelbagai penyakit sistem saraf, seperti penyakit Parkinson. Satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Frontiers in Neurology, menyatakan bahawa sering mengigau ketika bermimpi adalah tanda awal risiko terkena demensia.

Apa yang boleh dilakukan untuk mengatasi tidur yang kerap mengigau?

Walaupun dikaitkan dengan penyakit sistem saraf, jika anda tidak mengalami gejala lain yang menunjukkan gejala penyakit, maka anda tidak perlu risau. Sekiranya anda ingin mengetahui keadaan anda dengan pasti, anda boleh berjumpa doktor.

Sementara itu, gangguan mimpi seperti ini biasanya diatasi dengan memberikan beberapa ubat seperti Clonazepam, yang merupakan ubat penenang yang dapat membuat pesakit merasa santai ketika tidur. Sebanyak 90% kes yang ada dapat dirawat dengan ubat ini.

Walau bagaimanapun, ubat yang diberikan bergantung pada setiap gejala yang anda alami. Oleh itu, jika anda mengalami gangguan tidur seperti ini maka anda harus segera berjumpa doktor.