Kesihatan mata

7 Kesalahan Biasa Ketika Menggunakan Titisan Mata

Adakah selama ini anda menggunakan titisan mata dengan betul? Penyalahgunaan titisan mata boleh menyebabkan mata tidak sembuh kerana ubatnya tidak berfungsi dengan baik. Lebih buruk lagi, anda mungkin mengalami komplikasi serius jika anda tidak berhati-hati. Oleh itu, pastikan anda mengelakkan tujuh kesalahan biasa ini.

Penyalahgunaan titisan mata

Berikut adalah kesilapan menggunakan titisan mata yang tidak boleh anda lakukan.

1. Terlupa atau terlambat untuk menggunakan titisan mata

Sekiranya anda telah dinasihatkan oleh doktor atau ahli farmasi agar mata anda jatuh beberapa kali sehari, ikuti jadual yang telah anda tetapkan.

Seorang pakar oftalmologi dari Wills Eye Hospital di Amerika Syarikat, dr. Rick Wilson menjelaskan bahawa lupa atau terlambat menggunakan titisan mata dapat meningkatkan risiko penyakit ini menjadi lebih teruk.

Menurut dr. Rick Wilson, titisan mata hanya berkesan selama beberapa jam. Oleh itu, jika anda diminta untuk melelapkan mata setiap empat jam, jangan terlambat.

2. Menahan kelopak mata sambil menitis ubat

Semasa menitis ubat, adakah anda memegang kelopak mata dengan jari sehingga tidak menutup? Ternyata cara ini salah.

Sebab pertama mengapa kaedah ini salah adalah bahawa ubat tersebut tidak boleh masuk ke mata kerana anda menutup mata secara refleks. Sebab kedua adalah bahawa jika ubat masuk ke mata anda, kemungkinan besar ubat itu akan keluar lagi dengan air mata anda.

Cara yang betul adalah meneteskan beg di bawah mata. Tarik eyebag anda ke bawah dan letakkan ubat anda di celah.

Agar ubat tidak keluar lagi, tutup mata anda selama dua atau tiga minit dengan kepala ke bawah.

3. Dua tetes sekaligus

Jangan segera meletakkan dua titis ubat pada mata yang sama. Ini kerana setiap titisan ubat mesti diserap terlebih dahulu oleh mata anda selama kira-kira lima minit.

Perkara yang sama berlaku sekiranya anda diberi lebih daripada satu jenis ubat mata yang mesti disertakan bersama.

Oleh itu, berikan hanya satu tetes untuk setiap mata (atau hanya mata yang sakit, bergantung pada nasihat doktor anda) dan tunggu lima minit. Hanya selepas itu berikan penurunan kedua.

4. Menjatuhkan ubat terlalu dekat dengan hidung

Menurut pakar mata dr. Stephanie Marioneaux dari American Academy of Ophthalmology, anda harus meletakkan ubat itu di sudut luar mata dekat dengan kuil.

Menjatuhkan ubat terlalu dekat ke hidung boleh membiarkan ubat mengalir ke saluran hidung dan bukannya ke mata. Untuk mengelakkannya, setelah meneteskan ubat, tutup mata sambil menekan bahagian dalam mata dengan lembut.

5. Jangan basuh tangan anda

Menjatuhkan mata dengan tangan yang kotor boleh menyebabkan jangkitan kuman. Oleh itu, pastikan anda mencuci tangan dengan bersih sebelum menggunakan ubat tersebut.

Selain itu, jangan sentuh mulut botol ubat, apatah lagi membiarkannya terbuka dan tercemar dengan pelbagai bakteria dan kuman. Tutup botol dengan ketat selepas digunakan.

6. Tidak memperhatikan tarikh luput ubat

Oleh kerana titisan mata adalah salah satu jenis ubat yang selalu ada di kabinet ubat atau peti pertolongan cemas, anda mungkin tidak menyedari bahawa ubat mata anda telah berakhir dengan tarikh luput.

Semasa membeli ubat di farmasi, anda mungkin tidak akan memeriksa tarikh luput lagi.

Ubat yang telah luput tidak akan memberi kesan pada mata. Anda berisiko mengalami komplikasi kerana bahan yang telah habis tempoh masa boleh mengubah sifat dan menghasilkan reaksi kimia tertentu.

7. Hanya gunakan titisan mata

Dr. Stephanie Marioneaux mengingatkan anda bahawa anda tidak boleh hanya menggunakan titisan mata sekiranya anda mempunyai aduan tertentu. Terutama jika gejala tidak hilang dalam 24 atau 48 jam.

Lebih baik berjumpa doktor dengan segera agar dia dapat memberikan diagnosis dan rawatan yang tepat. Terutama jika gejala yang dialami kabur atau terganggu penglihatan.