Kesihatan jantung

Statin, bilakah masa terbaik untuk mengambilnya? •

Bagi anda yang menguruskan tahap kolesterol tinggi, doktor anda biasanya akan mengarahkan anda untuk mengambil ubat penurun kolesterol (statin). Anda hanya boleh minum ubat ini sekali sehari. Sama seperti ubat lain secara amnya tidak boleh diambil secara sembarangan. Jadi, bilakah masa terbaik untuk mengambil ubat statin?

Faedah pengambilan ubat statin dan cara ia berfungsi

Statin adalah ubat yang biasa diresepkan oleh doktor untuk menurunkan kadar kolesterol dalam darah. Khususnya, ubat ini membantu menurunkan kadar kolesterol LDL ( lipoprotein berketumpatan rendah ) atau kolesterol jahat.

Sekiranya darah anda mengandungi LDL terlalu banyak, lemak ini dapat menumpuk dan menumpuk di dinding saluran darah, mengurangkan aliran darah dan menyebabkan penyumbatan. LDL dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit jantung koronari.

Ubat penurun kolesterol ini berfungsi dengan dua cara. Pertama, ia menghalang enzim tubuh yang menghasilkan kolesterol. Kedua, ia membantu mengurangkan plak pada saluran darah.

Oleh itu, ubat statin diketahui dapat mengurangkan risiko anda mengalami strok atau serangan jantung.

Masa terbaik untuk mengambil ubat statin

Anda harus tahu bahawa semasa anda mengambil ubat, ia memberi kesan terhadap keberkesanan ubat dalam mengatasi penyakit. Salah satu ubat ini untuk menurunkan kolesterol.

Ubat statin mempunyai banyak jenis. Nah, setiap jenis ubat mempunyai waktu minum yang berbeza. Oleh itu, sebelum anda menggunakan ubat ini, lebih baik berunding dengan doktor anda terlebih dahulu.

Lebih jelas lagi, mari kita bincangkan satu persatu masa terbaik untuk mengambil ubat kolesterol mengikut jenisnya.

1. Statin bertindak pendek

Ubat kolesterol dengan jangka masa tindakan yang terbaik diambil pada waktu malam. Kajian menunjukkan bahawa mengambil statin bertindak pendek pada waktu malam membantu menurunkan kadar LDL dan kolesterol total lebih baik daripada pada waktu siang.

Ini kerana enzim hati yang menghasilkan kolesterol lebih aktif pada waktu malam. Apabila anda mengambil ubat statin pada waktu itu, sudah tentu prestasi ubat tersebut akan lebih berkesan. Jenis ubat ini mempunyai jangka hayat kurang dari 6 jam.

Contoh ubat kolesterol yang dikelaskan sebagai statin bertindak pendek termasuk:

 • lovastatin (Mevacor),
 • fluvastatin (tablet pelepasan standard),
 • pravastatin (Pravachol), dan
 • simvastatin (Zocor).

2. Statin yang bertindak panjang

Ubat kolesterol jenis ini mempunyai masa yang lebih lama untuk diproses oleh tubuh, iaitu waktu paruh 19 jam. Oleh itu, doktor biasanya menasihatkan pesakit untuk mengambil ubat statin ini pada waktu pagi atau petang.

Penting bagi anda untuk konsisten dalam menentukan kapan mengambil ubat anda. Sekiranya pada awal penggunaan ubat, anda mengambilnya pada waktu pagi, anda harus terus mengambil ubat itu setiap pagi.

Berikut adalah contoh ubat yang termasuk dalam statin yang bertindak panjang, termasuk:

 • atorvastatin (Lipitor),
 • fluvastatin (tablet pelepasan berpanjangan), dan
 • rosuvastatin (Crestor)

Petua untuk pengambilan ubat statin dengan selamat

Sekiranya anda mahukan ubat kolesterol ini berkesan dalam merawat keadaan ini, pertimbangkan petua berikut.

Jangan berhenti minum ubat tanpa kebenaran doktor

Anda perlu memahami jika anda boleh terus mengambil ubat ini selama-lamanya. Dalam banyak kes, apabila seseorang berhenti mengambil statin, kadar kolesterolnya meningkat lagi. Oleh itu, seseorang tidak boleh berhenti mengambil statin tanpa kebenaran doktor.

Walau bagaimanapun, doktor anda mungkin mengurangkan dos anda atau memberi anda lampu hijau untuk berhenti mengambil ubat statin. Terutama jika dengan berhenti merokok, berolahraga dengan tekun, dan berjaya menurunkan berat badan, ini menunjukkan hasil yang berkesan dalam mengawal kadar kolesterol badan.

Ketahui kesan sampingannya

Seperti kebanyakan ubat, statin juga boleh menyebabkan kesan sampingan. Menyedari kesan sampingan ubat adalah penting. Sebabnya, jika kesan sampingan membuat anda tidak selesa untuk mengganggu aktiviti harian, anda perlu berjumpa doktor dengan lebih lanjut.

Berikut adalah pelbagai kesan sampingan yang mungkin berlaku selepas anda mengambil ubat statin.

 • Kesakitan otot, kelemahan otot, atau kekejangan.
 • Sembelit atau cirit-birit.
 • Pening dan loya.
 • Badan dan sakit kepala yang lemah.
 • Mencetuskan peningkatan gula darah pada orang dengan keadaan tertentu.

Lakukan perubahan gaya hidup agar lebih sihat

Mengandalkan ubat statin tanpa membuat perubahan gaya hidup, termasuk diet untuk orang yang mempunyai kolesterol tinggi untuk mengatasinya, menurut laman web Mayo Clinic.

Jadi, jangan hanya menggunakan ubat tanpa membuat perubahan dan tabiat diet tertentu yang mempengaruhi tahap kolesterol dalam badan anda.