Penyakit berjangkit

SARS vs. Coronavirus COVID-19, Apakah Perbezaannya?

"Font-weight: 400;">Baca semua artikel mengenai coronavirus (COVID-19) di sini.

COVID-19 dan SARS berasal dari virus payung besar yang sama, iaitu coronavirus. Namun, kedua-duanya mempunyai perbezaan yang cukup ketara. Mari kenali perbezaan antara coronavirus yang menyebabkan SARS dan virus yang menyebabkan COVID-19.

Perbezaan antara COVID-19 dan SARS coronavirus

Wabah COVID-19, yang pertama kali ditemukan di Wuhan, China, sering disamakan dengan SARS, yang membuat dunia gelisah pada tahun 2003.

Mereka berdua berasal dari negara yang sama, iaitu China. Namun, seperti yang anda ketahui bahawa virus yang menyebabkan COVID-19 dinamakan SARS-CoV-2 dan merupakan strain baru.

Oleh itu, para pakar pada awalnya tidak dapat mengenal pasti jenis virus yang menyebabkan COVID-19. Namun, mereka tahu bahawa virus itu berasal dari coronavirus yang serupa dengan SARS dan MERS.

Berikut adalah beberapa perbezaan yang dapat anda ketahui mengenai COVID-19 dan SARS.

1. Gejala yang disebabkan

Salah satu perbezaan yang paling ketara antara COVID-19 coronavirus dan SARS adalah gejala yang ditimbulkannya.

Walaupun gejala COVID-19 dan SARS kelihatan serupa dan kedua-duanya menyerang sistem pernafasan, kedua-duanya ternyata mempunyai sedikit perbezaan.

Menurut CDC, gejala biasa yang dialami oleh pesakit positif COVID-19 sangat serupa dengan penyakit lain, seperti:

  • demam melebihi 38 ° C
  • batuk kering
  • sukar bernafas.

Sementara itu, pesakit yang menderita SARS mengalami gejala yang lebih bervariasi, seperti:

  • demam
  • batuk
  • badan terasa lemah dan sakit
  • sakit kepala
  • sukar bernafas
  • cirit-birit

Pada pandangan pertama ia kelihatan sama, tetapi dalam beberapa kes terdapat pesakit yang positif COVID-19 tanpa menunjukkan gejala. Walau bagaimanapun, pesakit ini masih boleh menyebarkan virus kepada orang lain.

Oleh itu, coronavirus COVID-19 dan SARS dapat dibezakan dengan gejala yang kelihatan serupa, tetapi sebenarnya berbeza.

2. Keterukan

Selain daripada gejala, perbezaan lain yang cukup ketara antara COVID-19 coronavirus dan SARS adalah keparahannya. Jumlah kes COVID-19 sememangnya jauh lebih tinggi daripada SARS.

Walau bagaimanapun, dianggarkan terdapat 20% pesakit COVID-19 yang perlu dimasukkan ke hospital dan sebilangan kecil dari mereka memerlukan alat pernafasan, seperti ventilator. Ini kerana kebanyakan pesakit mengalami penyakit yang agak serius akibat jangkitan virus, seperti radang paru-paru.

Sementara itu, SARS menyebabkan keadaan yang lebih teruk secara umum berbanding COVID-19. Dianggarkan bahawa 20 hingga 30% pesakit SARS memerlukan ventilator semasa rawatan.

Walau bagaimanapun, anggaran kadar kematian COVID-19 akan berbeza-beza kerana jumlahnya terus bertambah dan bergantung kepada faktor lain. Bermula dari keadaan negara yang dijangkiti hingga ke ciri-ciri penduduk.

Hingga kini peratusan kematian COVID-19 dianggarkan antara 0,25 hingga 4 persen. Walau bagaimanapun, jumlah pesakit yang pulih jauh lebih banyak daripada mereka yang meninggal, sehingga dapat dikatakan bahawa kadar kematian lebih rendah daripada SARS.

Ini kerana SARS dikatakan lebih mematikan daripada coronavirus COVID-19 dengan peratusan kematian sekitar 10 peratus dari jumlah keseluruhan kes. Di samping itu, kesan COVID-19 pada kumpulan tertentu berbeza dengan SARS.

3. Penularan

Satu perkara yang menjadikan SARS dan COVID-19 coronavirus agak berbeza adalah kadar penularan. Tidak seperti SARS, COVID-19 mempunyai jumlah kes yang agak tinggi kerana lebih mudah dijangkiti dari satu orang ke orang lain.

Ini mungkin kerana jumlah virus pada pesakit COVID-19 terdapat di hidung dan tekak sejurus selepas gejala muncul.

Transmisi ini agak berbeza dengan SARS. Dalam kes SARS, jumlah virus akan terus meningkat apabila virus tersebut 'hidup' di dalam badan selama beberapa hari.

Oleh itu, penularan COVID-19 jauh lebih mudah kerana ketika gejala awal baru saja terjadi, virus dapat menyebar ke orang lain lebih awal sebelum keadaan pesakit bertambah buruk.

Sebenarnya, seperti yang disebutkan sebelumnya, pesakit positif COVID-19 dapat menyebarkan virus sebelum gejala muncul. Kes seperti ini tidak dijumpai di SARS, jadi penghantaran COVID-19 jauh lebih cepat.

4. Genom

Baru-baru ini terdapat kajian yang diterbitkan dalam jurnal The Lancet yang mendedahkan maklumat genetik lengkap (genom) SARS-CoV-2. SARS-CoV-2 adalah nama untuk virus yang menyebabkan COVID-19.

Kajian menunjukkan bahawa SARS-CoV-2 lebih berkaitan erat dengan coronavirus pada kelawar daripada dengan virus yang menyebabkan SARS. Ini membuktikan bahawa COVID-19 mempunyai persamaan genetik dengan virus SARS sebanyak 79 peratus.

Satu perkara yang perlu anda ingat ialah apabila virus memasuki sel, mereka perlu berinteraksi dengan protein di permukaan sel, alias reseptor. Kemudian, virus akan merebak melalui protein di permukaan.

Ketika virus ini dianalisis dengan coronavirus lain, hasilnya cukup menarik: SARS-CoV-2 lebih mirip dengan coronavirus pada kelawar.

Bagaimana Wabak Coronavirus Novel akan Berakhir?

5. Proses pengikatan virus

Sebenarnya, sehingga kini, pakar masih dalam proses penyelidikan untuk melihat bagaimana COVID-19 coronavirus mengikat dan bagaimana ia berbeza dengan SARS. Hasilnya agak berubah-ubah kerana kajian ini dilakukan dengan protein, bukan pada virus secara keseluruhan.

Menurut kajian dari Sel , SARS-CoV-2 dengan SARS-CoV sebenarnya menggunakan reseptor sel inang yang sama. Kedua-dua virus juga menggunakan protein virus yang digunakan untuk memasuki sel inang dan mengikat reseptor dengan pertalian yang sama.

Walau bagaimanapun, kajian lain telah mencuba untuk membandingkan bidang protein virus yang bertanggungjawab untuk mengikat reseptor sel inang. Para penyelidik melihat bahawa SARS-CoV-2 mengikat reseptor sel host dengan pertalian yang lebih tinggi daripada SARS.

Pada hakikatnya, jika COVID-19 coronavirus mempunyai pertalian yang lebih tinggi untuk reseptor sel inangnya, ini dapat menjelaskan mengapa COVID-19 menyebar dengan lebih mudah daripada SARS.

6. Rawatan

Hingga kini, tidak ada ubat yang secara khusus dapat menyembuhkan koronavirus COVID-19 dan SARS.

Pasukan doktor telah berusaha sedaya upaya untuk menggabungkan beberapa ubat antivirus dengan ubat lain agar pesakit lebih sihat dan tubuh dapat melawan virus tersebut. Bermula dari lopinavir, ritonavir, sehingga chloroquine digunakan untuk melegakan simptom pesakit.

Sementara itu, pesakit SARS terbukti dapat diobati dengan berkesan lopinavir , ritonavir , serta ubat antivirus spektrum luas baru yang diberi nama remdesivir .

Lebih-lebih lagi, bagi pesakit COVID-19 yang memerlukan ventilator, ubat yang diberikan juga akan berbeza. Sebagai tambahan kepada ubat antivirus, pesakit dengan keadaan ini juga memerlukan titisan intravena, oksigen, dan ubat lain sesuai dengan gejala mereka.

Oleh itu, pesakit COVID-19 perlu dimasukkan ke hospital atau karantina diri agar keadaan mereka dapat dipantau dan tidak memudahkan virus menjangkiti orang lain.

Coronavirus COVID-19 dan SARS mempunyai lebih banyak kesamaan. Walau bagaimanapun, penting untuk mengetahui apa perbezaannya sehingga dapat dilihat bahawa penyakit apa yang sebenarnya dialami.

Jangan lupa melakukan usaha untuk mencegah penularan COVID-19 dengan menjaga kesihatan dan kebersihan badan dan menjauhkan diri dari orang lain, aka jarak fizikal .

Kepulangan Semasa Pandemik COVID-19 Berbahaya, Inilah Sebabnya

Baca semua artikel mengenai coronavirus (COVID-19) di sini.