Pemakanan

Pilihan Menu Suhoor yang Mengandungi Zink dan Vitamin C Tinggi

Semasa berpuasa, anda diminta untuk tidak makan dan minum selama 13 jam sehari. Selama ini, fungsi tubuh akan mengalami perubahan, salah satunya adalah penurunan sistem imun. Tubuh memerlukan vitamin dan mineral seperti vitamin C dan zink untuk memastikan tubuh sentiasa kuat dan sihat sepanjang satu bulan puasa. Anda boleh mendapatkan pengambilan vitamin dan zink dalam makanan yang anda makan semasa berpuasa, seperti pada waktu subuh. Menu Suhoor yang mengandungi banyak vitamin C dan zink dapat membantu anda mengekalkan sistem imun yang kuat semasa berpuasa.

Fungsi vitamin C dan zink untuk badan

Fungsi vitamin C

Vitamin C adalah vitamin larut air. Vitamin C diperlukan untuk pertumbuhan dan pembaikan tisu di semua bahagian badan anda. Vitamin C digunakan untuk:

 • Menguatkan imuniti.
 • Menyembuhkan luka dan membentuk tisu parut.
 • Memperbaiki dan mengekalkan tulang dan gigi yang sihat.
 • Membantu penyerapan zat besi.
 • Sebagai antioksidan yang baik untuk mencegah radikal bebas yang boleh menyebabkan penyakit kronik.

Fungsi zink

Zink adalah mineral penting yang diperlukan tubuh untuk tetap sihat, kerana dapat mengekalkan sistem kekebalan tubuh yang sihat. Zink terdapat di semua sel di dalam badan anda, iaitu dalam pembahagian sel, pertumbuhan sel, penyembuhan luka, dan karbohidrat.

Zink juga diperlukan untuk deria bau dan rasa, dan meningkatkan tindakan insulin.

Mengambil vitamin C dan zink semasa berpuasa

Sebilangan orang mungkin merasa lemah dan tidak bersemangat ketika berpuasa. Sekiranya ia berlaku kepada anda, itu mungkin tanda bahawa sistem imun anda merosot. Perubahan pada waktu dan corak makan ketika berpuasa boleh menjadi penyebabnya.

Semasa berpuasa, anda hanya boleh makan dua kali, iaitu pada waktu subuh dan iftar. Oleh itu, anda hanya akan mendapat pengambilan nutrien sahaja pada masa itu. Oleh itu, gunakan masa ini untuk memenuhi keperluan nutrisi badan semasa berpuasa.

Pengambilan nutrien yang tidak mencukupi semasa berpuasa boleh menyebabkan tubuh mengalami kekurangan nutrisi dan akhirnya menyebabkan penurunan sistem imun.

Untuk mengelakkannya, anda boleh mengambil sumber vitamin C dan zink yang dapat menguatkan sistem imun anda. Supaya anda dapat menjalani puasa dengan tetap kuat dan tidak mudah diserang penyakit.

Menu Suhoor yang kaya dengan vitamin C dan zink

Vitamin C terdapat dalam beberapa buah dan sayur-sayuran. Buah-buahan yang kaya akan vitamin C termasuk melon, jeruk, kiwi, mangga, pepaya, nanas, buah beri (strawberi dan raspberi), tomat, cabai, lada, dan semangka. Sayur-sayuran kaya dengan vitamin C seperti brokoli, kubis, kembang kol, bayam, kentang, dan labu.

Walaupun zink dalam protein haiwan adalah sumber makanan yang baik. Daging sapi dan ayam mengandungi lebih banyak zink daripada ikan. Sumber makanan lain yang mengandungi zink adalah badam, badam, bijirin dan oatmeal yang telah menambahkan zink.

Menambah sumber makanan ini ke menu suhoor anda dapat membantu anda mendapatkan cukup vitamin C dan zink semasa berpuasa. Dengan cara itu, anda dapat menjalani puasa dengan lancar dan kuat selama sebulan.

Berikut adalah beberapa menu suhoor yang tinggi vitamin C dan zink yang boleh anda gunakan di rumah.

 • Oatmeal dengan buah tambahan.
 • Sup lobak merah, kacang buncis dan kembang kol.
 • Tumis brokoli dengan lada.
 • Bijirin dan susu.
 • Tumis kentang dengan cili api yang telah dicincang kasar untuk perasa.
 • Salad buah.

Di samping itu, jika diperlukan anda boleh mengambil vitamin C dan zink tambahan untuk memenuhi keperluan pemakanan anda, setelah makan sahur.