Penyakit berjangkit

Orang Tanpa Gejala COVID-19 Memainkan Peranan Besar dalam Bilangan Penghantaran?

Baca semua artikel mengenai coronavirus (COVID-19) di sini.

Kes COVID-19 semakin meningkat di seluruh Indonesia, dalam seminggu terakhir rata-rata peningkatan kes hampir mencapai 5.000 sehari. Banyak kes penularan COVID-19 dianggap berlaku dari orang yang tidak bergejala (OTG), termasuk mereka yang masih dalam peringkat awal jangkitan sehingga gejala belum muncul.

Berapa banyak kes penularan COVID-19 yang berlaku dari pesakit OTG?

Bukti epidemiologi menunjukkan bahawa kira-kira satu daripada lima orang yang dijangkiti tidak simptomatik (OTG /tidak simptomatik). Menurut satu kajian, orang yang merasa sihat atau tanpa gejala mungkin tidak menyedari penularan yang terjadi melalui mereka.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika (CDC) mengatakan bahawa pesakit OTG dan COVID-19 yang belum menunjukkan gejala kemungkinan menyumbang lebih daripada 50% kadar penularan. Menurut CDC, 24% orang tanpa gejala menyebarkan virus kepada orang lain dan 35% lagi menyebarkannya kepada orang lain sebelum mereka mengalami gejala.

"Sebilangan besar kes penularan SARS-CoV-2 berlaku dari orang yang tidak bergejala," kata CDC, menekankan kembali pentingnya setiap orang memakai topeng.

COVID-19 paling sering disebarkan melalui titisan pernafasan (tetesan) yang keluar ketika seseorang bercakap, batuk, atau bersin. Penggunaan topeng yang sesuai dapat membantu mengurangkan jarak virus yang keluar melalui titisan ini. Kemudian CDC juga mengatakan bahawa topeng dapat membantu mencegah seseorang daripada menyedut virus dari tetesan besar dan kecil.

Menurut Pengarah CDC, Anthony Fauci, memasuki akhir November terdapat banyak kes penularan dari orang yang tidak bergejala kerana memakai topeng yang cuai. Kejadian ini sering berlaku dalam kumpulan rakan dan perjumpaan keluarga.

"Perhimpunan dalaman rakan-rakan dan keluarga untuk makan bersama adalah sumber utama penyebaran asimtomatik," kata Fauci dalam kuliah maya untuk University of Virginia School of Medicine pada hari Rabu (11/18). "Ini nampaknya mendorong lebih banyak jangkitan daripada pengaturan pembukaan awam yang lebih jelas," lanjutnya.

Fakta-fakta ini berfungsi sebagai peringatan untuk membuat rancangan untuk menghabiskan cuti akhir tahun dengan lebih selamat dan mematuhi protokol kesihatan yang ketat.

Mengapa OTG lebih mudah menular?

Penyelidikan menunjukkan bahawa orang yang tidak simptomatik umumnya kurang berjangkit daripada mereka yang mengalami gejala kerana mereka tidak menumpahkan banyak virus. Tetapi rasa aman yang salah muncul dari tidak merasa sakit, ini membuat dia dan orang-orang di sekitarnya kurang berhati-hati. Ada kemungkinan inilah sebab mengapa OTG menyumbang jumlah transmisi COVID-19 tertinggi.

Walau bagaimanapun, beberapa kajian lain mengatakan bahawa pesakit OTG mempunyai tahap virus yang tinggi (viral load) berbanding pesakit simptomatik. Orang tanpa gejala mungkin mempunyai tindak balas antibodi yang dapat meneutralkan virus dengan lebih cepat.

Menurut Muge Cevik, penyelidik penyakit berjangkit Universiti St Andrews, England, dengan fakta ini, penelusuran dan pengujian juga harus difokuskan pada OTG untuk mengurangkan sebahagian besar peristiwa transmisi.

Cevik mengatakan orang tanpa gejala harus mengasingkan diri dengan betul. Selain itu, untuk mengelakkan penularan dari OTG, setiap orang harus tetap mengambil langkah untuk mencegah penularan, seperti menjaga jarak, kebersihan tangan, dan memakai topeng.

[mc4wp_form id = "301235 ″]

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌