Kecergasan

6 Kesalahan Semasa Berjalan Yang Sering Dipandang •

Berjalan kaki menawarkan pelbagai faedah yang baik untuk kesihatan anda. Malangnya, banyak orang secara tidak sedar melakukan kesilapan ketika berjalan. Hasilnya, faedah yang ditawarkan dari aktiviti yang satu ini tidak optimum.

Kesalahan biasa semasa berjalan

1. Langkah kaki terlalu lebar

Sebilangan besar orang yang berjalan pantas akan melangkah secara refleks. Ini sebenarnya tidak betul. Langkah kaki yang terlalu lebar sebenarnya dapat membuat pergerakan terasa lebih berat dan lebih perlahan. Anak lembu dan tulang kering anda juga cepat sakit.

Lakukan langkah yang lebih pendek, tetapi dengan kadar yang lebih pantas.

2. Minum terlalu sedikit

Sama seperti ketika melakukan sukan lain, pastikan anda memenuhi pengambilan cecair yang mencukupi sebelum, semasa, dan setelah berjalan. Bawa sebotol air semasa berjalan untuk mengelakkan dehidrasi sambil mengekalkan pengambilan cecair badan yang optimum. Terutama dalam cuaca panas.

Elakkan minuman yang mengandungi kafein, kerana minuman jenis ini sebenarnya boleh membuat anda haus dan kehilangan banyak cecair. Sebaliknya, pilih air mineral biasa.

3. Pakai kasut yang salah

Tidak semua kasut sukan sesuai untuk berjalan kaki. Sekiranya kasut yang anda pakai untuk berjalan tidak betul, anda cenderung mengalami masalah fasciitis plantar, keseleo, dan lutut.

Pilih kasut yang ringan tetapi masih mempunyai bantalan lembut untuk memberi keselesaan semasa anda melangkah. Tapak kasut juga harus lentur, agar kaki anda tidak mengalami tekanan berat ketika berjalan.

Tidak kurang pentingnya, pastikan kasut yang anda pakai mempunyai ukuran yang sesuai untuk kaki anda. Jadi, anda tidak merasa sesak atau longgar ketika memakainya.

4. Pilihan pakaian yang salah

Sebilangan orang mungkin memakai pakaian yang terlalu tebal ketika berjalan. Sebenarnya, pakaian yang terlalu tebal sebenarnya menghalang proses penyejatan badan. Sebaliknya, pakai pakaian yang selesa, tidak tebal, dan boleh menyerap peluh. Pada dasarnya, gunakan bahan yang dapat membantu mengurangkan penyejatan peluh yang keluar semasa berjalan.

5. Jangan gerakkan tangan anda

Kesalahan berjalan yang lain adalah membiarkan tangan anda tergantung di kedua-dua bahagian badan anda semasa anda berjalan. Adalah idea yang baik untuk mengayunkan tangan ke belakang kaki. Oleh itu, apabila kaki kiri anda ke hadapan, maka arahkan lengan kanan ke hadapan. Sebaliknya.

Untuk menjadi lebih optimum, tutup penumbuk dengan ibu jari di kepalan tangan untuk menegangkan otot lengan atas. Kemudian, ayunkan tangan anda sekeras yang anda boleh.

Sekiranya dilakukan dengan teknik yang betul, mengayunkan tangan ketika berjalan dapat mengikuti jejak kaki sambil mempercepat langkah anda.

6. Turun ketika berjalan

Tanpa menyedarinya, banyak orang berjalan dengan kepala ke bawah kerana terlalu fokus memerhatikan kaki mereka atau hanya melihat skrin telefon bimbit. Sebenarnya, menundukkan kepala ketika berjalan sebenarnya boleh membuatkan punggung, leher, dan bahu anda terasa sakit atau kaku.

Bukan hanya itu, menundukkan kepala ketika berjalan sebenarnya dapat membuat anda tidak mengetahui keadaan sekitarnya. Ya, anda mungkin memukul orang atau bangunan di hadapan anda.

Oleh itu, berjalanlah dengan postur badan yang baik. Pastikan badan anda lurus dan fokuskan mata anda di jalan raya atau keadaan di hadapan anda