Kesihatan wanita

7 Petua untuk Tetap Selesa Berjalan di Tumit Tinggi

Ketika datang ke fesyen untuk wanita, tidak ada yang mengalahkan sepasang kasut tumit yang cantik. Ya, kasut tumit tinggi atau tumit tinggi akan menjadikan kaki anda kelihatan lebih panjang, badan anda kelihatan lebih langsing, dan keseluruhan penampilan anda menjadi lebih menyerlah. Malangnya bagi sebilangan wanita, ini juga menjadikan mereka sengsara. Untuk memakai kasut ini dengan selesa, anda memerlukan strategi untuk membuat tumit berfungsi untuk anda, bukan melawan anda. Jadi bagaimana?

Lihat beberapa petua berikut untuk memastikan tumit tinggi yang anda gunakan tetap kelihatan bergaya tanpa perlu menjerit kesakitan di hati anda.

Petua untuk selesa memakai kasut tumit tinggi

1. Elakkan kasut runcing kasut alias dengan jari kaki runcing

Tumit tinggi jenis ini akan menekan jari kaki anda bersama-sama dan akan menyebabkan benjolan di kaki atau kecederaan.

Selain itu, elakkan juga kasut yang mempunyai tumit yang sangat tipis kerana kasut ini memberi banyak tekanan pada kaki dan pergelangan kaki anda. Cara untuk mengetahui apakah jari kaki anda mempunyai ruang yang cukup adalah jika anda dapat menggoyangkannya dengan bebas tanpa masalah.

2. Beli saiz yang betul

Ini jelas. Tetapi kapan terakhir kali kaki anda diukur ketika membeli kasut? Pakar bersetuju bahawa kaki boleh membesar seiring bertambahnya usia, malah keadaan seperti kehamilan juga boleh mempengaruhi ukuran kasut anda.

Itulah sebabnya sangat penting untuk mengukur kaki setiap kali anda membeli kasut baru. Pastikan ada ruang antara jari kaki terpanjang dan hujung kasut, untuk memberi ruang pada jari kaki anda. Untuk kasut tumit tinggi, ini bermakna anda harus mengambil ukuran yang lebih besar agar selesa.

3. Jari bulat adalah yang terbaik

Ya, model tumit tinggi membulatkasut alas bulat memberikan ruang yang cukup untuk jari kaki sehingga kaki anda berada dalam kedudukan semula jadi.

Selain mengelakkan kesakitan pada jari kaki, terutama ibu jari, model kasut tumit tinggi ini juga selesa untuk digunakan setiap hari. Nasib baik, model kasut dengan jari kaki bulat nampaknya selalu menjadi trend di setiap musim. Jadi, anda tidak akan menghadapi masalah untuk mencari kasut bertumit tinggi seperti ini.

4. Jangan gunakan yang terlalu tinggi

Anda boleh menggunakan tumit dengan ketinggian 2-5 cm yang masih cukup selesa ketika dipakai. Elakkan tumit dengan ketinggian 7-10 cm atau lebih, yang akan memberi tekanan pada pergelangan kaki dan tulang di bahagian depan kaki anda.

5. Ukur lebar kaki anda

Lebar kaki anda sama pentingnya dengan panjang. Banyak kasut menggunakan lebar kaki standard. Tetapi jika anda mempunyai kaki yang lebih lebar, kasut selebar standard tidak akan membuat anda selesa.

Apabila anda menjumpai sepasang kasut yang anda suka, lihat apakah kasut itu mempunyai lebar kasut yang mencukupi; jika tidak, pembuat kasut biasanya dapat melebarkan kasut untuk memberi ruang pada kaki, meningkatkan keselesaan kaki anda.

6. Gunakan galas

Sekiranya kasut anda tidak cukup selesa, inilah masanya untuk mempertimbangkan pelindung. Banyak kasut tidak menyediakan bantalan yang mencukupi di kawasan yang memerlukan bantalan, seperti tepat di bawah pergelangan kaki.

Bantal boleh menyokong kaki dan menjadikannya lebih selesa, terutamanya ketika anda memakai kasut tumit tinggi, di mana semua berat diletakkan di bawah pergelangan kaki anda. Anda boleh membeli galas atau dalam-tunggal Ini di beberapa kedai kasut atau di kedai membaiki kasut.

7. Gunakan secara bergantian

Memakai kasut tumit tinggi selama seminggu berturut-turut boleh membuat kaki anda sakit. Untuk memberi rasa selesa, ganti dengan kasut rata atau kasut.

Walaupun tumit memanjangkan kaki anda ketika anda memakai rok, mereka tidak terlalu penting ketika anda memakai seluar, jadi istirahatlah kaki anda.