Pemakanan

Buah kering mengandungi lebih banyak gula daripada buah segar

Sebilangan besar orang lebih suka mengunyah buah kering daripada versi buah segar kerana lebih praktikal. Hampir semua buah dapat dikeringkan, dari pisang, nanas, kurma, anggur (kismis atau sultanas), plum (prune), hingga kulit jeruk (sukade). Tetapi ketika membandingkan buah kering dengan buah segar, mana yang mengandungi lebih banyak gula? Mari lihat ulasan di bawah.

Bagaimana buah kering dibuat?

Terdapat dua cara utama untuk membuat buah kering, iaitu pengeringan di bawah sinar matahari untuk waktu yang lama atau pengeringan dengan alat khas.

Selagi buah itu dikeringkan, hampir semua kandungan airnya akan menguap dan hilang. Proses pengeringan inilah yang membuat buah kelihatan lebih kecil, lebih ringan, dan berkerut.

Yang mempunyai lebih banyak gula: buah kering atau buah segar?

Buah segar adalah sumber makanan yang tinggi gula. Buah kering masih mengandungi gula. Ini kerana proses pengeringan buah tidak akan mengurangkan kandungan gula dengan banyak. Yang dihilangkan adalah air, alias jus.

Jadi jika dibandingkan, kandungan gula dalam satu keping buah segar dan satu potongan versi kering tidak jauh berbeza. Contohnya, 30 biji anggur mengandungi 12 gram gula dan 48 kalori. Dengan jumlah yang sama, 30 kismis mengandungi 10 gram gula dan 47 kalori. Tidak banyak perbezaan, bukan?

Namun, ia berbeza apabila kita membandingkan per isi padu dan berat jisim. Kandungan gula dalam buah kering akan lebih tinggi daripada buah segar, kerana jumlah unit dalam jumlah buah kering lebih banyak daripada buah segar. Contohnya, ini: 100 gram kismis boleh mengandungi 250 buah anggur kering, sementara 100 gram buah anggur segar terdiri daripada 30-40 buah. Itulah sebabnya 100 gram kismis dapat mengandungi hingga 60 gram gula dan 300 kalori, sementara 100 gram anggur segar hanya mengandungi 16 gram gula dan 65 kalori.

Lebih-lebih lagi, sebilangan buah boleh menjadi sangat masam dan hampir mustahil untuk dimakan setelah dikeringkan. Itulah sebabnya banyak buah kering ditambah dengan gula atau sirap semasa proses pembuatannya agar lebih sesuai untuk dimakan. Penambahan gula atau sirap dapat meningkatkan kandungan gula dalam buah kering.

Itulah sebabnya makanan ringan pada buah kering tidak boleh berlebihan

Proses pengeringan buah akan mengecilkan ukuran asalnya menjadi ukuran mini kerana kandungan airnya telah hilang. Itulah sebabnya kadang-kadang memakan buah kering boleh membuat anda lupa diri. Anda mungkin tidak menyedari bahawa anda terlalu banyak makanan ringan kerana keseronokan mengunyah buah kering.

Berbeza dengan yang mungkin anda rasakan ketika mengunyah anggur segar. Anda dapat menganggarkan berapa banyak yang anda harus makan kerana bentuknya yang bulat dan besar ditunjukkan dengan jelas. Selain itu, kandungan air dalam buah segar juga membantu anda merasa kenyang dengan cepat.

Ya. Walaupun keduanya mempunyai berat 1oo gram, jumlah unit antara buah kering dan buah segar sangat berbeza. Anda boleh menemui kira-kira 30-40 biji anggur dalam hidangan 100 gram, sementara 100 gram kismis boleh mengandungi 250 biji anggur kering.

Ingat bahawa buah kering masih mengandungi gula dan kalori. Semakin banyak anda memakan buah kering, semakin tinggi pengambilan kalori dan gula anda. Sekiranya berlebihan, makanan ringan pada buah kering masih berisiko untuk menambah berat badan dan meningkatkan gula darah walaupun pada kenyataannya ia masih buah yang sihat.

Pastikan juga selalu membaca label maklumat nilai pemakanan buah gula-gula yang anda beli untuk mengetahui berapa banyak gula yang dimilikinya