Kehamilan

Adakah selamat bagi wanita hamil untuk memakan telur yang tidak dimasak?

Telur boleh menjadi pilihan makanan untuk memenuhi keperluan protein ibu hamil. Sebagai tambahan kepada harga yang berpatutan, telur juga dapat diproses dengan mudah menjadi pelbagai jenis hidangan, misalnya telur rebus, telur sisi cerah, atau telur orak. Namun, bolehkah wanita hamil memakan telur separuh masak? Ayuh, cari jawapan di bawah.

Bolehkah wanita hamil makan telur yang tidak dimasak?

Wanita hamil perlu menjaga kesihatan tubuh mereka dengan memperhatikan makanan yang mereka makan.

Sebabnya, makanan membekalkan nutrien yang menyokong kesihatan ibu hamil dan juga perkembangan janin.

Sebaliknya, makanan juga boleh memberi kesan negatif jika mengandung atau terkena patogen (benih penyakit).

Salah satu perkara penting yang perlu diberi perhatian oleh wanita hamil dalam memilih makanan adalah tahap kematangan.

Menurut Persatuan Kehamilan Amerika, makanan mentah adalah pantang larang makanan untuk wanita hamil, salah satu contohnya adalah telur.

Telur mengandungi protein, vitamin A, vitamin B, selenium, fosforus, dan asid folik. Pada wanita hamil, nutrien ini menjaga sel-sel tubuh sihat dan mencegah bayi dari kecacatan tiub saraf.

Malangnya, wanita hamil hanya dibenarkan memakan telur masak, bukan telur mentah atau kurang matang.

Sebilangan organisasi kesihatan memberi wanita hamil lampu hijau untuk makan telur mentah atau kurang matang. Namun, syaratnya ialah telur mesti dipasteurisasi terlebih dahulu.

Namun, mencari telur yang benar-benar dipasteurisasi di Indonesia tidaklah mudah.

Daripada memakan telur mentah atau matang yang membimbangkan anda, Louise Silverton, Ketua Obstetrik di Royal College of Bidan, memberitahu BBC bahawa ini adalah yang terbaik.

Menurutnya, kumpulan yang rentan terkena jangkitan tidak boleh makan telur mentah, telur matang, atau makanan lain yang mengandung telur mentah.

Kumpulan rentan yang dimaksud adalah orang yang mempunyai sistem imun yang lemah, seperti wanita hamil, anak-anak, orang tua, dan orang yang mempunyai masalah kesihatan tertentu.

Sebabnya adalah kerana telur atau makanan yang tidak dimasak dengan sempurna membolehkan bakteria masih hidup di dalamnya.

Sekiranya memasuki tubuh wanita hamil, keracunan makanan boleh berlaku.

Kesan wanita hamil memakan telur separuh masak

Dipetik dari FDA, telur mentah atau matang mengandungi bakteria Salmonella. Bakteria yang memasuki badan wanita hamil boleh menyebabkan sakit perut dan cirit-birit.

Di samping itu, wanita hamil juga boleh mengalami loya perut, demam, dan sakit kepala yang muncul dalam masa 6 hingga 72 jam setelah makan telur mentah atau kurang matang.

Gejala ini boleh bertahan selama 4 hingga 7 hari. Dalam kes yang teruk, bakteria ini boleh menyebabkan jangkitan teruk yang boleh menyebabkan kematian janin.

Bukan hanya keracunan, ternyata memakan telur mentah juga kurang berguna. Telur mentah mengandungi avidin yang boleh mengganggu penyerapan biotin (vitamin B7) di dalam usus.

Selain itu, asid amino dalam telur juga tidak diserap oleh badan dengan baik apabila dimakan mentah.

Sekiranya ibu hamil ingin mendapatkan faedah telur, makanan ini harus dimakan semasa dimasak.

Semasa memasak, pastikan kuning telurnya lebih kencang dan berwarna susu, terutamanya ketika anda membuat mata rusuk. Agar ia dimasak di kedua-dua belah pihak, jangan lupa membalik telur.

Perkara lain yang perlu dipertimbangkan adalah penyimpanan telur dan kebersihan tangan.

Simpan telur di dalam peti sejuk untuk mengelakkan bakteria membiak. Basuh tangan anda semasa menyediakan makanan dan juga sebelum makan.

Selain mengelakkan makan telur mentah atau matang, ibu hamil juga perlu mengelakkan ikan dan daging yang kurang matang.