Keibubapaan

Mahu Anak Berhenti Menghisap? Ikuti 4 Cara Mudah Menanganinya

Bayi dan balita, mungkin sangat "lekat" pada botol. Akan tetapi, apabila mereka semakin tua, bayi anda tentu harus beralih menggunakan gelas untuk minum susu. Malangnya, melanggar tabiat ini tidak semudah memusingkan tapak tangan. Jadi, bagaimana anda membuat anak anda berhenti menghisap? Lihat cara membuat anak anda berhenti menggunakan botol pacifier di bawah.

Mengapa kanak-kanak harus berhenti menggunakan botol susu?

Melatih anak-anak untuk berhenti menghisap tidak mudah dan memerlukan kaedah khas. Kenapa? Selain mempermudah minum bayi, botol susu juga memberikan keselesaan.

Itulah sebabnya, anak akan sangat lekat dengan puting botol dan akan sangat sukar untuk memisahkan keduanya.

Sudah tentu, anda tidak boleh membiarkannya begitu sahaja. Menggunakan botol makan untuk jangka masa panjang boleh menyebabkan berlakunya rongga.

Selain itu, kebiasaan ini juga boleh menyebabkan mereka minum lebih banyak susu daripada yang diperlukan.

Seiring bertambahnya usia, anak-anak perlu menyesuaikan diri dengan persekitaran, iaitu minum menggunakan gelas.

Beralih dari botol ke cawan bayi boleh menjadi cabaran. Walau bagaimanapun, menggunakan cara yang betul agar anak anda berhenti menghisap dapat menjadikan "perjuangan" ini lebih mudah.

Cara melatih anak berhenti menghisap

Agar anda tidak keterlaluan dan gagal menghentikan tabiat menghisap anak anda, ikuti langkah berikut:

1. Lihat kesediaan anak mengikut usia

Kanak-kanak boleh diperkenalkan dengan cermin mata bayi ketika berumur 6 bulan. Setelah mencapai usia 1 tahun, anak dapat memegang cawan bayinya sendiri dengan baik.

Pada usia inilah anda dapat melatih anak anda berhenti minum susu menggunakan pacifier.

American Academy of Pediatrics mengesyorkan agar kanak-kanak berhenti menghisap sebelum berumur 18 bulan.

Sementara itu, beberapa pakar lain berpendapat bahawa kanak-kanak harus dipisahkan dari botol pacifier sebelum mereka berumur 2 tahun. Jadi, ini adalah kaedah asas jika anda ingin melatih anak anda berhenti menghisap.

Jangan terlalu cepat mengajar anak-anak dan memaksanya kerana boleh mengecewakan anak. Namun, ingat jangan terlalu santai untuk tidak memperkenalkan segelas untuk minum susu kerana akan menyukarkan anda untuk membuang kebiasaan menghisap.

2. Ganti botol susu dengan gelas perlahan

Kemudian, perkara seterusnya yang boleh anda lakukan agar anak anda berhenti menghisap adalah melatihnya untuk melepaskan penenang dengan sabar. Lakukan ini dengan perlahan, bukan secara tiba-tiba.

Contohnya, jika anak anda biasanya minum susu tiga kali sehari, ganti botol dengan gelas bayi ketika minum susu pada waktu pagi.

Lakukan ini secara bergantian, iaitu pada waktu siang atau malam keesokan harinya. Secara beransur-ansur, ajar juga anak anda duduk di kerusi bayi untuk memudahkannya.

Mengganti botol susu dengan gelas pada waktu malam memang lebih sukar daripada waktu-waktu lain. Sebabnya, menghisap pada waktu malam adalah rutin harian anak yang membuatnya tidur dengan selesa.

Tetapi, anda tidak perlu risau. Anda boleh mengalihkan perhatian bayi anda dari rutin menghisap malam anda dengan aktiviti lain, seperti membaca kisah dongeng atau memberinya urutan lembut yang dapat membuatnya mengantuk.

3. Beri contoh

Kanak-kanak belajar dengan cepat dengan melihat orang di sekeliling mereka. Apabila tiba masanya untuk minum susu, anda dapat menunjukkan kepadanya bahawa cara minum susu adalah dengan minum segelas.

Ini boleh menjadi kaedah yang berkesan agar anak anda berhenti menghisap. Anda boleh minum susu bersamanya. Sediakan segelas susu untuk anda dan susu dalam gelas bayi untuk si kecil anda.

Tunjukkan betapa senangnya minum susu di gelas. Sekiranya anak anda berjaya menghabiskan susu di dalam gelas bayi, jangan lupa memberi pujian kepadanya.

Pujian dapat memotivasi anak-anak untuk melakukan yang terbaik. Sekiranya latihan ini dilakukan secara berkala, anak akan terbiasa dan melanggar kebiasaan minum susu dengan botol pacifier.

4. Jauhkan alat pacu botol dari jangkauan kanak-kanak

Perkara terakhir yang boleh anda lakukan agar anak anda berhenti menggunakan alat pacu adalah dengan memastikan botol susu di rumah tidak dapat dijangkau.

Contohnya, anda boleh memasukkannya ke dalam bekas tertutup dan meletakkannya di atas almari.

Kehilangan sebotol penyusuan dari pandangan anak, dapat membantu bayi melupakan pacifier dengan lebih cepat. Ia juga mengelakkan anak itu merengek meminta botol pacifier kembali.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌