Kesihatan Otak dan Saraf

Selalunya Headbang Semasa Konsert Logam? Kerosakan Otak Berhati-hati •

Sekiranya anda sering datang ke pertunjukan atau suka menonton konsert dan festival rock, punk, atau logam, anda pasti tahu istilahnya. kepala terhantuk atau hulu kepala ?

Semasa anda masih remaja atau mungkin sekarang, anda mungkin menikmati muzik yang keras dan bergoyang sambil menganggukkan kepala. Tetapi adakah anda tahu bahawa sebenarnya kepala bangang adakah ia berbahaya?

WebMD.com pada tahun 2008 melaporkan bahawa hulu kepala boleh membahayakan otak, sebenarnya boleh mencederakan otak dan bahkan boleh menyebabkan strok! Wah ...

Penemuan itu kepala bangang Bahaya ini dinyatakan oleh dua penyelidik dari University of New South Wales di Australia. Kedua-dua penyelidik, profesor Andrew McIntosh dan pembantunya, Declan Patton, mendapati bahawa dengan pantas menggerakkan kepala ke atas dan ke bawah, memusingkan kepala dengan kuat, atau menggerakkan kepala dan leher ke belakang dan ke belakang semasa mendengar muzik, meningkatkan risiko kecederaan. Risikonya lebih tinggi apabila tempo muzik juga tinggi.

Anda boleh mengurangkan risiko kecederaan anda dengan memakai pelindung leher atau menggerakkan kepala anda dengan perlahan, kata kedua penyelidik itu.

Andrew dan Declan melakukan penyelidikan mereka dengan mengunjungi pelbagai konsert muzik logam, seperti Motörhead, Ozzy Osbourne, dan Skid Row. Mereka melihatnya hulu kepala sering dilakukan oleh penonton yang datang. Hingga akhirnya mereka membuat teori risiko hubungan antara cedera otak dan tempo muzik, serta jarak pergerakan leher dan kepala. Mereka mendapati peningkatan risiko kecederaan leher ketika muzik mencapai tempo 130 denyutan seminit.

Mereka kemudian mendapati bahawa setiap 146 denyut seminit, penonton akan membuat persembahan kepala bangang . Ini disimpulkan setelah membuat senarai 11 lagu yang dapat membuat seseorang membuat persembahan kepala bangang . H eadbang yang boleh menyebabkan sakit kepala dan pening, berlaku ketika pergerakan leher dan kepala lebih besar dari 75 darjah.

Kedua-dua penyelidik ini juga memberi cadangan kepada pemuzik bahawa setiap kali mereka mengeluarkan album, mereka juga menyertakan peringatan agar pendengar dan penonton melakukan sesuatu kepala bangang dengan berhati-hati.

Mungkin ada pendarahan di otak

Kembali pada tahun 2014, Binatang Harian juga melaporkan kajian kes baru yang diterbitkan dalam jurnal perubatan Lancet, yang mendedahkan bahawa kepala terhantuk menyebabkan kerosakan otak, kerana otak akan bertembung dengan tengkorak.

Penyelidikan ini dilakukan kerana terdapat seorang peminat muzik heavy metal di Jerman, yang otaknya mengalami pendarahan setelah melakukan kepala bangang sambil menonton konsert Motorhead.

Lelaki berusia 50 tahun itu mengadu sakit kepala selama dua minggu dan akhirnya dimasukkan ke Sekolah Perubatan Hannover. Imbasan CT menunjukkan pendarahan otak (hematoma subdural kronik) di bahagian kanan otaknya. Kepada doktor, lelaki itu mengatakan bahawa dia sering melakukannya kepala bangang untuk tahun.

Salah seorang doktor yang merawatnya, Dr. Ariya Pirayesh Islamian, mengatakan bahawa doktor tidak menentang seseorang yang melakukan pening kepala . Menurut Dr. Ariya, risiko kepala bangang itu sendiri sangat rendah.

"Tetapi saya tidak fikir jika pesakit kita pergi ke konsert klasik, ini tidak akan berlaku," kata Dr. Ariya.

Seorang pakar bedah saraf dan pemegang amanah Headway (kumpulan penyokong kecederaan otak di UK), Dr. Colin Shieff, mengatakan bahawa mungkin ada risiko lain yang lebih tinggi pada konsert rock selain kepala terhantuk .

"Sebilangan besar orang yang pergi ke festival muzik dan melompat-lompat sambil menggelengkan kepala tidak berakhir di tangan pakar bedah saraf," kata Dr. Colin.

Walau bagaimanapun, jika anda ingin terus menikmati muzik yang kuat seperti punk, rock, dan metal, pada masa yang sama anda ingin menikmatinya dengan pening kepala , lebih baik mengikuti apa yang dicadangkan oleh profesor Andrew McIntosh dan pembantunya, Declan Patton sebelumnya, iaitu melakukannya secara sederhana.

Sekiranya anda merasa ada yang tidak kena pada kepala anda atau anda mengalami sakit kepala yang berterusan selepas itu kepala bangang gembira dalam konsert muzik, adalah idea yang baik untuk segera berjumpa doktor untuk memeriksanya.

BACA JUGA:

  • Jangan berdiri di dekat pembesar suara semasa menonton konsert muzik
  • Gunakan alat dengar dengan selamat tanpa merosakkan pendengaran anda
  • Semua jenis sakit leher