Kesihatan

Perubatan Sakit Perjalanan yang Boleh Anda Siapkan Sebelum Melancong

Penyakit bergerak adalah salah satu keadaan yang paling biasa berlaku ketika melakukan perjalanan dengan pengangkutan darat, laut, atau udara. Apabila anda mengalami penyakit bergerak, anda akan mengalami pening, kelemahan, keringat sejuk muncul, kulit kelihatan pucat, dan perut anda akan berasa mual dan muntah.

Walaupun bukan keadaan perubatan yang serius, penyakit bergerak boleh memberi kesan psikologi yang mendalam pada perjalanan. Malah orang yang sering mengalami mabuk badan sering merasa malas untuk menempuh jarak jauh kerana mereka secara mental takut untuk merasa sakit bergerak lagi.

Tetapi jangan bimbang, berikut adalah beberapa ubat tahan sakit yang berkesan yang boleh anda sediakan sebelum melakukan perjalanan jauh, terutamanya jika anda ingin pulang.

Apa yang menyebabkan penyakit bergerak?

Mabuk dapat dialami ketika satu bahagian sistem keseimbangan (saraf deria, mata, dan telinga dalam) merasakan bahawa tubuh kita bergerak, tetapi bahagian lain tidak. Contohnya, semasa anda melakukan perjalanan darat, mata anda memberitahu otak anda bahawa anda melakukan perjalanan dengan kelajuan tinggi, tetapi telinga anda memberitahu anda bahawa anda hanya duduk diam. Pertentangan antara pancaindera inilah yang menyebabkan penyakit bergerak.

Selain itu, kekurangan tahap oksigen dan karbon dioksida yang tinggi di dalam kenderaan, serta sistem penggantungan kenderaan dan keadaan jalan yang buruk akan memperburuk penyakit bergerak yang anda alami. Kerana semasa perjalanan anda hanya dalam keadaan pegun dan tidak banyak bergerak, maka badan anda akan terdedah kepada aroma dalam jangka masa yang lama. Secara refleks, badan anda akan bertindak balas terhadap penolakan. Reaksi badan ini biasanya menyebabkan rasa mual dan pening.

Pelbagai ubat penahan sakit semula jadi

Sekiranya anda adalah salah satu daripada orang yang mudah diserang penyakit bergerak, berikut adalah beberapa ubat penyakit pergerakan semula jadi yang boleh anda sediakan sebelum melakukan perjalanan.

1. Halia

Halia adalah salah satu jenis rempah-rempah yang dapat dengan berkesan menghilangkan kesan penyakit bergerak anda. Anda boleh minum air rebusan halia dengan madu atau gula tambahan satu jam sebelum perjalanan atau membawa stok air rebusan halia dalam termos panas untuk diminum semasa perjalanan.

Sekiranya anda tidak mempunyai masa untuk membuat air jahe, anda boleh memotong jahe menjadi satu atau dua keping yang dibungkus dengan tuala kertas. Aroma halia ini akan memberikan kesan yang menenangkan semasa perjalanan anda.

2. Pudina

Mengunyah permen permen karet sebenarnya dapat membantu mengurangkan rasa mual dan sakit kepala akibat penyakit bergerak. Sekiranya anda tidak menyukai rasanya, anda boleh mencuba setetes minyak aromaterapi pudina di pergelangan tangan atau sapu tangan anda dan menghirupnya setiap kali anda merasa mual dan pening. Ubat penyakit mabuk ini juga sesuai untuk kanak-kanak kecil.

3. Minyak kayu putih

Walaupun tidak semua orang menyukai bau minyak kayu putih kerana aromanya yang menyengat, minyak ini dapat menjadi senjata ampuh untuk mengatasi serangan mual dan pening. Sapukan minyak kayu putih ke leher, leher, dada, dan perut agar badan anda terasa lebih panas dan lebih santai. Sekiranya anda tidak menyukai bau minyak kayu putih, anda boleh menggantinya dengan minyak lain yang juga mampu menghangatkan badan.

4. Teh

Selain halia, minuman lain yang dapat menghilangkan rasa mual dan pening semasa perjalanan adalah teh. Sediakan teh hangat dan rendah gula dalam termos kecil untuk menenangkan badan anda dan mengurangkan rasa keletihan semasa perjalanan. Untuk mendapatkan lebih banyak faedah, anda boleh menggunakan teh chamomile dan menambah daun pudina.

5. Akupresur

Anda boleh meletakkan 3 jari di bawah lipatan pergelangan tangan. Letakkan ibu jari anda tepat di bawah tiga jari, di tengah, tepat di antara dua tendon besar. Dengan ibu jari anda, tekankan tekanan ke tempat tersebut dan tahan sebentar. Lakukan ini berulang kali sehingga anda merasa tenang. Ini adalah titik penekanan untuk mual dan bagi beberapa orang, ia terbukti berkesan untuk mengurangkan gejala yang berkaitan dengan penyakit bergerak.

6. Teknik pernafasan dalam

Amalkan teknik pernafasan dalam yang secara semula jadi akan melegakan anda dari gejala-gejala mabuk. Caranya, tutup mulut anda dan tarik nafas dalam-dalam melalui hidung anda. Isi paru-paru dengan jumlah empat. Kemudian tahan nafas dengan jumlah tujuh. Selepas itu, hembuskan keluar melalui mulut anda dengan jumlah lapan. Ulangi teknik pernafasan ini tiga kali.