Keibubapaan

Hubungan yang erat antara Bapa dan Anak Perempuan Dapat Membantu Mengatasi Kesepian

Ibu bapa sebenarnya adalah mentor dan teladan bagi anak lelaki dan anak perempuan mereka. Tidak ada perbezaan khusus, baik ayah dan ibu, memiliki peranan besar dalam proses perkembangan setiap anak. Uniknya, satu kajian baru-baru ini mendapati ikatan yang kuat antara ayah dan anak perempuan dapat membantu anak mengatasi perasaan kesepian yang dialaminya.

Kasih sayang ayah dapat mengatasi kesepian anak

Pada mulanya, penyelidik dari Ohio State University mendapati bahawa gadis-gadis yang tidak terlalu dekat dengan ayah mereka lebih cenderung merasa lebih kesepian daripada gadis-gadis yang mempunyai hubungan rapat dengan ayah mereka.

Kesimpulan ini dicapai setelah kajian yang diterbitkan dalam Journal of Family Psychology melakukan tinjauan terhadap hampir 700 keluarga. Penyelidik meminta kedua ibu bapa menilai dan menggambarkan hubungan peribadi mereka dengan anak-anak di kelas 1, 3, 4, dan 5 di sekolah rendah. Tujuannya adalah untuk menentukan tahap kedekatan dan konflik yang sering berlaku antara ibu bapa dan anak-anak mereka.

Julia Yan, sebagai penyelidik utama dan pelajar kedoktoran di Ohio State University, menjelaskan bahawa tahap kedekatan mula menurun dan konflik menjadi lebih kerap berlaku antara ibu bapa dan anak-anak mereka pada masa itu.

Menurutnya, kerana anak-anak pada masa itu belajar untuk menjadi lebih berdikari, mulai berkawan dengan rakan sebaya, menghabiskan lebih banyak masa di luar rumah. Semua ini mencetuskan kelahiran konflik dalam keluarga, yang secara tidak sedar memupuk rasa kesepian pada anak.

Setelah siasatan lebih lanjut, ternyata tahap kesunyian anak-anak ini menurun ketika mereka dikelilingi oleh rakan terdekat mereka. Sebenarnya, ia boleh hilang sepenuhnya pada ayah dan anak perempuan yang mempunyai hubungan rapat.

Atas dasar ini, Xin Feng, salah seorang penyelidik lain, mengungkapkan bahawa sosok seorang ayah memegang kunci penting dalam melindungi dan membantu menangkis perasaan kesepian yang dialami oleh puterinya.

Bagaimana ia berbeza dengan ibu?

Walaupun kajian ini lebih memfokuskan hubungan antara ayah dan anak perempuan, itu tidak bermaksud bahawa ibu tidak mempunyai pengaruh yang sama terhadap perkembangan anak perempuan mereka. Seperti yang kita ketahui, sejak lahir, ibu telah bertanggungjawab terhadap keperluan anak-anak mereka. Bermula dari penyusuan, makan, mandi, dan sebagainya.

Sementara itu, bapa mempunyai cara yang berbeza untuk menunjukkan kasih sayang kepada anak-anak mereka - terutama anak perempuan - dari apa yang ibu lakukan. Ayah pada umumnya mempunyai hubungan emosi yang unik untuk berinteraksi dengan anak perempuan mereka, yang seterusnya dapat memberi kesan positif terhadap perkembangan anak.

Nah, perbezaan ini adalah salah satu sebab mengapa kajian ini lebih mengutamakan sudut pandang bapa dan anak perempuan.

Feng menasihati ayah dengan anak perempuan untuk lebih memperhatikan bagaimana perasaan anak perempuan mereka, terutama ketika mereka sedih dan kecewa. Cuba menolong anak perempuan anda untuk melalui masa-masa sukarnya.

Tetapi apa yang mesti diingat, kedua ibu bapa masih mempunyai kedudukan penting sebagai membentuk identiti anak-anak sejak kecil. Itulah sebabnya, seboleh-bolehnya mewujudkan persekitaran keluarga yang harmoni agar setiap anggota merasa selesa dalam keluarga ini.

Bagaimana membina kedekatan antara ayah dan anak perempuan?

Sebenarnya tidak ada cara khusus yang mengatur bagaimana memupuk hubungan baik antara ayah dan anak perempuan. Kerana semuanya kembali kepada perlakuan dan sikap ayah terhadap anak perempuannya. Apa yang mungkin anda lakukan adalah lebih terlibat dalam perkembangan setiap anak.

Jangan berfikir bahawa hanya isteri yang berperanan besar dalam memantau pertumbuhan dan perkembangan anak-anak. Sebagai bapa dan ketua keluarga, anda juga mempunyai tanggungjawab penting yang sama dengan ibu anda. Walaupun mungkin dengan cara mendidik yang berbeza.

Sejak usia muda, ajar anak perempuan anda hal-hal baru yang harus dipelajarinya, dengarkan setiap keluhan, dan cobalah untuk memahami apa yang sedang dia lalui. Anda juga boleh meluangkan masa untuk masa berkualiti bersama-sama, memberi pujian atas pencapaian mereka, dan aktiviti lain yang dapat mengeratkan hubungan antara anda dan anak-anak anda - lelaki dan perempuan.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌