Kesihatan kulit

Rambut Tipis Hampir Botak? Mencuci Menggunakan Syampu Dengan 5 Bahan Ini

Rambut berkilat tebal adalah tanda rambut sihat. Malangnya, masih banyak orang yang mempunyai masalah dengan ketebalan rambut mereka. Rambut nipis membuat anda merasa yakin dan bimbang bahawa anda akan menjadi botak dalam jangka masa yang lama. Tidak semestinya seperti itu, anda tahu! Sekiranya anda mengetahui sebab dan jenis syampu yang tepat untuk rambut nipis, masalah ini dapat diselesaikan dengan mudah.

Apa yang menyebabkan rambut nipis?

Sebilangan besar kes rambut nipis berpunca dari faktor genetik iaitu keturunan. Walaupun begitu, rambut nipis bukanlah jaminan kebotakan.

Sekiranya ahli keluarga anda tidak mempunyai masalah rambut yang sama, rambut nipis anda mungkin terjejas oleh diet dan gaya hidup anda yang tidak sihat. Rambut tipis dan mudah rontok cenderung dialami oleh orang yang kurang makan protein, zink, vitamin B, dan biotin. Ketiga-tiga nutrien ini bekerjasama untuk menguatkan struktur batang rambut dan mempercepat pertumbuhan rambut. Tambahan, diet tinggi lemak jenuh dan nilai indeks glisemik tinggi tanpa anda sedari, ia juga menjadikan rambut cepat rosak.

Faktor lain yang menyebabkan rambut nipis adalah kekurangan kebersihan diri. Kelemumur dan rambut berminyak kerana kerap mencuci rambut dapat mengelakkan rambut baru tumbuh. Oleh itu, pastikan anda menjaga rambut dengan kerap, dan pilih syampu yang betul agar masalahnya tidak merebak.

Petua memilih syampu yang sesuai untuk rambut nipis

Syampu yang baik untuk pemilik rambut nipis dapat dilihat dari ramuannya. Di pasar raya ketika anda ingin membeli syampu baru, periksa untuk mengetahui apakah produk pilihan anda mengandungi ramuan berikut:

1. Rumpai Laut ( rumput laut), protein soya, dan mentega shea

Kajian dari Korea menyatakan bahawa gabungan rumput laut, kacang soya dan mentega shea Membantu menguatkan rambut sehingga tidak mudah putus dan gugur.

Rumpai laut merangsang pertumbuhan sel kulit kepala yang sihat untuk memberi laluan kepada pembentukan folikel rambut baru. Bahan aktif dalam rumput laut juga dapat mencegah kebotakan. Sementara itu, protein soya dan shea butter berguna untuk menguatkan akar dan helai rambut.

2. Biotin (Vitamin B5)

Khasiat biotin dan asid pantotenik (vitamin B5) telah lama dipercayai dapat menguatkan dan menebalkan rambut dan mengurangkan keguguran rambut.

Di dalam badan, biotin bertindak balas dengan enzim yang dihasilkan di kelenjar adrenal yang berfungsi menghasilkan asid amino untuk menghasilkan protein. Rambut diperbuat daripada protein khas yang disebut keratin. Itulah sebabnya biotin dipercayai berguna dalam membantu pertumbuhan rambut baru yang sihat.

Biotin juga dapat membantu memperbaiki rambut yang rosak akibat terlalu banyak syampu dan terdedah kepada panas, sama ada dari cahaya matahari atau panas dari alat penggayaan seperti pelurus atau pelurus. pengering rambut .

3. Argan minyak

Minyak argan sering digunakan oleh orang ramai Timur Tengah untuk penjagaan kecantikan kulit. Tetapi selain rambut, minyak argan juga berguna untuk menjaga rambut tetap kuat dan lembut, sekaligus mencegahnya dari pecah dan kelemumur.

4. Vitamin E

Selain mengandungi tiga nutrien di atas, syampu yang baik untuk rambut nipis juga semestinya mengandungi vitamin E. Antioksidan yang terdapat dalam vitamin E berfungsi untuk memperbaiki peredaran darah ke kulit kepala, sehingga membantu memperbaiki keguguran rambut dan menguatkan batang rambut. Kulit kepala yang sihat dapat menyokong pertumbuhan rambut baru, tebal dan sihat.

5. Ginseng

Kajian 2012 oleh Korea University College of Medicine mendapati bahawa ginseng merah boleh menjadi alternatif rawatan semula jadi untuk kebotakan.

Laporan tersebut disokong oleh kajian yang tergolong dalam Pusat Perubatan Universiti Maryland yang menyatakan bahawa antioksidan dalam ginseng dapat menyokong kesihatan jantung dan sistem pembuluh darah anda untuk menjaga aliran darah yang sihat. Aliran darah yang lancar ke kulit kepala dapat membantu meningkatkan pertumbuhan rambut baru yang sihat.