Kesihatan Pencernaan

Sakit Perut Selepas Minum Jamu? Inilah Sebabnya •

Minum jamu mungkin sudah menjadi kebiasaan anda. Minum ubat herba dipercayai dapat melegakan penyakit seperti selesema dan sakit dan mengatasi keletihan. Namun, sebilangan orang merasa sakit perut setelah minum ubat herba. Adakah ia berbahaya?

Mengapa anda sakit perut setelah minum ubat herba?

Sehingga kini, bukti klinikal yang kuat yang dapat membuktikan keberkesanan ramuan dan ubat herba untuk menyembuhkan penyakit sangat terhad.

Oleh kerana kemungkinan kesan sampingan disyaki melebihi manfaatnya, kekurangan bukti perubatan ini menunjukkan bahawa penggunaan ubat-ubatan herba tidak digalakkan.

Pakar memberi amaran bahawa minum terlalu banyak boleh menyebabkan sakit perut, dengan gejala yang serupa dengan penyakit ulser.

Kebiasaan minum ubat herba yang terus mencetuskan pendarahan gastrik dikenali sebagai NSAID-gastritis disebabkan. NSAID-digunakangastritis iaitu kerosakan pada lapisan mukosa (kulit dalaman) organ perut kerana pengambilan ubat NSAID.

Sebilangan besar ramuan di pasaran diketahui dicampurkan dengan ubat anti-radang bukan steroid (NSAID / NSAID) untuk mengurangkan sakit badan.

NSAID adalah yang membuat badan berasa lebih sihat setelah minum ubat herba. NSAID sering digunakan sebagai ubat preskripsi untuk artritis, radang, dan penyakit jantung.

NSAID berfungsi dengan menekan pengeluaran prostaglandin. Prostaglandin adalah bahan yang melindungi fungsi dan integriti lapisan dinding perut.

Semasa berada di dalam perut, prostaglandin berfungsi untuk menghambat pengeluaran asam lambung dan menjaga fungsi memperbaiki lapisan perut yang rosak.

Oleh itu, pengambilan NSAID secara tidak langsung meningkatkan pengeluaran asid perut. Asid perut yang berlebihan akan merosakkan lapisan pelindung perut, menjadikan perut lebih mudah terkena jangkitan Helicobacter pylori.

Apakah Keadaan Berbahaya Kerana Asid Perut Meningkat?

Bahayanya adalah jika sakit perut setelah minum ubat herba dibiarkan

NSAID mempunyai kesan sampingan jangka panjang yang cukup berbahaya. Walaupun pada dos yang rendah, NSAID boleh menyebabkan gastritis (radang perut).

Sekiranya kebiasaan mengambil NSAID tidak dihentikan, akibatnya boleh membawa maut kepada perut anda. Komplikasi yang paling biasa adalah pendarahan gastrik. Ini paling kerap berlaku pada kumpulan umur lebih dari 60 tahun.

Pendarahan perut hanya akan dapat disedari apabila muntah dengan kandungan perut coklat-kopi atau najis hitam, lembut, seperti aspal. Keadaan yang juga sering timbul kerana minum ubat herba yang kerap adalah pembentukan lubang (perforasi) perut.

Kadang kala, kandungan produk herba tertentu tidak ditulis secara lengkap pada bungkusannya. Ini rumit kerana ujian makmal diperlukan untuk mencari kandungan NSAID dalam perubatan herba.

Perlu diketahui bahawa ada kasus pada tahun 2002 ketika produk herba didapati mengandung fenilbutazon, sejenis ubat NSAID.

Bijak dalam pengambilan ramuan

Oleh kerana anda tidak dapat mengetahui kandungan ramuan yang anda minum, adalah idea yang baik untuk mengehadkan minum anda dan tidak menjadikannya kebiasaan untuk mencegah gastritis yang disebabkan oleh NSAID.

Di samping itu, walaupun dibuat dari bahan-bahan semula jadi, semua rempah-rempah herba juga mengandungi sebatian kimia yang berpotensi menimbulkan risiko kesan sampingan.

Contohnya, ubat herba dari daun ubi kayu yang didakwa kaya dengan sebatian antioksidan semula jadi yang melawan barah. Tetapi sebaliknya, daun ubi kayu mengandung sejumlah besar sianida yang berpotensi mematikan jika tidak dirawat dengan baik.

Belum lagi jika badan anda sensitif atau mempunyai reaksi alergi. Sekiranya ini berlaku, jangan bergantung pada ubat herba seperti herba, terutama tanpa pengetahuan doktor.

Tidak mengapa jika anda sesekali ingin minum ubat herba, tetapi jika anda ingin menggunakannya sebagai rawatan jangka panjang, berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.