Kesihatan kulit

Pelindung Matahari Kimia dan Pelindung Matahari Mineral: Mana Yang Lebih Baik?

Tidak semua pelindung matahari dibuat sama. Terdapat beberapa jenis pelindung matahari yang dihasilkan mengikut jenis kulit anda, seperti pelindung matahari bahan kimia dan mineral. Kedua-duanya mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing. Oleh itu, sila rujuk ulasan di bawah untuk pertimbangan anda.

Fungsi pelindung matahari kimia dan mineral untuk wajah

Pada dasarnya, manfaat menggunakan pelindung matahari adalah untuk mencegah barah kulit dengan melindungi diri anda dari sinar ultraviolet yang berbahaya.

Satu jenis pelindung matahari Yang paling biasa digunakan adalah bahan kimia. Seperti yang dilaporkan oleh Akademi Dermatologi Amerika , taip pelindung matahari yang ini dapat menyerap cahaya matahari.

Formula oksibenzon , avobenzon , oktisalat , dan bahan kimia lain membuat pelindung matahari jauh lebih mudah digunakan kerana tidak meninggalkan tanda putih.

Selain itu, pelindung matahari bahan mineral mengandungi zink dioksida dan titanium dioksida yang juga dapat mengelakkan sinar UV menembusi kulit anda. lain daripada itu, pelindung matahari Ia juga boleh digunakan bersama dengan produk penjagaan kulit yang lain.

Pelindung matahari kimia ( bahan kimia ) vs. mineral, yang manakah lebih baik?

Pada tahun 2019, terdapat satu kajian yang menguji empat bahan kimia yang ada di bahan kimia pelindung matahari, iaitu avobenzone, oxybenzone, octocrylene, dan ecamsule. Para penyelidik mendapati bahawa keempat-empat sebatian tersebut sebenarnya diserap oleh kulit ke dalam aliran darah pada jumlah yang cukup besar, iaitu 0,5 nanogram per mililiter.

Jumlah ini telah melebihi had selamat yang disyorkan oleh FDA. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan sama ada sebatian ini benar-benar mempunyai kesan sampingan terhadap kesihatan badan atau tidak.

Namun, itu tidak bermaksud pelindung matahari Produk berasaskan bahan kimia dikategorikan sebagai produk yang tidak selamat. Cukup, elok dihindari pelindung matahari mengandungi oxybenzone kerana ada kemungkinan ia boleh mengganggu hormon dan menyebabkan reaksi alergi.

Kekuatan dan kelemahan pelindung matahari kimia dan mineral

Sudah tentu antara dua jenis pelindung matahari Dalam kes ini, terdapat banyak kelebihan dan kekurangan yang dapat dipertimbangkan ketika memilih yang baik untuk kulit anda. Berikut adalah pelbagai perkara yang boleh anda pertimbangkan.

Berlebihan pelindung matahari kimia ( pelindung matahari kimia )

Salah satu kelebihannya pelindung matahari bahan kimia senang digunakan. Pelindung matahari ini lebih awal daripada pelindung matahari mineral. Pelindung matahari ini juga tidak meninggalkan sisa atau tompok-tompok putih pada kulit.

Orang menggunakan pelindung matahari Ini juga kerana dipercayai dapat melindungi kulit lebih lama.

Pelindung matahari kimia juga lebih sesuai digunakan semasa anda berenang atau bersenam dan berkeringat secara berlebihan.

Apakah kelemahannya?

Walaupun terasa lebih berkesan, pelindung matahari Bahan kimia boleh menyebabkan reaksi alahan pada orang tertentu. Sekiranya anda mempunyai kulit yang sangat sensitif, tidak jarang bahan-bahan di dalamnya bahan kimia pelindung matahari boleh menyebabkan melasma.

Melasma adalah keadaan kulit yang menyebabkan tompok coklat dan kelabu muncul. Biasanya, kawasan yang sering terkena tompok ini adalah kawasan yang sering terkena cahaya matahari, seperti muka, lengan, hingga leher.

Oleh itu, lebih baik bertanya kepada doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan atau mengganti pelindung matahari yang akan anda gunakan.

Berlebihan pelindung matahari mineral ( pelindung matahari mineral )

Kandungan dalam pelindung matahari mineral, iaitu titanium dioksida dan zink dioksida, dianggap lebih selamat dan lebih berkesan daripada pelindung matahari bahan kimia. Kedua-dua sebatian ini juga dipercayai dapat melindungi kulit dari sinaran UVA dan UVB, sehingga melambatkan penuaan dan kedutan pada kulit.

Bila pelindung matahari kimia mengambil masa sekitar 20 minit untuk diserap sepenuhnya oleh kulit, tidak seperti pelindung matahari mineral. Ini kerana sebaik sahaja anda memohon pelindung matahari Dengan ini, kulit anda akan dilindungi secara langsung dari paparan sinar ultraviolet.

Di samping itu, anda masih boleh menggunakan produk kecantikan lain setelah digunakan pelindung matahari mineral.

Apakah kelemahannya?

pelindung matahari bahan mineral kelihatan lebih menjanjikan daripada pelindung matahari kimia . Namun, itu tidak bermaksud tidak ada kesan sampingan dari penggunaannya.

Formula yang ada di dalamnya pelindung matahari Mineral ternyata menjadikan cecair lebih pekat, sehingga berisiko menyebabkan jerawat bagi orang tertentu. Lain daripada itu, pelindung matahari ia juga cenderung meninggalkan residu putih pada kulit dan mesti digunakan beberapa kali.

pelindung matahari Bahan kimia dan mineral mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing. Jadi, sesuaikan dengan keperluan kulit anda sebelum memilihnya.