Ubat dan Makanan Tambahan

Hydroquinone •

Hydroquinone Apa Ubat?

Untuk apa Hydroquinone?

Hydroquinone adalah ubat dengan fungsi meringankan tompok-tompok gelap pada kulit (juga dikenal sebagai hiperpigmentasi, melasma, bintik-bintik gelap) yang disebabkan oleh kehamilan, pil kawalan kelahiran, rawatan hormon, dan luka kulit.

Krim ini berfungsi dengan menyekat proses pada kulit yang menyebabkan perubahan warna.

Dos hidrokuinon dan kesan sampingan hidrokuinon akan dijelaskan lebih lanjut di bawah.

Bagaimana cara menggunakan Hydroquinone?

Ikuti semua arahan pada pembungkusan produk ini atau gunakan seperti yang diarahkan oleh doktor. Sebelum menggunakan krim ini, sapukan sedikit pada bahagian kulit yang lain dan perhatikan kesan sampingan yang serius selama 24 jam. Sekiranya gatal dan berubah menjadi merah atau kelihatan terbakar, jangan gunakan produk ini dan hubungi doktor anda. Sekiranya hanya kemerahan yang halus, ini bermaksud krimnya berfungsi.

Sapukan ke seluruh kawasan kulit yang terkena, biasanya dua kali sehari atau seperti yang diarahkan oleh doktor. Rawatan ini hanya untuk kulit. Sekiranya digunakan dengan cuai, krim ini boleh menjadikan kulit yang tidak rosak lebih cerah. Elakkan menggunakan krim ini di kawasan mata atau di hidung dan mulut. Sekiranya sudah, segera bersihkan dengan sedikit air.

Rawatan ini dapat menjadikan kawasan kulit yang diaplikasikan pada ubat terasa lebih sensitif terhadap cahaya matahari. Elakkan cahaya matahari langsung, bilik penyamakan, dan sinar-x. Gunakan pelindung matahari dan pakai pakaian yang menutup kulit anda ketika berada di luar.

Gunakan krim ini dengan kerap untuk mendapatkan khasiat yang sempurna. Untuk membantu anda mengingati, gunakan krim ini pada masa yang sama setiap hari.

Bercakap dengan doktor anda sekiranya keadaan anda bertambah buruk dalam masa 2 bulan.

Bagaimana Hydroquinone disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.