Penyakit berjangkit

4 Jangkitan berjangkit yang mematikan di Indonesia •

Jangkitan berjangkit yang mematikan bukanlah penyakit yang harus dipandang ringan. Walau bagaimanapun, sepanjang masa, jangkitan itu dianggap biasa oleh penghidapnya. Sebenarnya, jangkitan tidak selalu menjadi penyakit ringan dan mudah disembuhkan. Sebenarnya, di Indonesia, terdapat beberapa jenis penyakit berjangkit yang mematikan yang disebabkan oleh jangkitan. Ada apa-apa?

Jangan memandang rendah penyakit berjangkit

Jangkitan pada seseorang berlaku apabila organisma asing memasuki badan dan menyebabkan kerosakan. Organisma asing ini menggunakan tubuh manusia untuk bertahan hidup, membiak dan menjajah. Contoh organisma asing yang disebut patogen adalah bakteria, virus, kulat, dan prion. Patogen dapat membiak dan menyesuaikan diri dengan cepat di dalam badan.

Sebilangan jangkitan ringan dan tidak mudah dijumpai, tetapi ada yang serius dan boleh menyebabkan kematian. Sebenarnya, ada beberapa jenis jangkitan yang sukar disembuhkan.

Jangkitan ini boleh ditularkan kepada orang lain dengan pelbagai cara. Penularan yang paling biasa biasanya disebabkan oleh sentuhan fizikal, pencampuran cecair badan, kontak dengan tinja pesakit, udara, dan melalui objek yang telah disentuh oleh orang yang dijangkiti.

Sesungguhnya, tubuh dilengkapi dengan sistem imun yang mampu melawan organisma asing ini. Namun, jika penyebab jangkitan, sama ada virus atau bakteria, terlalu banyak, sistem kekebalan tubuh akan terbebani dan akhirnya menyebabkan penyakit berjangkit.

4 jangkitan berjangkit yang mematikan di Indonesia

Terdapat beberapa jangkitan berjangkit yang mematikan yang tersebar di seluruh Indonesia. Dari tahun ke tahun, jangkitan ini mempunyai sebilangan besar penghidap.

1. Tuberkulosis (TB)

Tuberkulosis adalah penyakit berjangkit yang mematikan yang disebabkan oleh bakteria Myocabacterium tuberculosis. Bakteria ini tersebar di udara, jadi apabila anda menghirup udara yang sama dengan seseorang yang menghidap TB, anda cenderung menangkap bakteria tersebut. Jangkitan yang disebabkan oleh bakteria ini dapat disembuhkan walaupun prosesnya tidak mudah. Keadaan tuberkulosis dibahagikan kepada dua kumpulan:

TB pendam

Bakteria ini akan menjangkiti badan anda, tetapi ia akan kekal di dalam badan sebagai bakteria yang tidak aktif dan tidak menyebabkan sebarang gejala.

TB aktif

Dalam keadaan ini, jangkitan telah menyebabkan pelbagai gejala dan dapat menular kepada orang lain. Bakteria aktif ini boleh menyebabkan gejala seperti batuk dan demam selama lebih dari 3 minggu, penurunan berat badan, sesak nafas, sakit dada, dan berkeringat malam. Sekiranya tidak dirawat, ia boleh menyebabkan batuk darah dan juga kematian.

Di Indonesia, kes baru yang disebabkan oleh bakteria TB meningkat sebanyak 420,994 pada tahun 2017. Bahkan menurut WHO, terdapat 300 orang yang meninggal setiap hari akibat penyakit ini.

Bilangan lelaki yang menderita penyakit ini adalah 1.4 kali lebih besar daripada wanita. Menurut Kementerian Kesehatan Indonesia, alasannya adalah kerana jumlah lelaki sebagai perokok aktif lebih besar daripada wanita. Di samping itu, lelaki cenderung untuk minum ubat secara berkala berbanding wanita.

Bakteria TB dapat diobati dengan vaksin Bacillus Calmette-Guerin (BCG), yang merupakan vaksin yang biasanya diberikan kepada bayi dan anak-anak. Namun, jika anda mengira anda mempunyai bakteria TB, anda boleh memulakan rawatan yang disebut chemoprophylaxis, yang merupakan terapi perubatan yang digunakan untuk mencegah perkembangan penyakit berjangkit yang mematikan ini.

Semakin lama dibiarkan begitu sahaja, semakin sukar penyakit ini dirawat. Semakin sukar penyakit ini dirawat, semakin serius keadaan pesakit. Sekiranya seperti ini, kemungkinan penyakit ini menyebabkan kematian akan lebih tinggi.

2. Radang paru-paru

Pneumonia adalah jangkitan berjangkit yang mematikan yang boleh disebabkan oleh bakteria, virus, atau kulat. Penyakit ini boleh menjadi sangat serius dan mematikan jika tidak diubati dengan segera.

Penyakit berjangkit yang mematikan ini disebabkan oleh tubuh yang menghasilkan sel darah putih untuk melawan jangkitan, menyebabkan paru-paru menjadi radang dan bakteria dan virus mengisi kantung udara di paru-paru dengan cairan.

Walaupun boleh memberi kesan kepada orang-orang dari segala usia, penyakit ini pada umumnya lebih berisiko bagi balita, orang tua, dan orang yang mempunyai sistem imun yang lemah. Jangkitan ini ditularkan melalui batuk, bersin, atau hubungan fizikal dengan objek yang disentuh oleh orang yang menderita radang paru-paru.

Penyakit ini masih boleh diubati. Penyembuhannya dapat dilakukan berdasarkan penyebabnya:

 • Pneumonia yang berlaku disebabkan bakteria dapat diubati dengan antibiotik.
 • Pneumonia yang disebabkan oleh virus dapat diatasi dengan meningkatkan daya tahan badan, berehat dan meningkatkan pengambilan cecair ke dalam badan.
 • Pneumonia yang disebabkan oleh jangkitan yis dapat dirawat dengan ubat antijamur.

Di Indonesia, radang paru-paru menjadi penyakit mematikan kedua yang menyebabkan kematian 23.8% pada bayi dan 15.5% di bawah lima pada tahun 2007. Sebenarnya, menurut data Laporan Sub-Direktorat ARI 2017 yang diterbitkan dalam katalog Profil Kesihatan Indonesia 2017 milik Kementerian Kesihatan., Ada kes pneumonia baru 20,54% per 1000 anak di bawah lima tahun di Indonesia.

Selain itu, menurut Kementerian Kesehatan Indonesia, prevalensi penderita pneumonia meningkat menjadi dua persen dari total populasi Indonesia pada tahun 2018.

Data ini diambil berdasarkan diagnosis pekerja kesihatan kerajaan.

3. HIV / AIDS

HIV adalah virus yang menyerang sistem imun manusia. Sekiranya tidak diperiksa, HIV boleh menyebabkan AIDS. AIDS adalah penyakit kelamin yang mematikan.

HIV boleh menular melalui hubungan seksual, kontak dengan darah pasien, dari ibu ke anak di rahimnya, atau melalui penyusuan. Tanpa rawatan, HIV boleh merosakkan dan melemahkan sistem kekebalan tubuh sehingga anda mendapat AIDS.

Gejala yang mungkin timbul jika dijangkiti virus ini bergantung kepada keparahannya. Gejala awal dijangkiti virus HIV adalah:
 • Demam panas
 • Sakit kepala
 • Sakit otot dan tulang
 • Sakit tekak dan kawasan di mulut
 • ruam
 • Kelenjar getah bening yang bengkak

Sementara itu, jika anda sudah dijangkiti virus HIV, anda hanya dapat melambatkan proses mengembangkan virus tersebut. Sekiranya anda tidak melakukan rawatan, dalam masa 10 tahun, virus ini akan berubah menjadi AIDS.

Apabila ia menjadi AIDS, sistem imun anda akan rosak. Anda akan lebih mudah terkena pelbagai jenis jangkitan dan barah.

Biasanya dicirikan oleh gejala berikut:

 • Peluh sejuk pada waktu malam
 • Demam yang terus muncul
 • Cirit-birit akut
 • Tompok-tompok putih yang selalu muncul di lidah
 • Sentiasa berasa letih
 • Menurunkan berat badan secara drastik
 • Ruam kulit atau beberapa kawasan kulit yang menghitam

Di Indonesia, pada tahun 2017, orang dengan HIV / AIDS berusia 15 tahun ke atas telah mencapai 628.492 orang, sementara angka kematian untuk orang dengan penyakit ini adalah 40.468 orang. Ini menunjukkan bahawa HIV / AIDS masih banyak berlaku di negara ini.

Malangnya, tidak ada, atau setidaknya belum ditemukan, penawar penyakit ini. Hanya ada ubat yang dapat memperlambat perkembangan penyakit ini secara drastik sehingga penderita HIV / AIDS dapat bertahan lebih lama.

4. Hepatitis B

Hepatitis B adalah penyakit yang disebabkan oleh jangkitan virus hepatitis B. Dalam kes tertentu, penyakit ini boleh menjadi penyakit serius yang tidak mudah disembuhkan. Sebenarnya, penyakit berjangkit yang mematikan ini boleh bertahan hingga 6 bulan atau lebih lama.

Sekiranya anda menghidap hepatitis B pada tahap lanjut, risiko anda menghidap penyakit hati seperti barah dan sirosis akan meningkat. Pada orang dewasa, penyakit ini akan lebih mudah disembuhkan, sementara penyembuhan penyakit ini akan lebih sukar jika dilakukan pada bayi dan balita.

Penyakit ini biasanya dicirikan oleh gejala seperti:

 • Air kencing gelap
 • Demam
 • Sakit lutut
 • Hilang selera makan
 • Pening dan muntah
 • Lemah dan mudah letih
 • Menguning kulit dan putih mata

Sekiranya mencapai tahap yang teruk, penyakit ini menjadi jangkitan berjangkit yang boleh membahayakan nyawa anda. Penularan penyakit ini hanya boleh berlaku secara menegak, iaitu dari ibu kepada anak yang dikandungnya.

Menurut data dari Kementerian Kesehatan Indonesia, pada tahun 2017, populasi Indonesia yang terkena Hepatitis B adalah 7.1%. Walaupun angka kematian yang tepat untuk penderita Hepatitis B tidak diketahui, ini tidak semestinya menjadikan penyakit ini tidak mematikan.

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌