Alahan

Perhatikan Langkah-Langkah Pertolongan Cemas Alergi Ketika Kambuh

Debu, debunga, makanan, atau pencetus lain yang pada dasarnya tidak berbahaya boleh menyebabkan pelbagai reaksi alergi. Terdapat penghidap alergi yang mungkin hanya menunjukkan gejala ringan, tetapi ada juga orang yang mengalami reaksi teruk yang memerlukan pertolongan cemas.

Langkah pertolongan cemas untuk reaksi alahan ringan

Gejala alahan yang paling biasa termasuk kulit gatal, mata berair, dan bersin. Walau bagaimanapun, dalam kes tertentu, reaksi alergi boleh menjadi sangat teruk sehingga mengalami kejutan anaphylactic, yang boleh mengancam nyawa.

Kadang-kadang, orang yang mengalami alahan teruk tidak segera menunjukkan gejala yang teruk. Reaksi alergi boleh muncul sedikit demi sedikit, dari kesesakan hidung hingga sesak nafas akibat pembengkakan saluran pernafasan.

Sebelum reaksi ringan berubah menjadi berbahaya, berikut adalah langkah-langkah yang boleh diambil jika anda atau orang di sekitar anda mengalami alahan.

1. Kenal pasti dan elakkan pencetus

Setelah gejala alergi muncul, segera cari tahu apa yang menyebabkan alergi tersebut. Langkah pertolongan cemas ini sangat penting kerana anda tidak dapat sepenuhnya mengelakkan alergen jika anda tidak mengetahui sumbernya.

Alergen boleh muncul dalam bentuk debu, perubahan suhu, atau makanan yang anda makan. Sekiranya pencetus adalah sesuatu yang anda sedut, segera pindah dari kawasan itu dan pindah ke lokasi lain dengan peredaran udara yang baik.

Sekiranya anda mengesyaki penyebabnya adalah makanan, berhenti makan makanan yang mencetuskan alergi dan perhatikan reaksi yang muncul di dalam badan anda. Pada sesetengah orang, alahan makanan boleh menyebabkan reaksi yang sangat teruk.

2. Menggunakan ubat yang ada

Reaksi alahan ringan biasanya bertambah baik sendiri atau setelah menggunakan ubat alergi, sama ada over-the-counter atau over-the-counter. Ubat alergi boleh diambil secara langsung, disapu pada kulit, jatuh ke mata, dan sebagainya.

Sebilangan besar ubat oral berfungsi dengan baik untuk gejala alergi seperti gatal-gatal, hidung tersumbat, atau bengkak bibir. Jenis ubat berikut sering dimakan.

 • Antihistamin: Chlorpheniramine, cetirizine, loratadine, dan diphenhydramine.
 • Kortikosteroid: Prednisolone dan metilprednisolone.
 • Dekongestan: Pseudoephedrine.
 • Gabungan beberapa kelas ubat alergi sekaligus.

Alergen juga sering menyebabkan reaksi alahan pada kulit dalam bentuk lebam, lepuh, perubahan warna, dan seumpamanya. Pertolongan cemas untuk reaksi kulit alahan biasanya melibatkan ubat kortikosteroid topikal seperti:

 • Betamethasone,
 • desonide,
 • Hidrokortison, atau
 • Mometasone.

Apabila pencetus alergi mempengaruhi mata, gejala yang sering muncul termasuk mata gatal, merah, dan berair. Anda boleh melegakan simptom ini dengan penurunan dalam bentuk:

 • Antihistamin: Ketotifen, olopatadine, pheniramine, dan naphazoline.
 • Kortikosteroid: Fluorometholone, loteprednol, prednisolone.
 • Penstabil sel mast: Cromolyn, lodoxamide, nedocromil .

Ubat dan Cara Semula jadi yang Membantu Meringankan Reaksi Alergi pada Kulit

Selain ubat oral, salap, dan titisan mata, penghidap alergi kadang-kadang juga memerlukan semburan hidung. Ubat ini berkesan untuk melegakan kesesakan hidung, hidung berair, dan bersin dan gatal.

Semburan hidung untuk penghidap alergi biasanya mengandungi ubat berikut:

 • Antihistamin: Azelastine, olopatadine.
 • Kortikosteroid: Budesonide, fluticasone furoate / propionate, mometasone.
 • Dekongestan: Oxymetazoline, tetrahydrozoline.

Secara amnya, ubat alergi yang dijual di farmasi dapat diandalkan sebagai pertolongan cemas apabila berlaku reaksi alergi. Walaupun begitu, anda masih perlu mengikuti arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan ubat dan tidak menggunakannya secara berlebihan.

Ubat alergi tidak berbeza dengan ubat-ubatan pada umumnya yang mempunyai sejumlah kesan sampingan. Penggunaan ubat secara sembarangan dapat meningkatkan risiko kesan sampingan dan dapat memperburuk gejala yang ada.

Anda harus berjumpa doktor sebelum menggunakan sebarang jenis ubat alergi. Anda mungkin perlu menukar ubat anda jika reaksi alergi anda bertambah buruk atau jika anda mempunyai kesan yang membimbangkan, tetapi pastikan ini seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

Pertolongan cemas untuk reaksi anafilaksis

Sebilangan penghidap alergi berisiko mendapat reaksi teruk yang dikenali sebagai kejutan anafilaksis. Reaksi yang jarang berlaku ini menyebabkan penyempitan saluran udara dan penurunan tekanan darah yang drastik yang akan bertambah buruk jika tidak dirawat dengan segera.

Anafilaksis dirawat dengan suntikan epinefrin. Ubat ini berfungsi dengan membalikkan reaksi teruk yang disebabkan oleh sistem kekebalan tubuh sehingga pernafasan, tekanan darah, dan sistem tubuh yang terjejas dapat kembali berfungsi normal.

Walau bagaimanapun, suntikan epinefrin hanya digunakan sebagai pertolongan cemas apabila berlaku reaksi alergi yang teruk. Reaksi ini dapat muncul kembali dalam beberapa jam ke depan sehingga pesakit masih memerlukan rawatan perubatan.

Sekiranya anda bersama seseorang yang mengalami kejutan anafilaksis, berikut adalah langkah-langkah yang harus diambil.

 1. Segera hubungi ambulans atau nombor kecemasan hospital terdekat.
 2. Tanyakan apakah pesakit menjalankan suntikan epinefrin. Sekiranya pesakit tidak dapat menyuntiknya sendiri, bantu pesakit untuk menyuntikkan pahanya.
 3. Letakkan pesakit dalam keadaan terlentang.
 4. Longgarkan bahagian pakaian yang ketat, kemudian tutup badan pesakit dengan selimut atau kain yang disediakan.
 5. Sekiranya pesakit muntah atau berdarah dari mulut, putar badan sehingga menghadap ke samping untuk mengelakkan tersedak.
 6. Jangan memberinya minuman atau cecair yang boleh menyebabkannya tersedak.
 7. Sekiranya pesakit tidak dapat bernafas atau bergerak, mulakan resusitasi kardiopulmonari (CPR). Langkah-langkahnya akan dijelaskan lebih lanjut.
 8. Sekiranya keadaan pesakit sudah mulai normal, terus pantau gejalanya. Kejutan anaphylactic dapat muncul semula dalam beberapa jam akan datang.

Sekiranya anda atau orang yang dekat dengan anda mempunyai reaksi anafilaksis, jangan tunggu simptomnya bertambah baik. Segera beri pertolongan cemas kerana reaksi alergi yang sangat teruk boleh menyebabkan kematian dalam masa setengah jam.

Cara menggunakan epinefrin (EpiPen)

Epinefrin adalah ubat alergi kecemasan yang bertindak pantas dan sangat penting bagi orang yang berisiko mendapat anafilaksis. Oleh kerana anafilaksis boleh membawa maut, anda harus menggunakan ubat ini sebaik sahaja reaksi alergi yang teruk mula muncul.

Sebelum menggunakan suntikan epinefrin, periksa meterai keselamatan berwarna biru di hujungnya. Pastikan meterai tidak diangkat dan jarum suntik dapat digerakkan dengan mudah. Jangan gunakan suntikan sekiranya kedua-dua komponen tersebut bermasalah.

Agar ubat mempunyai kesan yang optimum, anda juga mesti tahu cara menggunakannya untuk diri sendiri dan orang lain. Berikut adalah cara menggunakan epinefrin (EpiPen).

 1. Keluarkan picagari dengan teliti dari tiub pembawa.
 2. Pegang jarum suntik di tangan dominan anda dengan hujung oren ke bawah. Pastikan jari anda tidak terlalu dekat dengan hujung jarum suntik.
 3. Gunakan tangan yang lain untuk menarik meterai keselamatan berwarna biru. Tarik ke atas dan jangan memusingkan atau membengkokkannya.
 4. Suntik hujung oren ke tengah paha atas. Tekan sehingga anda mendengar bunyi 'klik'. Ini bermaksud bahawa epinefrin telah memasuki badan anda.
 5. Pegang picagari sekurang-kurangnya tiga saat, kemudian tarik ke belakang.
 6. Gosok perlahan-lahan kawasan kulit yang disuntik selama sepuluh saat.
 7. Hubungi ambulans hospital atau nombor kecemasan terdekat.

Cara melakukan resusitasi kardiopulmonari (CPR)

CPR adalah pertolongan cemas jika orang yang mengalami alahan teruk tidak dapat bernafas. Teknik ini memerlukan banyak tenaga kerja, jadi pastikan anda bersama orang lain dan hubungi ambulans untuk mendapatkan bantuan perubatan.

Inilah cara melakukan CPR yang boleh anda lakukan dalam keadaan kecemasan.

 1. Sekiranya tangan dominan anda betul, letakkan pangkal tangan kiri anda di bahagian tengah dada pesakit.
 2. Letakkan tangan kanan anda di atas kiri, kemudian kunci jari.
 3. Posisikan badan anda sedemikian rupa sehingga bahu anda berada tepat di atas tangan anda.
 4. Gunakan berat badan anda (bukan hanya kekuatan lengan) untuk menekan dada pesakit hingga sekitar 5-6 cm.
 5. Kurangkan tekanan dan biarkan dada pesakit kembali ke kedudukan asalnya.
 6. Ulangi menekan dada pesakit 100 - 120 kali dalam satu minit sehingga ambulans tiba atau anda keletihan.

Reaksi alergi sangat berbeza dari orang ke orang, mulai dari gatal sederhana hingga mencetuskan kejutan anaphylactic yang boleh membawa maut. Jangan sekali-kali mengabaikan reaksi alahan di dalam badan anda, terutamanya jika anda mengalami reaksi yang teruk.

Langkah pertolongan cemas bagi sesetengah orang bukan sahaja berguna untuk melegakan gejala alergi, tetapi juga menyelamatkan nyawa. Rujuk masalah alergi dengan doktor anda untuk mengetahui langkah-langkah untuk mencegah alahan yang perlu dilakukan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found